הכנה להנקה לפני לידה עוד בתקופת ההריון

מה לגבי הנקה? כבר חשבת על זה? ברור לך שאת מתכוונת להניק מהרגע הראשון? ואולי את בכלל לא רוצה? שמעת את הסיפורים של השכנה/החברה/הדודה על כמה זה קשה, כואב ומתיש? או אולי דווקא על כמה זה נפלא, ממלא ומחבר?

הכנה להנקה לפני לידה עוד בתקופת ההריון

הכנה להנקה לפני הלידה – מי בכלל צריכה את זה?

מזל טוב! את בהריון, עברת כבר (כמעט) את כל הבדיקות האפשריות, קנית כבר (כמעט) את כל מה שהיה רשום ברשימות החובה לכל תינוק שמצאת ברשת, אפילו החדר לקטנ/ה כמעט ומוכן וההתרגשות בשיאה!!
מה לגבי הנקה? כבר חשבת על זה? ברור לך שאת מתכוונת להניק מהרגע הראשון? ואולי את בכלל לא רוצה? שמעת את הסיפורים של השכנה/החברה/הדודה על כמה זה קשה, כואב ומתיש? או אולי דווקא על כמה זה נפלא, ממלא ומחבר?
נכון שהנקה היא פעולה טבעית, (עשרות) אלפי שנים נשים עושות את זה בלי שום בעיה (האמנם??) ובסרטים זה תמיד נראה כל כך קל ומהנה ובכל זאת יש דבר אחד או שניים שכדאי לדעת לפני הלידה על מנת לעבור את הימים הראשונים של ההנקה יותר בקלות (או לפחות לדעת לקראת מה את הולכת).

 

הכנה להנקה כבר בהריון – יש דבר כזה בכלל?

במאמר הזה אני לא אדבר על חשיבות חלב אם, היתרונות הרבים שלו והמרכיבים המופלאים שבו,
אלא רק על ההכנה, הנפשית בעיקר, שאנחנו יכולות לעשות עוד לפני הלידה.
אצל הרוב המוחלט של הנשים הגוף מתחיל לייצר את החלב כבר בסביבות השבוע ה-16 להריון, ללא כל עזרה או פעולה שלנו. בהנחה שאת לא סובלת משום בעיה רפואית שעשויה להשפיע על ייצור החלב, אין כל פעולה ממשית שעליך לעשות לפני הלידה על מנת להכין את הגוף להנקה. ההכנה להנקה היא בעיקרה נפשית ומנטלית. הימים הראשונים שלאחר הלידה מאוד אינטנסיביים, מלאי הורמונים וחסרי שעות שינה...

 

ילדתי, מה עכשיו?

אם החלטת להניק והלידה עברה בשלום בקשי שיניחו עליך את התינוק מיד אחרי הלידה. אם ניתן להם מספיק זמן, תינוקות מסוגלים להגיע לבד לשד ולינוק מיד אחרי הלידה. זה קסם שקורה באמת וגם אם לא נתנו לו להגיע לבד וקצת עזרנו לו בכיוון ובחיבור לשד, עדיין ההנקה הראשונה בחדר הלידה יכולה להיות קסומה ונעימה.


בהנחה שאת מתכוונת להניק הנקה מלאה (ללא שילוב של בקבוקים) חשוב שתדעי כי כמות החלב שהגוף ייצר תלויה מאוד בשבועיים-שלושה הראשונים של ההנקה. ככל שהתינוק יינק יותר הנקות, ככל שההנקות תהיינה יותר יעילות, כך ייצור החלב בהמשך יהיה טוב ויספק את צרכי התינוק. המשמעות מבחינתך היא שעל אף העייפות והקושי חשוב שתשהי כמה שיותר זמן עם התינוק מיד לאחר הלידה (כמובן שבהנחה שהלידה עברה בשלום ושניכם מרגישים בטוב).

 

ה"פיתוי" להשאיר את התינוק בתינוקיה הוא גדול ובטוח מסביב יגידו שזה גם כדאי כדי שאת תוכלי לנוח אבל היי, את אמא עכשיו מנוחה היא לא אחת מהפריבילגיות שלנו (סתם... יהיה לנו הרבה זמן לנוח אח"כ...)
כאשר התינוק צמוד אליך קל לך לזהות מתי הוא רעב ולהציע לו שד מיד עם סימני הרעב הראשונים וכך לאפשר לך ולו חווית הנקה ראשונית רגועה ונעימה.

 

 

כאשר התינוק נמצא בתינוקיה ואת מבקשת שיקראו לך להנקות, בדרך כלל עד שתגיעי אליו הוא כבר בוכה מאוד (במקרה הטוב) או "כיבה את עצמו" (במקרה הפחות טוב) ואז קשה יותר לחבר אותו לשד וכל החוויה קצת פחות טובה.

אין צורך להצטייד במשחות ואביזרים שונים הקשורים להנקה לפני הלידה. לא כולנו זקוקות להן. חשוב להיות בתשומת לב ובמידה ומתעוררת איזו בעיה לפנות בהקדם למדריכה/יועצת הנקה (בין אם בבית החולים או באופן פרטי לאחר מכן כשאת בבית).

 

"כללי זהב" להנקה טובה ומהנה

  • בימים הראשונים החלב נקרא קולוסטרום. זהו החלב הראשוני, מרוכז וסמיך מאוד. התינוק זקוק לכמויות קטנות של הקולוסטרום, מספר רב של פעמים במהלך היממה.
  • כמו שציינתי קודם – השבועיים שלושה הראשונים שלאחר הלידה הם תקופה חשובה ביותר לביסוס ההנקה בהמשך. חשוב בתקופה זו להניק לפי דרישה. לא להסתכל על השעון (לא כמה זמן ינק ולא כמה זמן עבר בין הנקה להנקה) כן להסתכל ולוודא שההנקה יעילה.
  • במהלך של 24 שעות חשוב שיהיו לפחות 8 הנקות.
  • הרבה "עור לעור" בימים ובשבועות הראשונים יתרמו לחיבור שלך לתינוק, ליכולת לזהות סימני רעב מוקדם ולהנקה טובה ומספקת.
  • קחי בחשבון כי בימים הראשונים ההנקה יכולה לכאוב בעיקר מאחר והשד והפיטמה לא רגילים לכזו אינטנסיביות של מגע. אבל! לא חייבים להגיע למצב של פצעים, כאבים חדים או גודש! אם הכאב לא עובר אחרי שלב ההתחברות לשד ואם הוא נמשך באותה עוצמה מעל כמה שבועות חשוב ורצוי לפנות לעזרה מקצועית.
  • חשוב שתקפידי על אכילה, שתייה ומנוחה. אני יודעת שזה לא תמיד קל, אבל זה מאוד חשוב להצלחת ההנקה. אל תזניחי את עצמך!
  • השתדלי להקיף את עצמך בסביבה תומכת הנקה שתעזור לך, בעיקר בימים הראשונים, בין אם על-ידי הכנת אוכל ושתיה עבורך, טיפול במטלות הבית, טיפול בילדים הגדולים וכ"ו
  • עצות נוספות להגברת כמות חלב אם תוכלי לקבל במאמר - הגברת ייצור חלב אם.

ולסיום, חשוב לי להדגיש – התקופה שסמוכה ללידה היא תקופה מאתגרת מהמון בחינות. בעיני הדבר החשוב ביותר, העצה האחת שהייתי נותנת לכל אמא – תהיי תמיד נאמנה לעצמך. תהיי תמיד קשובה לעצמך, לאינטואיציה שלך. את מכירה את עצמך ואת הילד שלך הכי טוב מכולם!


ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה: מדריכת הנקה מוסמכת, מנהלת מרכז לֶדָה לנשים בהריון ואחרי לידה. מלווה נשים וזוגות לקראת לידה בהכנה להנקה ול”יום שאחרי”. לאתר של תמר: http://www.myleda.co.il

 


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA