מה ההבדלים בין תחליפי החלב לתינוקות

בחרת לתת תרכובת מזון לתינוקך (תמ"ל)? כיצד תבחרי את התמ"ל הטוב ביותר עבור התינוק שלך? מה ההבדלים בין סימיליאק מטרנה נוטרילון וNAN? מה הם הרכיבים הייחודיים של כל תמ"ל? סקרנו והבאנו לך את המידע המקצועי הדרוש עבור בחירה נבונה. המידע מבוסס על סקירה מעמיקה ומקצועית ונועד לתת לך את המידע הטוב ביותר כדי שתוכלי לעשות את הבחירה הטובה ביותר עבור התינוק שלך.
מה ההבדלים בין תחליפי החלב לתינוקות

בתוך מאמר זה:



כיצד תבחרי את התמ"ל הטוב ביותר עבור התינוק שלך

תמ"ל= תרכובת מזון לתינוקות
אם האם אינה מניקה מבחירה או בשל קשיי הנקה, המלצת משרד הבריאות היא להזין את התינוק בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) אשר הינה החלופה הטובה ביותר לחלב אם (הנקה או חלב שאוב). 
הבחירה בין התמ"לים השונים, היא אישית ומשתנה בין תינוק אחד לאחר.
קיימות מספר חברות תמ"ל בארץ, במאמר זה אנו נעסוק בתכולת התמ"לים השונים בציון ההבדלים ביניהם תוך סקירה מדעית מעמיקה שערכנו.
בחירת התמ"ל היא בסוף בחירה אישית, לכל תינוק יכול להתאים תמ"ל שונה ואין באמת בחירה שהיא יותר או פחות טובה אלא יותר מותאמת לתינוק ולמשפחה.
חשוב להיות קשובים לתינוק כל הזמן ולעקוב אחר הסתגלותו לתמ"ל שבחרת, במידת הצורך ניתן לשנות את הבחירה.   
רגע לפני שמקבלות החלטה בין מטרנה, סימילאק, נוטרילון או NAN, כדאי לקרוא את המאמר.

תמל

רגע לפני שנתחיל – הנקה – חלב אם

הנקה היא ללא ספק התזונה המיטבית עבור התינוק עם יתרונות בריאותיים עבור האם וצריכה להיות הבחירה המועדפת להזנה.
משרד הבריאות הישראלי וארגוני בריאות בעולם ממליצים על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה והמשך הנקה בשילוב של מזונות משלימים עד גיל שנתיים או מעבר לכך. 
חלב אם הוא מזון אידיאלי התואם לצרכי התינוק בצורה ייחודית, הוא משתנה כל הזמן ומתאים את עצמו לצרכי התינוק ולגדילתו ואילו התמ"ל נשאר קבוע בהרכבו תקופה ארוכה.
חלב אם מכיל אבות מזון (פחמימות, שומנים, חלבונים), ויטמינים ומינרלים להם התינוק זקוק לגדילה והתפתחות.
בנוסף הוא מכיל גם רכיבים ביואקטיביים כלומר פעילים בגוף האדם עם תפקיד שונה מהזנה כגון הגנה מפני זיהומים ודלקות.
חלק מרכיבים אלו התגלו במחקרים לאורך ההיסטוריה ומוספים לתמ"ל בכדי לשפר אותו ולגרום לו להיות דומה יותר לחלב אם.
אך קיימים עוד המון רכיבים בחלב אם שאינם מוספים לתמ"ל או שטרם התגלו.

עם איזה תמ"ל מומלץ להתחיל?

ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות היא לבחור תמ"ל על בסיס חלבון חלב פרה מועשרת בברזל כל עוד לא ידוע על אלרגיה לחלבון חלב הפרה.
תמ"ל המבוסס על חלבון חלב הפרה עובר עיבוד והתאמה לצרכי התינוק כך שיהיה דומה בהרכבו ככל הניתן להרכב חלב האם.
במידה ומדובר במשפחות טבעוניות קיימות חלופות צמחוניות / טבעוניות על בסיס חלבון סויה עליהן לא נפרט במאמר זה. קיימות חלופות נוספות של תמ"לים למצבים רפואיים כגון אלרגיה לחלבון חלב פרה, ריפלוקס ועוד בהן יש להשתמש רק לאחר התייעצות עם רופא הילדים, וגם עליהן לא נרחיב במאמר זה.

אילו חברות תמ"ל קיימות בישראל

כיום קיימות ארבע חברות תמ"ל גדולות אשר מספקות לנו מבחר די נרחב של תמ"לים כך שכל אחת יכולה למצוא את התמ"ל המתאים ביותר עבור התינוק שלה - הן מבחינת ההרכב והן מבחינת המחיר.
החברות הן: סימילאק, נוטרילון, מטרנה וNAN.
קצת רקע על החברות השונות:

מטרנה -מטרנה גולד
חברה ישראלית ותיקה המייצרת את התמ"ל שלה בארץ. החברה נרכשה ע"י חברת נסטלה השוויצרית בשנת 2010 והפכה גם למותג עולמי.


נטרילון- נוטרילון קומפורט
תמ"ל המיוצר ע"י חברת נוטרישיה ההולנדית הותיקה והמוכרת היטב באירופה ובעולם. התמ"ל מיובא לארץ ע"י חברת תרופות "טבע" הישראלית.


סימילאק - סימילאק קומפורט
חברת תמ"ל אמריקאית, ותיקה בשוק התמ"לים ומשווקת בלמעלה מ90 מדינות בעולם. סימילאק מיוצר ומיובא לארץ ע"י חברת תרופות אמריקאית בשם אבוט.


NAN – נאן סופרים
תמ"ל הקיים שנים רבות בעולם, מותג פרימיום של נסטלה המיוצר בשוויצריה ומיובא לארץ החל משנת 2021. 


מה הם המרכיבים העיקריים של תמ"ל?

התמ"לים השונים מכילים רכיבים מותאמים במטרה לדמות ככל הניתן הרכב של חלב האם.
התמ"ל הבסיסי מכיל את כל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים המחוייבים להיות בתמ"ל על פי התקנות של משרד הבריאות הישראלי, על פי תקן אירופאי או תקן אמריקאי לייצור תמ"ל. 
חברות התמ"ל השונות משקיעות משאבים רבים בחקר חלב אם ובמציאת רכיבי פטנט חדשים בעלי יתרון בריאותי עבור התינוק לצורך שיפור התמ"ל.
תמ"ל "פרימיום" הינו תמ"ל משודרג המכיל "רכיבי פטנט" שונים שאינם בגדר חובה להוסיפם אך לפי הצהרות החברות השונות הם בעלי יתרון בריאותי מסויים עבור התינוק, כפי שנפרט עליהם בהמשך.

המרכיבים העיקריים של תחליף חלב לתינוקות


פחמימה - סוכר
הלקטוז מהווה כ40% מהאנרגיה בחלב אם, עוזר לספיגת הסידן ומשפר את אוכלוסיית חיידקי המעי בתינוק היונק. מקור הפחמימה המומלץ שיהיה בתמ"ל הוא הלקטוז בלבד (סוכר החלב) כפי שהינו המרכיב הפחמימתי העיקרי בחלב אם. לא מומלצת תוספת של סוכרים אחרים כגון סוכרוז ופרוקטוז כיוון שאינם נמצאים בחלב אם באופן טבעי. גלוקוז אומנם נמצא בחלב אם בכמויות קטנות אך גם הוא אינו מומלץ לתוספת בתמ"ל. חלק מחברות התמ"ל מוסיפות מוצקי סירופ גלוקוז או סוכרוז בתמ"ל בשלב 3.

חלבון
החלבון בחלב אם מורכב משני חלבונים עיקריים- Whey וקזאין ביחס של 60%, 40% כאשר חלבון הWhey נחשב לחלבון קל יותר לעיכול. מקור החלבון בתמ"ל מגיע לרוב מחלבון חלב הפרה שם היחס הנ"ל הפוך. החלבון עובר עיבוד והתאמה בתמ"לים השונים כך שהיחס נשמר דומה ליחס בחלב אם.

שומן- שמן בטא-פול
בחלב אם השומן נמצא בכמות גבוהה ומספק כ50% מסך הקלוריות. הוא מורכב מחומצות שומן בגדלים שונים עם תפקידים שונים ומגוונים בגופינו כגון החומצה הפלמיטית שתורמת ערך קלורי ותומכת בגדילת התינוק או כגון אומגה 3 ואומגה 6 שתפקידן אינו הזנה כלל והן משתתפות בתהליכים חיסוניים בגוף, עליהן נפרט בהמשך.

רכיב השומן בתמ"ל מגיע ממקור צמחי, משמנים שונים כגון שמן דקל, שמן קוקוס, שמן סויה, שמן חמניות, שמן חריע ועוד.
תעשיית התמ"ל משתמשת בערבוב של שמנים צמחיים שונים כדי להגיע להרכב שומנים הדומה ככל הניתן להרכב השומן בחלב אם.
הנושא הזה נחקר שנים רבות ומעט סבוך, אז בואו נעשה סדר.
אחת מחומצות השומן העיקריות בחלב אם היא החומצה הפלמיטית הנקראת גם בטא פלמיטאט המספקת כ20% מסך השומן בחלב אם ומספקת אנרגיה לגדילה.
בחלב אם היא נמצאת בעמדה השנייה (האמצעית) בתוך מולקולת השומן כך שאינה ניתנת לפירוק קל ע"י אנזימי העיכול במעי.
לעומת זאת, בשמן הצמחי חומצת השומן הפלמיטית קשורה בעמדה הראשונה והשלישית (בקצוות) של מולקולת השומן. בעמדות אלו היא נחתכת בקלות ע"י אנזימי העיכול, נקשרת לסידן חופשי במעי ומייצרת "סבוני סידן" - מולקולות שאינן נספגות ויוצאות בצואה.
החסרון בתהליך של יצירת "סבוני הסידן"  הוא הפחתת ספיגת הסידן לדם ויצירת יציאות קשות לתינוק. 
הדרך להתגבר על כך היא להעביר את השמן עיבוד מסויים כדי לשנות את מיקומה של החומצה הפלמיטית לעמדה השנייה האמצעית כפי שנמצאת בחלב אם.
שמן שעבר את העיבוד הזה יקרא שמן בטאפול או בטאפלמיטט. 
הדרך הנוספת היא פשוט להימנע משמנים המכילים את החומצה הפלמיטית בריכוז גבוה.
יש לציין שחומצה זו אינה חיונית והגוף יודע לסנתז אותה בעצמו.

תמל

LC-PUFA
חומצות שומן בלתי רוויות, המוכרות כאומגה 3 ואומגה 6 ונמצאות בחלב אם באופן טבעי.
הן חיוניות לגוף התינוק, כלומר הגוף אינו יודע לייצר אותן וחייב לקבלן מהתזונה.
שתי חומצות שומן עיקריות הן DHA (דיכוסהקסנואית) וAA (חומצת שומן ארכידונית) אשר נמצאות בכמות גבוהה במערכת עצבים המרכזית וברטינה של העין ומכאן המסקנה במחקרים כי חשובות להתפתחות המוח והראיה, בעיקר בשנים הראשונות לחיים.
לאור חשיבותן הרבה, LC-PUFA מוספות לכל חברות התמ"ל בכמויות משתנות.

נוקלאוטידים
הנוקלאוטידים הם אבני בניין של החומר הגנטי שלנו (הDNA), נמצאים בחלב אם באופן טבעי ויש להם חשיבות חיסונית. הנוקלאוטידים חשובים לגדילה והתפתחות של המעי, לתיקון מהיר של תאי המעי לאחר מצבים כגון שלשולים ולשיפור אוכלוסיית חיידקי המעי.
בנוסף הם מסייעים לגדילת התינוק, משפרים ספיגת ברזל, ועוזרים לתפקוד טוב יותר של המערכת החיסונית. הנוקלאוטידים חיוניים במצבים מסוימים בהם הגוף אינו יודע לייצר אותם בכמות מספקת וחייבים לקבלם מהתזונה.
הם מוספים בכל חברות התמ"ל בכמויות משתנות.

לוטאין
לוטאין הוא אנטיאוקסידנט (נוגד חמצון) ממשפחת הקרטנואידים אשר נמצא באופן טבעי במזונות כגון תרד, שעועית וברוקולי ונמצא גם בחלב אם.
באופן טבעי הוא נמצא בכמות גדולה ברטינה של העין, מהווה רכיב מבני של העין ומגן עליה מפני גלי אור כחולים.
בנוסף משמש כאנטיאוקסידנט אשר מגן על רקמות הגוף מפני תהליכי הזדקנות ומפני נזק חמצוני.
מחקרים חדשים מראים כי הוא משחק תפקיד חשוב בפיתוח ובתחזוקה של תפקודים שכליים ותורם לשיפור יכולות למידה וזיכרון.
לוטאין הוא רכיב שהגוף שלנו אינו יודע לייצר ולכן רמתו בדם תלויה בצריכה שלו מהמזון בלבד. רמתו בחלב אם משתנה בין אמהות ותלויה בתזונתן.

פרו – ביוטיקה
פרוביוטיקה הינה שם כולל לחיידקים ידידותיים הנמצאים באופן טבעי בחלב אם. בחלק מהמחקרים נמצא כי תוספת של פרוביוטיקה לתמ"ל משפרת את אוכלוסיית חיידקי המעי, בניסיון לדמות הרכב של תינוקות יונקים.
הזנים הפרוביוטיים (כגון לקטובצילוס וביפידובקטריה) נחקרים בהקשר של הפחתת שלשולים זיהומיים, הפחתת היווצרות של אטופיק דרמטיטיס ואלרגיות.
הלקטובצילוס (L.reuteri) והביפידובקטריה (B.Lactis) מוספים לחלק מחברות התמ"ל.

פרה- ביוטיקה
אוליגוסכרידים הם סיבים פרהביוטים הנמצאים באופן טבעי בחלב אם ואינם מתעכלים במערכת העיכול של התינוק. רכיבים אלו בעלי תפקיד ביולוגי בגופינו עם יתרון בריאותי.
כיוון שאינם מתעכלים, הם משמשים כמזון לחיידקי המעי ועוזרים לשפר את אוכלוסיית חיידקי המעי. 
אחת הדרכים להוסיף פרהביוטיקה לתמ"ל היא להוסיף אוליגוסכרידים ממקור של חלב פרה, פירות וקטניות גלקטואוליגוסכרידים (GOS) ופרוקטואוליגוסכרידים (FOS) הדומים במבנה שלהם לאוליגוסכרידים האנושיים.

מחקרים הראו שתוספת של GOS/FOS יכולה לשפר את הרכב חיידקי המעי ולהעלות את הריכוז של חיידקי מעי טובים כגון הביפידובקטריה בדומה להרכב של תינוקות יונקים ובכך לשפר את הרכב ותדירות היציאות.

בחלק מחברות התמ"ל מוסף GOS, בחלק FOS, ובחלק יש תוספת של שניהם. 
אפשרות נוספת להוסיף סיבים פרהביוטיים היא לייצר באופן מלאכותי רכיבים הזהים למבנה של האוליגוסכרידים בחלב אם (Human Milk Oligosaccharides) HMO. על כך בהמשך.

HMO
HMO (Human Milk Oligosaccharides) הם הרכיב השלישי בגודלו בחלב אם לאחר הלקטוז והשומן, והם אחד ההבדלים המשמעותיים בין חלב אם לתמ"ל.
מדובר ברכיבים פרהביוטים שאינם מתעכלים ע"י אנזימי העיכול במעי והם בעלי יתרון בריאותי.
במחקרים נמצא כי יש להם תפקיד בהתפתחות תקינה של אוכלוסיית המעי, בשפעול מערכת החיסונית והפחתת זיהומים.
יתרונות HMO ידועים כבר שנים רבות אך רק בשנים האחרונות חלה פריצת דרך בייצור שלהם, כך שניתן להוסיפם לתמ"ל. אין ספק כי מדובר בבשורה משמעותית בתחום שיפור התמ"לים. 
בחלב אם קיימים מעל 200 זנים שונים ולא כל האמהות מפרישות אותם.
שניים הנפוצים ביותר בכמותם הם ה 2'FL - וה-LNnT.
HMO מוספים לתמ"לים המשודרגים של חברות מטרנה, סימילאק וNAN.
כאשר בNAN יש את שני הסוגים הנפוצים ואילו בסימילאק גולד ומטרנה גולד קיים סוג אחד, הנפוץ ביותר.

תחליפי חלב לתינוקות

מה הייחודיות של סוגי תמ"ל השונים

לאחר סקירה מעמיקה על כל הרכיבים החשובים בחלב אם אשר נמצאים בתמ"ל, כאן תוכלו לקבל סיכום ולהבין איזה רכיב נמצא באיזה תמ"ל.

מטרנה אקסטרא קר – שמן בטאפלמיטט התורם לספיגת סידן ויציאות רכות אצל התינוק, נמצא בשלב הראשון בלבד. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק. פרוביוטיקה (B.Lactis) בשלושת השלבים.

מטרנה גולד - שמן בטאפלמיטט התורם לספיגת סידן ויציאות רכות אצל התינוק, נמצא בשלב הראשון בלבד. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק, פרוביוטיקה (B.Lactis) – חיידקים ידידותיים התורמים לבריאות, מוספים בשלושת השלבים. HMO מסוג 2'FL אוליגוסכריד הנפוץ ביותר בחלב אם המסייע לבריאות החיסונית של התינוק ותורם להפחתת הסיכון לזיהומים, נמצא במינון גבוה יותר בשלב הראשון.

סימילאק אדוונס – הרכב שמנים ייחודי ללא שמן דקל המסייע לספיגת סידן טובה יותר ותורם לעיכול קל יותר. לוטאין המשפר יכולות שכליות של תינוקות וילדים ותורם לבריאותה עין. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק נמצאים בסימילאק במינון הגבוה מחברות אחרות. פרוביוטיקה (B.Lactis) חיידקים ידידותיים התורמים לבריאות, מוספים בשלבים 2,3.

סימילאק גולד - הרכב שמנים ייחודי ללא שמן דקל המסייע לספיגת סידן טובה יותר ותורם לעיכול קל יותר.  לוטאין המשפר יכולות שכליות של תינוקות וילדים ותורם לבריאותה עין. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק נמצאים בסימילאק במינון הגבוה מחברות אחרות, פרוביוטיקה (B.Lactis) חיידקים ידידותיים התורמים לבריאות, מוספים בשלבים 2,3. HMO מסוג 2'FL אוליגוסכריד הנפוץ ביותר בחלב אם המסייע לבריאות החיסונית של התינוק ותורם להפחתת הסיכון לזיהומים, נמצא במינון זהה בכל השלבים.

נוטרילון – הרכב סיבים פרהביוטים ייחודי GOS/FOS המעודדים גדילת חיידקים טובים מעי בדומה לתינוקות יונקים ותורמים למערכת החיסונית של התינוק. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק נמצאים בשלב 1,2. לקטוז אשר נמצא בחלב אם, מספק אנרגיה ומשפר ספיגת סידן, נמצא בנוטרילון כמקור בלעדי כמומלץ בשלושת השלבים.

NAN - שמן בטאפלמיטט התורם לספיגת סידן ויציאות רכות אצל התינוק, נמצא בשלב הראשון בלבד. נוקלאוטידים המשפרים תפקוד מערכת החיסונית ותורמים לגדילת התינוק. פרוביוטיקה מסוג L.reuteri (פטנט ביוגאיה) חיידקים ידידותיים התורמים לבריאות, לציין כי במינון גבוה. תוספת של שני סוגי הHMO - 2'FL וLNnT אוליגוסכרידים הנפוצים ביותר בחלב אם המסייעים לבריאות החיסונית של התינוק ותורמים להפחתת הסיכון לזיהומים, נמצאים בכל השלבים (במינון גבוה יותר בשלב הראשון).

טבלת השוואה תחליפי מזון לתינוקות


חברה סוג השומן נוקלאוטידים (מ"ג) לוטאין פרה-ביוטיקה GOS/FOS (גר') פרוביוטיקה HMO (גר')
מטרנה אקסטרא קר -1 בטאפלמיטט 2.4 אין GOS - 0.3 B.Lcatis אין
מטרנה אקסטרא קר -2 שמנים צמחיים - כולל שמן דקל ללא בטאפלמיטט 2.4 אין GOS - 0.3 B.Lcatis אין
מטרנה גולד 1 בטאפלמיטט 2.4 אין אין B.Lcatis 2'FL - 0.1
מטרנה גולד 2 שמנים צמחיים - כולל שמן דקל ללא בטאפלמיטט 2.4 אין אין B.Lcatis 2'FL - 0.025
סימילאק אדוונס 1 שמנים צמחיים, ללא שמן דקל 7.2 יש GOS - 0.4 אין אין
סימילאק אדוונס 2 שמנים צמחיים, ללא שמן דקל 7.2 יש GOS - 0.4 B.Lcatis אין
סימילאק גולד 1 שמנים צמחיים, ללא שמן דקל 7.2 יש FOS -0.2 אין 2'FL - 0.02
סימילאק גולד 2 שמנים צמחיים, ללא שמן דקל 7.2 יש FOS -0.2 B.Lcatis 2'FL - 0.02
נטרילון 1 שמנים צמחיים - כולל שמן דקל ללא בטאפלמיטט 3.2 אין GOS/FOS- 0.8 גר' אין אין
נטרילון 2 שמנים צמחיים - כולל שמן דקל ללא בטאפלמיטט 3.2 אין GOS/FOS- 0.8 גר' אין אין
NAN 1 בטאפלמיטט 2.4 אין אין L.reuteri *פטנט ביוגאיה- *כמות גבוהה 2'FL - 0.1, LNnT - 0.05
NAN 2 שמנים צמחיים - כולל שמן דקל ללא בטאפלמיטט 2.4 אין אין L.reuteri *פטנט ביוגאיה- *כמות גבוהה 2'FL - 0.025, LNnT - 0.01


לסיכום
חלב אם הוא המזון הטבעי והטוב ביותר עבור הזנה והתפתחות התינוק, עם המון יתרונות בריאותיים עבור התינוק ועבור האם המניקה. תמ"ל מטרתו להתחקות אחר חלב האם בהרכב שלו ובהשפעתו על התינוק.
אם החלטת לתת תמ"ל בין אם מבחירה או בשל קשיים בהנקה, כדאי להכיר את ההבדלים בין החברות השונות ולעשות בחירה אישית המתאימה עבור תינוקך ועבורך.
קיימות מספר חברות תמ"ל בארץ "סימילאק", "מטרנה", "נוטרילון" ו"NAN", סוגי התמ"ל נבדלים ביניהם הן בכמות רכיבי הבסיס והן ברכיבי הפטנט השונים הקיימים בתמ"ל.
המבחר הקיים בארץ הוא נרחב ומגוון וכל אחד יכול למצוא את התמ"ל המתאים עבור התינוק שלו.


הכירי את המומחית: דינה לוי דיאטנית קלינית M.Sc, גסטרו- תינוקות וילדים. לאינסטגרם של דינה לחצו כאן >>
לאתר של דינה: https://www.dina-levy.com/


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA