חלומות ילדות

החלומות בחיינו מהווים הצצה וקשר בין החלק המודע שלנו לחלק התת מודע, דרך החלומות אנו מאפשרים לנבכי נפשנו וליבנו לצאת ולתת ביטוי

חלומות ילדות

ילדים חולמים עוד מהבטן והחלומות שלהם מייצגים ממש כמו אצלנו, את חייהם היום יומיים. דרך החלומות הם מוצאים דרך לבטא את כל התחושות והאירועים שעוברים עליהם, הם מוצאים פינה לפרוק את כל החוויות, מבלי להיכבל במוסכמות חברתיות. הדרך שלהם להציג את החוויות שלהם בחלומות דומה לשלנו, אבל האלמנטים שונים והרבה יותר רכים. אם אדם בוגר יחלום על ריב קשה בינו לבין אדם אחר, הוא עשוי לבטא את הריב בחלום בדמות רצח או פגיעה פיזית (הקצנה לשם דוגמא), בעוד ילד יחלום על גניבה של צעצוע, על דיבור לא יפה או על דחיפה מהאופניים. כלומר, המשמעות זהה אך מגיעה בהיבט הרבה יותר רך.

 

 

 

החלומות בחיינו, הן בתור מבוגרים והן בתור ילדים, מהווים הצצה וקשר בין החלק המודע שלנו לחלק התת מודע וכך אנו מאפשרים לנבכי נפשנו וליבנו לצאת ולתת ביטוי. בעזרת החלומות אנו למדים על תהליכים שאנו עוברים, על רצונות אישיים שיש לנו ועל מידע שאין אנו מסוגלים לתפוס בשעת הערות.

במהלך החודשים הראשונים לחייהם, משתנים דפוסי השינה של הפעוטות בצורה קיצונית למדי. בהמשך, שינוי זה ילך ויתמתן ויהפוך לתהליך איטי ופשוט. התגבשות דפוסי השינה והערות אצל פעוטות, באותם חודשים ראשונים, חשובה ביותר להתפתחותם. גיבוש נכון של דפוסי השינה, יאפשר לפעוטות לפתח תפקודים תקינים במישור הרגשי, במישור הקוגניטיבי ובמישור ההתנהגותי. במהלך השינה כולנו עוברים שלב של שנת REM ,שנקרא גם שנת חלום. בזמן שנת החלום ניתן להבחין בתנועות עיניים מהירות, ירידה משמעותית במתח השרירים, הנשימה וקצב לב לא סדיר.

 

הסיבה שבגינה תינוקות חווים יותר שנת חלום, לפחות לפי מחקרים והשערות מדעיות, היא בגלל ששנת חלום מאפשרת ומשפרת את התפתחות הקישורים המוחיים והקוגניטיביים שלנו. בעצם כמו שהסבתות אומרות – הילד גדל טוב יותר. אם נתמקד לרגע בפן הקוגניטיבי; החלימה מאפשרת דמיון, יצירת קישורים בין תאים במוח ומפתחת את הזיכרון וההפנמה של אירועים נפשיים ופיזיים.

 

חלומות של ילדים מגיעים לביטוי רק כאשר הילד לומד לשוחח ומוצא את המילים לתאר את החלומות. על ידי חשיפה לחלומות של הילדים, אנו כהורים יכולים ללמוד על תהליכים שהם עוברים ועל טרדות שיש להם. יש לנו כהורים נטייה מהירה לשלול חלומות ולהתעלם מהם, במיוחד אם הם מביעים חששות ופחדים שלה הילד. אנו מנסים להסביר ש"זה רק חלום", אך האמת היא שאם תייחסו חשיבות לחלומותיהם, תוכלו לגלות רבות על העולם שבו הם חווים את עצמם, על הפחדים שיש להם, על הדרך שבה העולם נחווה עבורם, ועל ידי כך תקבלו גישה לליבו של הילד.

 

ניקח לדוגמא חלום של ילדה שהגיע אליי בתחילת השנה הזו: הילדה חלמה בלילה כי היא מגדלת איבר מין זכרי והיא מתביישת בכך. בבוקר היא סיפרה לאימה את החלום ואימה לא ידעה איך להגיב ולהבין אותו. בשיחה מעמיקה עם הילדה, גילינו כי יום לפני היא רבה עם ילדה אחרת בבית הספר והאשמה נפלה עליה. הילדה לא ידעה איך להגיב ולהתמודד ולאחר שיחה מעמיקה ראינו כי החלום הגיע מתוך הצורך של הילדה להתגונן והביטוי לכך היה צמיחת איבר מין זכרי המייצג עבורה אגרסיביות (כוח ולא אלימות), והיא התביישה בכך כי היא מתקשה לקבל תכונת אסרטיביות. ראינו כי אין צורך להתרגש מהחלום ואין לו משמעות מינית, מכיוון שכך התבטא הצורך של הילדה למצוא בעצמה את יכולת ההתמודדות עם קשיים וגילויי אלימות בבית הספר. האם קיבלה הנחייה כיצד להתמודד עם החלום ואיך להוביל את הילדה להתמודד עם אירועים כאלה בעתיד.

שינה וחלומות הם עולם שלם החשוב לבריאות הפיזית והנפשית שלנו בכל גיל ובכל מצב. היחס לחלומות מאפשר לנו להיפתח לעולם שלם של רגשות ומחשבות ולכן שתפו, דברו ותבינו את עולמו הפנימי של ילדכם.

 

 

הכר את המומחה: יעל צור, נשואה באושר ואמא לסער בן הארבע וחצי ונגה בת השנתיים וחצי.

בוגרת פסיכולוגיה שמשלבת ייעוץ מקצועי עם הכוונה רוחנית גבוהה. מתקשרת דרך קלפי טארוט ופירושי חלומות. רוצים לקבל ייעוץ מיעל? הכנסו לדף הפייסבוק של יעל צור.

 

Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA