העשרת חלב אם בהנקה

אם גם את חושבת כיצד להעשיר את החלב שאת נותנת לתינוק שלך בהנקה. אם גם אצלך עולה לראש השאלה כיצד אני יכולה להעשיר את החלב שאני נותנת לתינוק שלי. הכנו עבורך כמה טיפים בנושא עם משהו ממש חשוב שכדאי שתדעי על העשרת חלב אם בהנקה.

העשרת חלב אם בהנקה
אחת השאלות הנפוצות בהן נתקלות נשות מקצוע בתחום ההנקה היא "איך אוכל להעשיר את החלב שלי?" חשוב לי לפתוח ולומר-
אין דבר כזה "העשרת חלב אם"!
נכון, שמעתן נכון.
השאלה שצריכה להישאל היא  'האם את מייצרת חלב עבור התינוק/ות שלך?'.
כל עוד יש לך חלב הוא עשיר ומזין, מכיל נוגדנים ורכיבים החשובים להתפתחות מערכת החיסון של התינוק וחשוב מהיבטים בריאותיים, רגשיים ועוד. 
 
כל אישה המייצרת חלב אם מייצרת חלב שהוא עשיר ובריא.
 
בואו נסתכל על זה לרגע מקרוב יותר
חלב אם הוא המזון המאוזן ביותר שקיים בטבע עבור תינוקות.
הוא מכיל את כל רכיבי המזון להם זקוק תינוק בכל שלב ושלב בהתפתחות שלו. בין אם מדובר בתינוק בן יומו (new born ), בין אם זהו תינוק שכבר מתחיל לאכול ובין אם מדובר בפעוט שכבר אוכל הכל, הולך, מדבר ואולי אפילו כבר מבקר במערכת חינוך כזו או אחרת.
 
במאמר זה לא אכנס לעומק לנושא חשיבותו של חלב האם, או לחומרים המצויים בו. ניתן לקרוא זאת במקומות רבים.
 
מרגע שאישה מייצרת חלב אם הוא יכיל את המרכיבים הללו, מעצם טבעו. בדיוק כפי שכאשר אנחנו מייצרים דם, שתן, דמעות, זיעה ושאר נוזלי גוף אלו יכילו את כל מה שצריך להיות בהם.
 
כך שכאשר עולה השאלה "איך אוכל להעשיר את החלב שלי?" נדרשת התבוננות מעמיקה קצת יותר.
ועולות שאלות כמו:
 
מדוע את מרגישה שהחלב שלך אינו עשיר?
האם מישהו אמר לך משהו לגבי זה?
האם את מרגישה שאינך מייצרת את כל כמות החלב שתינוקך זקוק לו?
האם עברת ניתוחי חזה או שד בעבר?
אלו יכולים להסביר אולי ייצור חלב שאינו מספק, למשל
האם אינך מרגישה שגופך יכול לספק את כל מה שנדרש לתינוק שלך?
 
יכול להיות פה קשר למצבים רגשיים ונפשיים. יכול להיות פה קשר לקשיים בדימוי גוף, לבעיות אכילה, ליחסים מעורערים בתוך המשפחה ועוד
 
מבינים, אם כן, מדוע זו אינה בהכרח שאלה תמימה? בהחלט ייתכן שמשהו מסתתר מאחוריה ועלינו להיות מספיק קשובים ורגישים כדי להיות מסוגלים להקשיב
 
הסיבה העיקרית להעשרת חלב אם היא מצב נפשי ורגשי
 
 
 
אמהות ששואלות על "העשרת חלב" אולי מתכוונות ל...
    • לכך שאינן אוכלות אוכל מאוזן ובריא מאד והן חוששות שזה עשוי להשפיע על החלב שלהן. בואו וארגיע אתכן ואומר שנשים שונות מרחבי העולם, שאוכלות באופנים שונים, מסוגלות לייצר מספיק חלב עבור התינוקות שלהן. החלב שלהן יכיל את כל אבות המזון הגדולים שנדרשים לתינוקות שלהן (שומנים, חלבונים, פחמימות).נכון הוא שיכולים להיות הבדלים בתכולת חלק מהויטמינים, המינרלים וחומצות השומן. אלו רכיבים שכן מושפעים ממה שהאמא אוכלת. אם הם לא יהיו נוכחים בזרם הדם שלה, הם לא יוכלו להיות נוכחים גם בחלב.בתקופת ההנקה יש לאמא הזדמנות להתבונן בתזונה היומיומית שלה ולבחור לאזן אותה, להסיר ממנה מזונות שאינם בריאים עבורה ולבחור במזונות אחרים. ניתן לעשות זאת לבד או בליווי של איש מקצוע שגם מתמצא בצרכים המיוחדים של נשים מניקות.

 

 

  • לכך שאולי הן באמת אינן מייצרות מספיק חלב. יכולות להיות לכך שלל סיבות: לידה מוקדמת, דימום כבד בלידה, מחלה אימהית (סוכרת או השמנת יתר, למשל), מבנה הפה של התינוק מאתגר, מבנה שד מאתגר (גם השילוב של שני האחרונים בהחלט קיים), יניקה שאינה יעילה אצל התינוק, ניתוחי חזה / שד בעבר, בעיות הורמונליות, חוסר איזון בבלוטת התריס, דיאטות קיצוניות, סטרס, שימוש בתרופות שונות ועוד.
    מאחר ויש פה רשימה מאד ארוכה ומגוונת ברור הדבר שיש לבחון כל מקרה לגופו ולמצוא אסטרטגיה טיפולית המתאימה לכל דיאדת אם- תינוק. מומלץ לעבוד בליווי ובמעקב של אשת מקצוע בתחום ההנקה.
 
  • לכך שאולי אינן בטוחות כלל שהן מעוניינות להמשיך להניק או להניק בכלל. לעיתים אישה מרגישה לחץ סביבתי להניק והיא חווה קשיים פיזיים או רגשיים ומעוניינת להפסיק. חשוב להבין גם את זה ולאפשר לה לעבד את זה ולהתקדם לקראת השגת המטרה שלה.
 
איך יודעים שהתינוק מקבל מספיק חלב?
מאחר והשד אינו שקוף, אמהות לא יודעות בדיוק כמה חלב מקבל התינוק, כך שקל להבין מדוע עשוי להתעורר חוסר בטחון ביכולת לייצר מספיק חלב. מה גם שאנחנו חיים בתקופה בה אנחנו רגילים לשלוט במידע שמסביבנו ואילו פה אנחנו ניצבים בפני תופעה בה אין לנו שליטה עליה.
לשם כך טוב להתבונן על סימנים רחבים שיכולים לעזור לנו להבין שאכן הכל מתנהל כשורה ושהתינוק מקבל מספיק חל
 
  • לתינוק יש 2-4 חיתולי קקי ב-24 שעות בחודש הראשון. לאחר מכן הם עשויים לשנות דפוסים ולעבור לפעם ביום ואפילו לפעם בכמה ימים.

  • לתינוק יש 4-6 חיתולי פיפי ב-24 שעות. יש היום חיתולי פטנט שיכולים לעזור לכם לזהות אם אכן יש פיפי בחיתול, אולם השיטה הטובה ביותר היא עדיין להרגיש את כובד החיתול וכאשר מדובר בחיתול חד פעמי, להרגיש את הג'ל של החיתול.

  • יש לפחות 8 הנקות ביממה (כאשר ישנם תינוקות שעשויים לינוק גם הרבה יותר מזה, 12 פעמים ביממה, למשל).

  • היניקה אינה מכאיבה לאמא, אין פצעים, סדקים או חתכים בפטמות ולא נוצר גודש מיוחד שאינו מצליח להתפנות לאחר יניקת התינוק.

  • התינוק בד"כ רגוע בין ההנקות. ישן או ער ושקט. יש תחושה שהחלב מתרוקן מהשד לאחר ההנקה (השד לא בהכרח מתרוקן לגמרי)

  • משקל התינוק בטווח הנורמה. תינוקות אמורים לחזור למשקל הלידה שלהם סביב 10-14 יום, להכפיל משקל לידה סביב 4-6 חודשים ולשלש את משקל הלידה סביב גיל שנה. רצוי לעקוב אחרי עלייתו במשקל של התינוק, גם אם זה אומר לקבוע יותר תורים בטיפת חלב לתקופה מסויימת, עד להתבססות ההנקה ולהגעה לתחושת בטחון של האם ביכולתה להזין את תינוקה לפי צרכיו.
כאשר ישנה שאלה לגבי אחד מהסעיפים הללו כדאי לערוך בדיקה מעמיקה יותר עם אנשי מקצוע מתחום ההנקה והטיפול בילדים (יועצת הנקה, רופא ילדים, אחות טיפת חלב, ועוד).
 
מה חשוב לדעת?
שחלב אם מזין תינוקות בצורה מיטבית.
שחלב אם מכיל את כל מה שנחוץ לתינוק להתפתחותו.
שישנם מצבים בהם יש צורך להגביר את ייצור החלב וחשוב להבין אותם במדוייק.
שישנן דרכים טבעיות להגברת חלב אם, בעזרת צמחי מרפא ספציפיים, במידת הצורך, ובנוסף תרופות שיכולות לעזור בכך.
שישנן נשים שזקוקות, יותר מאחרות, לתשומת לב מיוחדת לאחר הלידה.
שכדאי להיעזר באשת מקצוע מתחום ההנקה על מנת לאבחן וללוות תוכניות פעולה בהתאם למצב הפרטי של כל אמא ותינוק.
 
ייתכן ויעניין אותך עוד:
 
 הכר את המומחה: ורד לב היא יועצת הנקה מוסמכת IBCLC , נטורופתית N.D ואם ל-4. עוסקת בייעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. ורד מנהלת גם את הבלוג: "מה יש לצהריים"  ומחברת שותפה של "המדריך הישראלי להנקה".   ליצירת קשר עם ורד: 052-8527755 
 
 
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA