ההשלכות של ניתוח קיסרי

אישה שילדה בניתוח קיסרי צריכה להיות מודעת להשלכות נוספות מאלה המוכרות בלידה רגילה. מהי תקופת ההחלמה? כיצד מתחילים להניק? מה הן ההשפעות על התינוק הקיסרי ומתי אפשר שוב להיכנס להריון?

ההשלכות של ניתוח קיסרי

השילוב יוצא הדופן שבין לידה לניתוח

הלידה משנה אותנו, גברים ונשים. החוויה בחדר לידה ולאחר מכן ראשית ההורות – משפיעה עלינו מבחינה פיזית ורגשית, משנה את חיי הזוגיות שלנו, הקריירה, השאיפות שלנו, ועוד אינסוף אזורי חיים.
בתוך כל זה, אישה שילדה בניתוח קיסרי צריכה להיות מודעת להשלכות נוספות מאלה המוכרות בלידה רגילה.
מקובל לומר שלידה בניתוח קיסרי היא ניתוח לכל דבר, וזה נכון.
אך בל נשכח שזהו ניתוח מיוחד! הניתוח היחיד שממנו את יוצאת עם תינוק!
השילוב יוצא הדופן בין לידה לניתוח, הוא מה שהופך את הקיסרי למאתגר.
כדי להתמודד היטב עם האתגר הזה ולצמוח מהלידה (גם הקיסרית) – רצוי להכיר מראש את ההשלכות הצפויות ולהיערך אליהן בכל דרך אפשרית.

היערכות אחרת

אם את יודעת מראש שקיסרי הוא האופן בו את עומדת ללדת, כלומר את מועמדת לניתוח קיסרי מתוכנן (במילים אחרות "קיסרי אלקטיבי") - אפשר לראות זאת כהזדמנות.
כעת את יודעת את תאריך הלידה, ויכולה להיערך לוגיסטית הרבה יותר בקלות: לדאוג לסידור לילדייך הגדולים, לקבוע יום קודם תור למספרה או לקוסמטיקאית, להכין אוכל במקפיא, ולהזמין את הציוד לתינוק
לא פחות חשוב מכל זה, ידיעת התאריך תאפשר לך לתאם מול המלווים שלך מי יהיה איתך ומתי.
לא צריך להקפיץ אף אחד באמצע הלילה. 
מבחינת ליווי ותמיכה במהלך הלידה, גם כאן יש הבדל משמעותי בין לידה רגילה לקיסרי.
כאן לא יהיה לך צורך בדולה שתעזור לך להתמודד עם הצירים (כי לא יהיו צירים...). מה שכן, תוכלי לשכור דולה שמלווה לידות קיסריות, והיא תתמוך בך משלב הידיעה על הניתוח, ביום הלידה עצמו, וגם אחריו.

 

 

החלמה מניתוח קיסרי

לאחר ניתוח קיסרי – חירום או מתוכנן, כדאי לקחת בחשבון שהשעות הראשונות נראות שונה מאוד מבלידה רגילה. לאחר סיום הניתוח, היולדת מועברת לחדר התאוששות ונמצאת שם שעתיים-שלוש.
בכל אותו זמן, התינוק בדרך כלל נמצא בתינוקייה (אלא אם ביה"ח מאפשר אפס הפרדה בקיסרי, ואז התינוק יוכל להיות לצדך חלק מזמן ההתאוששות).
גם לאחר היציאה מחדר התאוששות, בשעות הראשונות עדיין תהיי במיטה, ורק לאחר שש שעות לפחות, תגיע אחות ותסייע לך לקום בפעם הראשונה מהמיטה.
בשלב הזה כנראה כבר תחושי כאבים בחתך של הניתוח. כדי שתוכלי לתפקד (גם באופן אישי וגם כאמא) – סביר להניח שתצטרכי להיעזר במשככי כאבים חזקים, לפחות ביומיים הראשונים.

הנקה וטיפול בתינוק

בניתוח קיסרי, בדומה לכל לידה, יש לך אפשרות לבחור אם להיות בביות מלא או לא.
ביות מלא הוא מצב מאוד מומלץ, שבו התינוק נמצא לצד אמו כל שעות היממה, ולא נמצא בתינוקייה.
לאחר קיסרי, זה ממש לא פשוט לטפל גם בעצמך וגם בתינוק, ולכן מומלץ להתארגן על כמה שיותר עזרה.
אם אפשר, דאגי שתהיה איתך מלווה צמודה 24 שעות ביממה בכל מהלך האשפוז.

הקרבה אל התינוק מעודדת הפרשת הורמון האוקסיטוצין (הורמון האהבה), שיכול לתרום לשחרור החלב, להופעת רגשות אימהיים ומצב רוח טוב.
אצל יולדות בקיסרי, לפעמים ישנו עיכוב בהגעת החלב, וזה עשוי לקרות רק ביממה הרביעית/חמישית, במקום ביממה השלישית.
בינתיים, התינוק בכל זאת יכול וצריך לינוק (!). עד להופעת חלב המעבר, הוא יינק את הקולוסטרום שכבר נמצא בשד מספק לתינוק רכיבים חיסוניים.
הרבה פעמים, נראה כי התינוק יונק ויונק ולמרות זאת איננו רגוע, ונשים אחרי קיסרי משתכנעות שבגלל אופן הלידה אין להן חלב וצריך לתת לתינוק בקבוק של תחליף חלב אם.
ברוב המוחץ של המקרים, החלב יגיע! וכדי שזה יקרה, חשוב לפנות חלב מהשד, בין אם זה בהנקה או אם זה באמצעות סחיטה ידנית או בעזרת משאבת חלב. הנקה אחרי קיסרי יכולה להיות מאתגרת, אבל היא אפשרית!
מומלץ ליצור קשר עם יועצת הנקה במקרה הצורך, כדי להבטיח את הסיכויים הגדולים ביותר להצלחת ההנקה.

הריון אחרי ניתוח קיסרי - מה לגבי ההריונות הבאים?

לפעמים, כמה שבועות אחרי הקיסרי, כבר מופיעה שוב הווסת (הווסת הראשונה עשויה להיות ארוכה וקשה במיוחד...). משמעות הדבר היא שכבר כשבועיים קודם לכן כנראה שהתרחש ביוץ, ובאופן תיאורטי, היית יכולה להיכנס להריון.
לאחר ניתוח קיסרי חשוב מאוד להיזהר ולהשתמש באמצעי מניעה, גם אם את מניקה והווסת לא הופיעה עדיין!

הרופאים ממליצים להמתין לפחות תשעה חודשים מהניתוח עד לכניסה להריון נוסף, כדי לאפשר לרחם הפצוע להחלים, ולצלקת להתאחות ולהתחזק, כדי שהיא תוכל לעמוד בהריון נוסף.
משזה נאמר, חשוב לציין כי אם בכל זאת הרית בסמוך לקיסרי, אין זה אומר שתצטרכי לוותר על ההריון.
גשי לרופא הנשים שלך למעקב ולבדיקה.

דימום אחרי ניתוח קיסרי

נשים רבות שוכחות שגם לאחר ניתוח קיסרי, ישנם דימומים מהנרתיק (הם נקראים לוכיה) שיכולים להימשך 6-8 שבועות. לפעמים קל לבלבל זאת עם הווסת, כיוון שהדימום לפעמים מפסיק ואז שוב חוזר. 
בכל אופן, גם יולדות בקיסרי צריכות להגיע שישה שבועות אחרי הלידה לבדיקה אצל הגניקולוג, ורק אחריה אפשר לחזור לקיים יחסי מין בצורה בטוחה.

 

 

השלכות על התינוק

תינוק שנולד בניתוח קיסרי (בעיקר מתוכנן, ללא צירים) עשוי לחוות טראומה, כיוון שהוא נשלף בפתאומיות מן העולם שאותו הכיר עד עתה, בלי לחוש צירים ובלי לעבור בתעלת הלידה.
תינוקות אלה זקוקים במיוחד לחום וקירבה (של ההורים או אדם אחר).
ישנה חשיבות להעניק לתינוק הקיסרי מגע עמוק (בנוסף למגע מלטף), כפיצוי על המגע העמוק שהוא היה אמור לחוות בתעלת הלידה. מומלץ להתייעץ עם מלווה התפתחותית מוסמכת.
בנוסף, מכיוון שהתינוק לא עבר בתעלת הלידה וריאותיו לא עברו סחיטה תוך כך – לפעמים נותרים בהן מי שפיר, ובימים הראשונים ישנן פליטות של מי שפיר, שעלולות להפריע לתינוק.

אז מה עכשיו?
אם ילדת בניתוח קיסרי, אין ספק שעברת לידה מאתגרת, שיש לה השלכות פיזיות ורגשיות רבות.
נשים רבות מרגישות אכזבה, פספוס או כישלון על כך שלא חוו לידה טבעית, ולפעמים הן מספרות על פרידה ארוכה וכואבת מהתינוק, בעיקר בלילה הראשון אחרי הולדתו.
כל הרגשות האלה הם חשובים! הם מסמנים את הדאגה שלך כאמא ואת הצרכים שלך כאישה.
רצוי לתת מקום לרגשות האלה, לפרוק את האנרגיה והמתח מהלידה, ותוך כך ליצור תנועה קדימה דרך התבוננות על עצמך ועל החוויה שעברת.
מומלץ מאוד לעבור עיבוד חוויית לידה אם את מרגישה שיש לך צורך בכך.
מבחינה גופנית, דאגי לנוח ולאפשר החלמה מיטבית, היבדקי אצל הרופא לאחר שישה שבועות, או קודם לכן אם תבחיני בסימנים מדאיגים.
בהמשך, מומלץ לגשת גם לבדיקה אצל פיזיותרפיסטית רצפת האגן כדי לטפל באזור הצלקת, לאתר ולטפל בהידבקויות, ולבדוק מה מצב שרירי הבטן שלך.
בהצלחה!

ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה: יעל רותם – מנהלת קהילת קיסר נולד ליולדות בניתוח קיסרי דולה לניתוחים קיסריים
עיבוד לידה וליווי רגשי בהריון – בגישת "תרפיה מוכוונת לידה" B.O.T


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA