התינוק ואני - החודש השני

בגיל חודשיים התינוק ייצור איתנו קשר עין, יזהה אותנו ויחייך אלינו. ביחד עם האושר הגדול שנלווה לכך, נצטרך גם להתמודד עם מכת הגזים וגם להרגיל את התינוק לתנוחות שכיבה שונות, כהכנה לשלבי ההתפתחות המאוחרים יותר.

התינוק ואני - החודש השני

במאמר הקודם דיברנו על חשיבות העירסול, על שימוש במגע-תנועה-וקול (מתו"ק) ועל חשיבות השכיבה על הבטן. אז עברת את החודש הראשון בהצלחה. התינוק הקטן שלך כבר מתחיל להיראות תינוק ופחות כמו עובר והוא מעט יותר ערני במהלך היום. אולי אפילו מפזר קצת חיוכים...

אז למה את יכולה לצפות בחודש השני לחייו?

 

קשר עין

סביב גיל 4 שבועות הראייה של התינוק מתחילה להתבסס. הוא כבר מתחיל לראות דמויות ואפילו לזהות את הדמויות הדומיננטיות בחייו. מה שאומר שאת  העולם עבורו. מה שהוא יראה על פנייך, בחיוכך- זה מה שהוא יקשר לעולם החדש אליו הוא הגיע. תחייכי אליו. תדברי אליו. תסתכלי לו בעיניים ותבטיחי לו שתמיד תשמרי עליו. תעזרי לו לחוות ככה ביטחון והנאה. בזכותך הוא יבין שהוא הגיע לעולם יפה ומאיר פנים.

 

חיוך

בין גיל 4-8 שבועות התינוק אמור לחייך לראשונה. יש תינוקות שיחייכו עוד קודם ויש כאלה שקצת יותר מאוחר, אבל הרגע הזה, בו התינוק שלך מסתכל בעיניים, מחייך ואת יודעת שהוא מזהה אותך, הוא רגע מדהים ומרגש. 

 

 

גזים

אני תמיד מנחה את האימהות שמגיעות אליי קודם כל לנשום עמוק. זאת תקופה לא פשוטה אבל היא עוברת וברגעים של ייאוש תמיד תשתדלי לזכור שכמה שלך קשה, לו קשה יותר. תהיי אמא שלו. תהיי שם בשבילו. וברגע שזה יעבור יחכו לכם הרבה רגעים קסומים של אושר.

גזים לתינוק יכולים להתחיל בין גיל שבוע לחודש ולהימשך עד גיל 3-4 חודשים בערך. ההגדרה לגזים היא "גלים של כאב עוויתי, שמופיעים בהפרשי זמן של שניות או דקות". תכיני את עצמך נפשית- זה מתסכל וקשה לראות את התינוק הקטן שלנו סובל, אבל למזלנו יש כלים להקל עליו. אחת הסיבות שעלולות לגרום לכאבי בטן וגזים היא זיהוי לא נכון של הסיבה לבכי התינוק. רוב הזמן נחשוב שזה מרעב ונמהר להאכילו, אך האכלת יתר עלולה לגרום לעומס על מערכת העיכול וגזים.

חשוב קודם לנסות להרגיע באמצעות מגע, תנועה וקול (קראי שוב את המאמר הקודם) ואם זה לא עובד, אז נסי להאכיל את התינוק. חוק שחשוב לזכור הוא שתינוק רעב לא יירגע בשום מצב ולכן אם ההרגעה בדרכים אחרות עובדת, הוא לא באמת היה רעב.

סיבה נוספת שעלולה להוביל לגזים היא בהלת התינוק, שגורמת לכיווץ השרירים וביניהם גם שרירי הבטן. הפחתת גירויים ושמירה על התינוק מעורסל ומוגן יכולה לעזור בהקלה של הגזים.
בזמן גזים הכי חשוב לשמור על תנועה, להזיז את התינוק, להחזיק בידיים ולחפש את דרך הנשיאה הנוחה לו ביותר. תנוחות מומלצות בזמן התקף גזים הן:

  • תנוחת "נמר על עץ" - בתנוחה זו התינוק מונח עם הפנים כלפי מטה על הזרוע שלך כאשר ראשו לכיוון המרפק. אני ממליצה לחפון עם ידך את ביטנו ומידי פעם לכווץ את האצבעות ולשחרר (תדמייני תנועה של מדוזה- חופנת- מכווצת ומשחררת).
  • עירסול - מחזיקים את התינוק בתנוחת עירסול (לא אם הוא מתנגד) ולאט לאט משחררים את התנוחה ושוב סוגרים לעירסול על ידי קירוב הרגליים לכיוון הראש והרחקתן.

כל מה שתינוק חווה בזמן רגיעה ומכיר, יכול להיות לו להקלה בזמן התקף. ולכן חשוב לעשות את התנוחות שהזכרנו במהלך כל היום, לא רק בזמן התקף, כדי שבהתקף הן כבר יהיו מוכרות לו.

 

שכיבה על צידי הגוף

חשוב להכיר לתינוק את כל צדדי הגוף ולהקפיד שבמהלך היום ישכב גם על הגב, גם על הבטן וגם על הצדדים עצמם. כשהתינוק שוכב על הצד חשוב שהיד התחתונה תהיה מושטת קדימה ולא תתקע מתחת לגוף והיד העליונה תהיה מונחת עליה (פעמים רבות תנוחה זאת תגרום לתינוק להביא את שתי כפות ידיו לכיוון הפה. זה נפלא ואני ממליצה לא להוציא לו את הידיים מהפה. במאמר הבא אסביר מה הסיבה) והרגל העליונה משוכלת מעל התחתונה ונוגעת במשטח. אם התינוק מנסה להנגד לשכיבה על הצד ולא מצליח להרפות את הגוף, חשוב לעסות את אזור השכמות, להשתמש במגע עמוק, בשפשופים ולעשות את מה שאנחנו האימהות הכי אוהבות- לנשנש אותו באזור השכמות בעדינות בניסיון להרפות את האזור כדי שיוכל להתרפק ולהיות נינוח. אם אחרי כל הנישנושים עדיין קיים קושי- שכיבה על הצד בתוך הפוף יכולה להקל משמעותית. הפוף ישמש מעין תחליף מאמץ ויעזור למוח ללמוד את התנוחה הנכונה. הכרה של כל צדדי הגוף הנה תנאי חשוב להמשך, כשהתינוק ירצה להתהפך.

 

אני מאמינה שאין באמת צורך להתערב בהתפתחות התינוק. הענקת סביבה נוחה ומעט גירויים הם כל מה שהתינוק צריך כדי לממש נכון ובזמן שלו את שלבי ההתפתחות. ולכן, הקפדה על סביבה כזו תבטיח לך שתינוקך יתפתח בדיוק בקצב שנכון לו.

במאמר הבא אספר על החודש השלישי לחייו ומה מצפה לו ולנו (ולא שכחתי שהבטחתי גם הסבר על ידיים בפה ולמה לא כדאי להוציא אותן כל פעם).


למאמר הבא בסדרה - התינוק ואני החודש השלישי >>

 

לכתבות נוספות:

 

הכר את המומחה: שני יעקב היא אמא לשניים, מלווה התפתחותית ובעלת "להתחיל מבראשית".

 

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA