כיצד לגמול תינוק מבקבוק בלילה

השאלה האם תינוקות צריכים לאכול בלילה וכיצד לגמול תינוק מבקבוק בלילה הן מהשאלות הנפוצות ביותר בקרב הורים לתינוקות ולילדים בשנתיים הראשונות. בכתבה אעשה לכם קצת סדר בדברים ואלמד אתכם לזהות האם התינוק שלכם מתעורר ואוכל מתוך צורך אמיתי או מתוך הרגל, ומה לעשות כדי לעזור לו לישון יותר ברצף בלילה.
כיצד לגמול תינוק מבקבוק בלילה
האם תינוקות צריכים בכלל לאכול בלילה?
יש גישות שונות לגבי אוכל בלילה, החל מהגישות הקיצוניות שאומרות שילד לא צריך לאכול בלילה החל מגיל 3 חודשים, ועד לגישות של הנקה או אוכל לפי דרישה, גם בלילה.
בחודשים הראשונים תינוקות מתעוררים גם כל שעתיים בלילה. לפעמים זה מרעב ולפעמים כי הם פשוט מתגעגעים לאמא או לאבא, הם זקוקים לחום, קירבה ולביטחון. 
יחד עם זאת, אם תינוק מתעורר לאוכל כל שעה בגיל חצי שנה ומעלה, זה בדרך כלל נובע מהרגל.
החל מגיל שנה בערך, רוב הילדים לא צריכים אוכל בלילה. כמובן שאני מדברת על ילד בריא שעולה במשקל ומתפתח בהתאם לגילו. חשוב לוודא שהילד אכן עולה במשקל ולא קיימת בעיה התפתחותית לפני שמחליטים להוריד אוכל בלילה.

איך נדע שהוא באמת לא צריך את הבקבוק בלילה?
אכילה מבקבוק באמצע הלילה מגיל שנה ומעלה (בממוצע ובהתאם למשקל התינוק כמובן) נובעת בדרך כלל מתוך הרגל. לפעמים זה גם צורך רגשי (בעיקר השלמה של מה שחסר ביום) אבל ברוב המקרים מדובר על הרגל.

יש ילדים שהתרגלו לאכול בלילה גם כל שעה וחצי. לפעמים הם גם נרדמים עם הבקבוק בתחילת הלילה או ביום. ולפעמים הם רק נשכבים ומנמנמים עם הבקבוק. גם הדבר הקטן הזה יוצר קישור ישיר בין הבקבוק לבין השינה, ואז הילד יודע שהבקבוק הוא הדרך שלו להתחיל להירדם, ולכן זו גם הדרך שבה הוא יחזור לישון אם הוא יתעורר באמצע הלילה.

 

 

ולכן, אין טעם למנוע ממנו בקבוק באמצע הלילה, כשהוא נרדם עם הבקבוק בתחילת הלילה או בשינה ביום. או אפילו רק מנמנם עם הבקבוק. לא הוגן לדרוש ממנו לדעת לחזור לישון בלי בקבוק באמצע הלילה, כשבתחילת הלילה זו הדרך שהוא מכיר כדי להירדם.
במקרה כזה נתחיל ללמד אותו בהדרגה הירדמות עצמאית בתחילת הלילה, וזה ישפיע על ההתעוררויות לאוכל בלילה.

האם יש משהו שאפשר לעשות כדי להבטיח שלא יהיה רעב בלילה? האם להאכיל אותו בדייסה או ביותר בקבוקים לפני השינה?
ברוב המקרים התעוררויות רבות בלילה לאוכל אינן נובעות מרעב אלא מתוך הרגל. יחד עם זאת, אם הילד לא אוכל טוב במהלך היום או יש בעיה של עליה במשקל, בהחלט יתכן שהוא מתעורר מרעב אמיתי.
וכאן תמיד עולה השאלה, האם "להעמיס" עליו הרבה אוכל לפני השינה כדי שיישן טוב יותר?
אז גם כאן אין תשובה חד משמעית. יש ילדים שיאכלו יותר לפני השינה וישנו טוב ולעומתם יהיו ילדים שהאוכל דווקא יכביד עליהם ויתקשו להירדם ולישון ברצף בלילה.

מתי כדאי להתחיל לגמול את התינוק מבקבוק בלילה ?
כמו ברוב הדברים בהורות, אין כאן נכון ולא נכון. כל עוד ההתעוררויות לא מפריעות לכם ולתינוק אין צורך לגמול אותו מבקבוק בלילה. לעומת זאת, אם התינוק לא ישן טוב בלילה ומתעורר הרבה, זה הזמן להתחיל.

הגישה שלי אומרת שבכל מקרה לא נוריד אוכל בלילה לפני שהילד שלכם יודע להירדם באופן עצמאי לגמרי וגם אז רק אחרי שוידאנו שהוא עולה במשקל בהתאם לגילו ולהתפתחות שלו ולא צריך לאכול בלילה. רק כשהילד נרדם באופן עצמאי במיטה שלו נדע האם הוא באמת צריך אוכל בלילה או מתעורר מתוך הרגל.

ובואו נגיד שכן, הילד אכן נרדם עצמאית ומתעורר בלילה והמשקל שלו נמוך, לא נוריד אוכל בלילה לעולם עד שהוא יתחיל לעלות במשקל. אם אתם לא בדיוק יודעים מה לעשות תתייעצו עם גורם מקצועי, רופא ילדים או תזונאית ילדים. אבל אנחנו לא רוצים להגיע למצב שהילד לא יאכל בלילה ואז ירד עוד יותר במשקל.

אם הילד שלכם בדיוק עכשיו נכנס לגן חדש, למשל, והוא בן שנתיים, אבל בשבועיים הראשונים של הגן הוא ממש לא אוכל כל היום, סביר להניח שהוא ישלים את האוכל הזה בלילה.
או בכלל, ילד שלא אוכל טוב ביום ישלים את האוכל בלילה. במקרה כזה כדי וחשוב לעזור לו עם האכילה ביום ולהבין למה הוא לא אוכל טוב ביום. בהרבה מקרים זה התנהגותי ובר שינוי די מהיר.

כיצד ניתן לגמול את התינוק מבקבוק בלילה? 
מה לעשות? 
מתחילים ומנתקים את הקישור בין הבקבוק לבין השינה ומלמדים אותו להירדם בלי תלות בבקבוק וגם לא להשתמש באוכל כדי לנמנם קצת לפני השינה. וזה לא אומר שהוא לא יכול לאכול בקבוק לפני השינה. כל עוד הוא לא ינמנם או יירדם תוך כדי..
וגם אם הילד שלכם לא נרדם עם הבקבוק אבל שותה אותו בשכיבה במיטה או רק מנמנם תוך כדי שתיית הבקבוק – גם זה יוצר קישור ישיר לשינה. הבקבוק משמש כשלב הראשון בתהליך ההירדמות ולכן הילד צריך אותו גם באמצע הלילה כשהוא מתעורר, כדי לחזור לישון.

ומה לא לעשות?

אין טעם להוריד כמויות או לדלל את הבקבוק
רק אחרי שלימדתם את הילד שלכם להירדם באופן עצמאי והוא עדיין מתעורר לבקבוק בלילה, אפשר להוריד כמויות ובקבוקים באמצע הלילה. בהתאם לגילו ולמשקל שלו כמובן.
אצל ילדים מעל גיל שנה, בשונה מגיל 5 חודשים, אין משמעות להורדת כמויות. הילד מבין שהוא צריך בקבוק כדי להירדם. לא משנה איזו כמות יש בו. ולכן אין משמעות לדילול הבקבוק או להורדת כמות. אם הילד שותה כמויות ממש גדולות אפשר להוריד כמויות (אבל לא לדלל אלא ממש להוריד כמות) כדי שהגוף יתרגל . אפשר לעשות את זה למשך שבוע ולראות האם זה עוזר, ורק אז להוריד בבת אחת את הבקבוקים בלילה.

לא מחליפים את החלב במים
הרבה הורים בטעות מחליפים את החלב במים אבל המים לא פותרים את הבעיה כי הילד מתרגל לשתות הרבה בלילה וגם הגוף מתרגל ואז קשה לו בלי מים בלילה. ילד בריא לא צריך לשתות מים בלילה. זה בדרך כלל נובע מתוך הרגל כמובן שאם הוא חולה או יש יום חם במיוחד הוא צריך מים אבל תשתדלו לתת בכוס לא נשפכת ולא בבקבוק שממנו יוצאת כמות מאוד גדולה ואז הילד מתרגל לשתות כמויות גדולות בלילה.

ועוד משהו קטן..
אני הרבה פעמים שומעת "הילדה שלי בת 3 והיא נרדמת עצמאית. למה היא מתעוררת בלילה לבקבוק?"
כשאני שומעת את השאלה הזו אני תמיד מנסה להבין יותר, מה זה עצמאית?
האם עצמאית זה כשהיא במיטה שלה ואתם יוצאים מהחדר מבלי לתת לה מוצץ או כל דבר אחר? ומבלי שאתם נשארים בחדר?
זו למעשה ההגדרה של הירדמות עצמאית.
אם הילד נרדם במיטה שלו כשאחד ההורים בקצה החדר (גם אם הוא לא רואה אתכם) זו אינה הירדמות עצמאית.
לפעמים יש קישור שינה קטן שאתם לא שמים לב אליו אבל מבחינת הילד שלכם הוא קיים. ולכן שימו לב להגדרה של הירדמות עצמאית.

לסיכום,
כן בקבוק בלילה או לא בקבוק בלילה נתון להחלטתכם בסופו של דבר. 
אם קראתם עד כאן והגעתם למסקנה שהילד שלכם אוכל מתוך הרגל, התחילו בהדרגה ללמד אותו הירדמות עצמאית, בהקשבה מלאה לקצב שלו ולצורך שלו, ותראו את השינוי גם בהתעוררויות בלילה.

הכר את המומחה: איילת רוזן ישראלי - יועצת שינה, מכוונת ומדריכה הורים בנושא שינה של תינוקות בדרך ההקשבה.


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA