מתי זה כבר קורה?

כמובן שקצב ההתפתחות משתנה מילד לילד אך מתי בערך התינוק מתחיל להרים את הראש? מתי התינוק מתחיל להתהפך ? מתי הוא מתחיל לזחול? מתי לשבת, לעמוד וללכת? אז מתי כל זה קורה? הכל במאמר הבא!

מתי זה כבר קורה?
רגע הלידה הינו נק' הפתיחה למרוץ ארוך בו אנו ותינוקנו מתבקשים להגיע מנק' ציון אחת לשנייה, משלב התפתחותי אחד לזה שאחריו ולטענת השכנה או הסבתא עדיף כמה שיותר מהר.
למה באמת אנחנו צריכים לצפות? מתי כל שלב אמור לקרות? 
אקדים ואומר שמדובר בטווחים ושהתינוקות שלנו לא קראו את הספר ואת המאמר שלי אז סטיות קלות מתקבלות ולא צריך להילחץ.
 
רכזתי בשבילכם קצת מידע על ציוני דרך חשובים אצל תינוקכם (מתייחס לתינוקות בריאים שנולדו במועד).
כשתינוק נולד הוא מצוי במצב עוברי המכונה כפיפה פיזיולוגית (אם תשכיבו על הבטן תראו כיצד הגפיים מכונסות, הטוסיק עולה למעלה והראש קצת מתחפר במזרון).
 
מתי התינוק מתחיל לראות?
ראייה- מרגע לידה תינוק מסוגל להבחין בפנים ובחפצים רק כאשר הם קרובים לפניו, מרחק של כ- 20- 30 ס"מ לכן ייצר התינוק קשר עין רק אם תהיו קרובים אליו.
היכולת לשלוט בתנועת העיניים ובסנכרון ביניהן מוגבלת ולכן אנחנו רואים את תופעת הפזילה (פזילה בגיל 3- 4 ח' מחייבת בדיקת רופא עיניים).
תינוק יכול להבחין בין צבעים מרגע לידה, אך רק כאלו עם ניגודיות גבוהה שחור- לבן בניגוד לכתום- אדום למשל.

את השתכללות ראיית העומק ניתן לראות בגיל 4 ח' שאז נצפה מהתינוק להיות מסוגל להושיט יד אל עבר חפץ ולקרב אותו אליו (ראו בהמשך יכולת האחיזה).
חוש הראייה ממשיך להשתכלל באופן הדרגתי עד גיל 6- 8 ח' שאז יוכל התינוק לראות כמבוגר.
טיפ - בחודש הראשון לחיים (ובכלל) החזיקו את התינוק הרבה על הידיים במנח הערסול (לא רק בהנקה או בהאכלה מבקבוק). המעיטו במשחקים וגירויים שכן המובייל האנושי (הפנים שלנו) הוא המובייל המועדף על התינוק.

מתי התינוק מרים ראש?
הרמת ראש- בגיל חודש וחצי אני מצפה לראות שתינוק ששוכב על הבטן מסוגל להרים את הראש ולהעבירו מצד לצד, ארצה לראות הנחת ראש לשני הצדדים.
טיפ: חשוב להשכיב תינוק על הבטן בזמן ערות מרגע הלידה.
לקראת גיל חודשיים וחצי השכיבה על הבטן צריכה להיות הרבה יותר מאורגנת, כלומר הזרועות מתחת לבית החזה והראש מורם בנינוחות.
חשוב לראות שהתינוק יודע גם להניח את הראש על צד הלחי כשהוא מתעייף.
 

 

 

מתי התינוק כבר מתחיל להתהפך ?
התהפכויות מבטן לגב או מגב לבטן (הסדר פחות חשוב ומאוד תלוי גם בתבנית התנועתית שהתינוק סיגל לעצמו) אמורות להתחיל להתרחש באופן רצוני בטווח הגילאים שבין 4 ח' ל- 6 ח'.
אני אגדיר עיכוב רק אם בגיל 7 ח' אין אפילו התהפכות דרך כיוון אחד.
טיפ- השכיבו את התינוקות גם על הצדדים, הכרות עם צידי הגוף ושכיבה נינוחה על הצד מכינה את הגוף לקראת שלב ההתהפכות. כך התינוק לא ייבהל כאשר יגיע לשכיבה על צד ויהיה פנוי ללמידה של המשך ההתהפכות.
 
 
מתי התינוק מתחיל לאחוז ולשחרר?
סביב גיל 4 חודשים יכולת האחיזה והשחרור בכפות הידיים הופכת לרצונית. הדבר מתאפשר עם היציאה מהשלב הרפלקסיבי והשתכללות קשר עין- יד- פה. התינוק יתחיל להושיט ידיים לעבר חפצים ולנסות להכניסם לפה.
טיפ- אפשרו לתינוק להכניס את כפות ידיו וחפצים שונים (בטוחים) לפיו, זו הדרך בה הוא חוקר את העולם תרגול זה יקדם את יכולתו לפתוח ולסגור את כפות הידיים ולהצלחתו לאחוז באופן עצמאי בחפצים.
 
 
מתי התינוק כבר מתחיל להסתובב ?
בטווח הגילאים שבין 5 ח' ל- 7 ח' התינוק אמור להתחיל להסתובב סביב צירו. כלומר להסתובב סביב עצמו.
טיפ- אפשרו ותרגלו עם התינוק את יכולתו להסתובב סביב עצמו (באמצעות גירויים שתציבו אלכסונית לכתפו) לשני הכיוונים. תרגול יכולת זו תסייע לזחילת גחון מאורגנת.
 
 
מתי התינוק מתחיל לאכול מוצקים?
מתי מתחילים לאכול מוצקים? בתקופה מרגשת זו מתחיל שלב נוסף שאותי מרגש לא פחות והוא שלב החשיפה למאכלים מוצקים. היום לפי הנחיות משרד הבריאות ניתן כבר בגיל 4 ח' להציע לתינוק טעימות של מאכלים שונים אותם אנו אוכלים.
כאשר הדגש הוא על כפית אחת או שתיים בלבד ביום. אני מציעה לכם פשוט להסתכל על התינוק וכשתרגישו שלא נעים לאכול לידו והוא ממש לוטש עיניים ושולח ידיים לאוכל שלכם זה הזמן להתחיל טעימות לתינוק.
בגיל 6 ח' ניתן להגדיל את כמות האוכל המוצק ותינוקות שממש מגלים עניין באוכל כבר יוכלו להחליף ארוחת תמ"ל או הנקה בארוחת מוצקים.
בהדרגה ככל שהתינוק גדל גם כמות הארוחות תגדלנה. עד גיל שנה תינוקכם עדיין זקוק להנקה או תמ"ל בנוסף למזון המוצק על מנת לקבל את כל הדרוש להתפתחותו התקינה.
טיפ- אוכל זה כן משחק, תנו לילד ליהנות מהאוכל מהמרקמים השונים שהוא מציע, הדבר יועיל למוטוריקה העדינה של התינוק וליכולתו לאכול באופן עצמאי בהמשך.
 
 
מתי התינוק מתחיל לזחול?
בטווח הגילאים שבין 6 ח' ל- 8 ח' התינוק יתחיל לזחול זחילת גחון (זחילת קומנדו), איזה כיף זה עבור הקטנטן להיות כל כך עצמאי ולהגיע לכל מקום אשר ירצה. 
טיפ- צרו עבור התינוק סביבה בטוחה ומאתגרת בה יוכל לזחול בחופשיות.
הרחיקו חפצים מסוכנים, כך שתינוקכם ירגיש בטוח לחקור את הסביבה ואת יכולתו התנועתית מבלי לשמוע כל היום "לא, זה מסוכן". שכבו על הרצפה והסתכלו על הסביבה מנק' המבט של תינוקכם וחפשו את כל אותם החוטים המעניינים והמסוכנים שימשכו את תשומת לבו.
*שימו לב: שיש לא מעט תינוקות אשר מדלגים על שלב זחילת הגחון ועוברים ישירות לשלב הבא, זחילת השש.
 
 
עמידת שש
ככל שמערכת שיווי המשקל של התינוק מתפתחת ושריריו מתחזקים הוא יוכל וירגיש בטוח יותר להתרחק מן הקרקע. בטווח הגילאים שבין 8 ח' ל- 10 ח' התינוק יגלה את עמידת השש, תנועת הרוקינג בה הוא יניע את גופו קדימה ואחורה כאילו הוא דוהר ובהמשך גם יצליח לזחול על שש.
טיפ- שחקו עם התינוק משחקים בהם אתם מוציאים אותו משיווי משקל ומניעים אותו במרחב באופן יזום (גלגול עם כריות, ריקוד על הידיים ועוד), זאת על מנת שימשיך ויתרגל את מערכת שיווי המשקל שלו ויידע לייצב את עצמו. 
 
 
מתי התינוק מתחיל לשבת ויושב לבד
באותו טווח גילאים שבין 8 ל- 10 ח' מרבית התינוקות גם ילמדו להתיישב בכוחות עצמם, חלקם יעשו זאת כמעבר ממנח השש וחלקם מזחילת הגחון דרך צד הגוף (ישיבת חוף ים). שלב הישיבה הוא השלב שמרבית ההורים מחכים לו בקוצר רוח משום שהוא הופך את החיים לפשוטים יותר בעגלה, בזמן האוכל, בזמן משחק ועוד. יחד עם זאת,
טיפ- לא למהר ולא להושיב לפני שהתינוק לומד להתיישב בעצמו. הושבה טרם הזמן יוצרת לחץ על עמוד השדרה וגם מעכבת את תנועתיות התינוק במרחב, תינוק שלא למד להתיישב בעצמו ייקח לו זמן ללמוד כיצד לצאת ממנח הישיבה לזחילה ולהפך.
 
 
מתי התינוק מתחיל לעמוד?
בסביבות גיל 9- 10 ח' האבולוציה גורמת לגור הקטן שלנו לנסות להיעמד על שתי רגליים. מרבית התינוקות ייעמדו תוך אחיזה בחפצים ורהיטים שבסביבתם (אין יותר מרגש מלקום בבוקר ולראות אותם עומדים תוך שהם אוחזים בסורגי המיטה).
 
 
מתי התינוק לומד ומתחיל ללכת?
לאחר תקופת תרגול, סביב 11 ח' לומד התינוק גם ללכת סביב אותם חפצים. ככל שביטחונו גובר ומערכת שיווי המשקל תורגלה דיה יעשה התינוק את צעדיו הראשונים- שלב שמתרחש סביב 14- 18 ח'.
טיפ- המתינו עם נעליים. חשוב לשמור על כפות רגליים חשופות על מנת לתרגל היטב את ההליכה, תנועתיות כף הרגל ויכולתה לייצב את הגוף במרחב.
 
 
התפתחות מהירה מידיי - יש דבר כזה?
כן, אמנם לא נוכל לעצור את התפתחות התינוק אבל חשוב לשים לב שתינוק שמתפתח מהר לא מדלג על שלבי התפתחות, שהוא יכול ליהנות מכמה רגעי שקט ללא עשייה, שהוא יכול להתרכז במשימה ושיש לו מספיק הזדמנויות להמשיך ולתרגל שלבי התפתחות קודמים.
 
טיפ חשוב לכולם- צרו לתינוק הזדמנויות לתרגל את כל שלבי ההתפתחות אותם עבר, גם כשהתינוק כבר הולך עודדו אותו לזחול שש, להתהפך ועוד. תרגול מיומנויות קודמות משכלל מיומנויות עתידיות. 
 
ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה: הגישה ממנה אני מגיעה ("צעד ראשון") טוענת כי מעבר לפוטנציאל הגנטי של כל תינוק והעובדה שלכל תינוק קצב משלו, לסביבה ההתפתחותית (אותה אנחנו מייצרים לתינוק) יש השפעה רבה על מימוש פוטנציאל זה. שימו לב שסביבת תינוקכם תומכת, משרה בטחון ויחד עם זאת מאפשרת ומאתגרת דיה. 
בכל מקרה של עיכוב התפתחותי, לחץ זה לא הפתרון. ישנם המון אנשי מקצוע ואני ביניהם שיכולים לתמוך ולעזור. לעיתים מספיק בשיחת טלפון אחת כדי לעשות שינוי.
אני כאן עבורכם בכל שאלה
ויטל זוארץ- פליישר, אמא לשלוש בנות, מלווה התפתחותית, מדריכת הנקה ומנחת סדנאות עיסוי תינוקות. 
מוזמנים לדף הפייסבוק שלי "ויטל- התפתחות תינוקות ופעוטות" ולאתר : http://vital-baby.co.il/wp/


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA