סוכר לבן בתרכובות מזון לתינוקות

לא סתם קיים קונצנזוס לגבי ההשפעות המזיקות של סוכר לבן, בכל גיל. נשאלת השאלה האם מומלץ לתינוק עד גיל שנה לצרוך בכלל סוכר לבן, ואיך תדעו אם בתמ"ל שאתם קונים יש סוכר לבן? הכל במאמר הבא.
סוכר לבן בתרכובות מזון לתינוקות
מה המשמעות של סוכר לבן בתמ"ל?
חלב אם הוא המזון האידאלי לתינוק, על כן החברות אשר מייצרות תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) מנסות לייצר תרכובת שתהיה קרובה ככל האפשר לחלב אם.
כשזה מגיע לסוכר צריך לשאול את עצמינו האם יש סוכר לבן בחלב אם ולעומת זאת האם בתמ"ל מוסיפים סוכר לבן? איך צריכת סוכר לבן בגילאי ינקות ועד גיל שנה משפיעה על התינוק?
ולהסיק את המסקנות בהתאם.


כיצד משפיע הסוכר הלבן על תינוקות?
מחקרים מראים שיש קשר בין צריכת סוכר לנזקים בריאותיים כבר בגיל צעיר:
  1. תזונה לקויה: מחקרים רבים מראים שיש קשר בין צריכת סוכר בשנה הראשונה לחיים לבין הרגלי תזונה לקויים וצריכה עתידית של רכיבי מזון חיוניים. צריכת סוכר בשנה הראשונה נקשרה בצריכת תזונה לקויה בהמשך:  צריכה נמוכה של חלבון, סיבים, מינרלים וויטמינים בילדים אלו בגיל 3. 

  2. התמכרות והטמעה של הרגלים: התמכרות והטמעה של הרגלים: לסוכר יש אפקט ממכר והוא משפיע על מרכז ההנאה במוח. הטעם המתוק הינו טעם דומיננטי. ילדים אשר מתרגלים לשתייה ממותקת, קשה להעבירם  לשתיית מים. בשנה הראשונה יש חשיבות גדולה לחשיפת התינוק למגוון טעמים, כאשר הטעם המתוק הוא טעם מולד ודומיננטי, מה שמסביר את ההעדפה של התינוק לטעם המתוק כאשר ייחשף אליו ופחות יתעניין בטעמים אחרים. השנה הראשונה בחייו של התינוק משמשת כמעין חלון הזדמנויות, ועל כן יש לנצלה לחשיפה לכמה שיותר טעמים, והסוכר עלול לפגוע בחשיפה זו.

  3. סף חישה: סף החישה של תינוק שונה מאותו סף אצל מבוגר. תינוק נולד עם העדפה ברורה לטעם מתוק ודחיה ברורה לטעם המר, סף החישה לטעם המתוק גבוהה מסף החישה לטעם המר, למשל. במקביל ההתקבלות של טעמים חדשים הינה איטית וסף החישה של התינוק גבוה יותר, ולכן מומלץ לחשוף תינוקות למזונות בטעימות נמוכה יותר (חשיפה למזונות פחות מלוחים או מתוקים לחיך המבוגר). חשיפה לטעמים חזקים יותר יכולה להשפיע על הטעמים הנרכשים של התינוק בהמשך.

  4. עששת: צריכת סוכר גבוהה קשורה לעלייה בשכיחות עששת, והנזק לשיניים מתחיל  כבר כשהשיניים הראשונות בוקעות.


  5. מחלות מטבוליות והשמנה: מדד ההשמנה גבוה יותר, ככל שצריכת הסוכר גבוהה יותר. נזקי ההשמנה מופיעים כבר בגיל צעיר וביניהם: סיכון גבוה למחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות מטבוליות נוספות. חשוב לדעת, כי השכיחות של תופעת ההשמנה בילדים גבוהה וישראל נמצאת כיום במקום הראשון בהשמנת ילדים באירופה. בשנים האחרונות משרד הבריאות עושה מאמצים רבים על מנת למגר את התופעה באמצעות חקיקה בנושא של מכירת מזונות בריאים בבתי ספר, רפורמה לסימון מוצרי המזון, וכל זאת כדי לעודד ולקדם אורח חיים בריא. ללא ספק, ישנה חשיבות גבוהה להטמיע הרגלי תזונה בריאים ונכונים כבר מגיל הינקות.

  6. רגישות למתוק: בהקשר של ילדים גדולים יותר והתנהגות היפראקטיבית - לא נמצא קשר חד משמעי וישיר לסוכר, אבל אצל ילדים שרגישים יותר לסוכר נמצא כי הוא משפיע לרעה.  
ניתן לסכם לגבי השפעות הסוכר הלבן, כי לא רק שהוא מזיק בשנה הראשונה לחייו של התינוק, אלא גם בעל השפעה שלילית על הרגלי התזונה ובריאות הילד בהמשך חייו.

מה ההבדל בין לקטוז לסוכרוז?
הלקטוז הוא דו סוכר, המורכב מגלוקוז וגלקטוז. זהו למעשה סוכר החלב, אשר נמצא בחלב אם ומהווה בו את הרכיב הראשון בכמותו.
הוא מספק אנרגיה זמינה לתינוק, מעודד ספיגה של מינרלים שהעיקרי בהם הוא הסידן ותורם לשגשוג המיקרוביום – אוכלוסיית החיידקים הטובים במערכת העיכול של התינוק.
הסוכרוז הוא דו סוכר המורכב מגלוקוז ופרוקטוז, זהו הסוכר הלבן שאנחנו מכירים מהמתקת קפה ועוגות והוא למעשה בעל דרגת מתיקות גבוהה ביותר המקבלת ציון 100 (שהינו ציון לא טוב במקרה הזה) והוא מתוק פי 6 מלקטוז ומספק למעשה קלוריות ריקות ללא ערך תזונתי נוסף. 

האם צריכת סוכרים כבר מגיל ינקות משפיעה לטווח הרחוק?
כאמור, צריכת סוכר לבן בעלת השפעה שלילית מיידית וגם השפעה עתידית.
כאשר מחקרים הראו, שתינוקות הצורכים סוכר לבן בשנתם הראשונה הינם בעלי סיכוי גבוה יותר לצרוך תזונה לקויה גם בגיל 3.
את השנה הראשונה של התינוק רצוי לנצל לחשיפה לטעמים רבים ובכל מקרה מומלץ לדחות ככל האפשר את החשיפה לצריכת סוכר עד כמה שניתן. 

האם חלב אם לא מתוק?
חלב האם מכיל לקטוז אשר ממתיק אותו. חשוב לזכור, כי דרגת המתיקות של הלקטוז נמוכה מסוכר לבן והינו איכותי יותר מסוכר לבן, תודות לתפקידים הנוספים החשובים המפורטים לעיל.

מהן המלצות משרד הבריאות, והאם יש רגולציה לגבי צריכת סוכר לבן לתינוקות?
משרד הבריאות אוסר להוסיף סוכר לבן לתמ"ל עד גיל חצי שנה, כלומר בתמ"ל שלב 1.
מגיל חצי שנה לא קיים איסור של הרגולטור לגבי הוספת סוכר בתמ"ל.

בהנחיות לתזונת תינוקות של משרד הבריאות ממליצים להימנע ממזונות מעובדים ומתועשים, אשר מכילים כמויות גבוהות של סוכר ורכיבים לא בריאים נוספים.
מצוין, כי צריכת מזונות אלו מעודדת הרגלי אכילה לקויים, העדפת מאכלים שאינם בריאים, השמנה והתפתחות של מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם וסוכרת. 
כמו כן, משרד הבריאות ממליץ להימנע ממשקאות ממותקים אשר מכילים סוכר.

ב-2015 יצאו הנחיות לגבי צריכת סוכר בילדים על ידי ארגון הבריאות העולמי WHO (World Health Organization), ובהן הנחיה להפחית את צריכת הסוכר היומית בילדים לפחות מ-10% מצריכת האנרגיה היומית, ואפילו לנסות ולצמצמה לעד 5%.

מדוע חלק מחברות התמ"ל מכניסות סוכר לבן למוצרים?
הוספת סוכר לבן בתמ"ל מתבצעת בעיקר מטעמי חסכון. 
חברות התמ"ל אשר מוסיפות סוכרוז במקום לקטוז, עושות זאת בעיקר בגלל שהסוכרוז זול יותר.

כיצד נזהה סוכר לבן בתמ"ל - מה יהיה כתוב על האריזה?
על מנת לדעת האם התמ"ל מכיל סוכר לבן, ניתן לבדוק את הרכיבים והסימון התזונתי של המוצר.
סוכר לבן יכול להופיע ברכיבי התמ"ל בשמות הבאים: סוכר, סוכרוז.
כדאי גם לבדוק היכן הרכיב ממוקם ברשימת סדר הרכיבים - ככל שהרכיב מופיע קודם, כך הוא מהווה אחוז גבוה יותר בתמ"ל. 
 
באיזה שלב של תמ"ל (1,2,3) חשוב לבדוק האם הוא מכיל סוכר?
כאמור, משרד הבריאות אוסר להוסיף סוכר לבן בתמ"ל עד גיל חצי שנה, כלומר בתמ"ל שלב 1 אין חשד כי יכיל סוכר לבן.
עבור תמ"ל בכל שלב מתקדם אין איסור רגולטורי, ולכן אם אתם קונים תמ"ל בשלבים מתקדמים יותר וסוגים שונים של תמ"ל, מומלץ לבדוק האם התמ"ל מכילה סוכר לבן.

ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה:  לימור טל פוני, דיאטנית קלינית, מומחית בתזונת תינוקות, ילדים 
ונשים הרות.


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA