סימני מתיחה בהריון - איזה מתח!

אחת הבעיות האסטטיות, שמטרידות לא מעט נשים בהריון היא סימני מתיחה, סטריאה. מתי סימני המתיחה מופיעים ולמה? מה הצבע האופייני לסימני מתיחה? והשאלה הגורלית: איך נפטרים מסימני מתיחה אחרי לידה? פרופ' ארנון כהן מסביר

סימני מתיחה בהריון - איזה מתח!

 

מה הם סימני מתיחה, היכן הם מופיעים בגוף ולמה הם נוצרים?

 

סימני מתיחה, או בשמם הלועזי סטריאה striae distensae, הם בעצם הידקקות וקרעים בשכבת הדרמיס, שכבת הביניים של העור. 

סימני מתיחה יכולים להופיע במגוון מקומות בגוף, כאשר המקומות האופייניים לסימני מתיחה הם הבטן, הירכיים, הזרועות, הגב התחתון והשדיים.

 

הסיבות להיווצרות סימני מתיחה בעור הן:

 

  1. הריון: אחת הסיבות השכיחות להיווצרות סימני מתיחה אצל נשים היא הריון. במקרה זה הסימנים מאופיינים בפסים אורכיים, כלומר לאורך הגוף. הבטן גדלה בהריון כתוצאה מעלייה במשקל וגדילת הרחם והעובר, העור נמתח והסיבים האלסטיים של העור נקרעים כתוצאה מהמתיחה.
    סימני המתיחה מופיעים אצל רוב הנשים במהלך ההריון ולאחר לידה ראשונה וגם בהריונות חוזרים.

  2. גיל ההתבגרות: בגיל ההתבגרות, בייחוד כשיש גדילה מואצת, עלולים להופיע סימני מתיחה.

  3. ספורט: ספורט מאומץ עלול ליצור סימני מתיחה, בייחוד עבודה בחדר כושר כגון הרמת משקולות או ביצוע מתח.
    * במקרה של אימוני כושר בגילאי ההתבגרות הסיכון כפול.

  4. סטרואידים בטיפול מקומי: שימוש בסטרואידים בטיפול מקומי עלולים אף הם לייצר סימני מתיחה, לדוגמא משחה עבור פטרת או שפשפת במשפעות.


 

 

 

באיזה שלב מתחילים להיווצר סימני המתיחה בהריון?

 

סימני המתיחה הם למעשה קריעה מכנית של העור, ולכן ככל שהבטן גדלה ונמתחת כך גדלים הסיכויים שהם יופיעו. הסימנים יכולים להופיע החל מתחילת ההריון, אבל הם יכולים להופיע גם בהמשך ההריון, וככל שהבטן גדלה כך הם גדלים.

 

 

 

 

מה התהליך העובר על עור האישה בבטן במהלך ההריון?

 

העור הוא איבר דינמי ובהריון הוא מושפע מהשינויים שגוף האישה עובר:

 

  • שינויים במערכת החיסונית: במהלך ההריון האישה מגדלת עובר בגוף עם מערכת חיסונית נפרדת. מאחר ותאי דם עוברים מהאם לעובר, דרך חבל הטבור והשלייה, גוף האישה צריך להתאים ולווסת את עצמו בהתאם, על מנת שלא לגרום להופעת תופעות אימיונולוגיות אצל העובר.
    הוויסות מתבטא אצל האישה בשינויים בתפקוד המערכת החיסונית בכל בגוף, כמו גם בעור.
    לדוגמא, אפשר לראות אצל נשים אשר סובלות מבעיות עור כרוניות, הנוצרות בגלל פעילות אימיונולוגית מוגברת, כמו פסוריאזיס, שבתקופת ההריון יש שיפור במחלה בזכות השינויים בפעילות של מערכת החיסון.

  • שינויים הורמונליים: בנוסף לירידה בפעילות של המערכת החיסונית, מתרחשים בגוף האישה ההרה שינויים הורמונליים. שחרור מוגבר של הורמונים מסוג סטרואידים, המעכבים את תהליך הבנייה של העור, ושינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, האחראים על גמישות העור, יוצרים מצב בו העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות באותו יחס לגדילה של הבטן. העור מצד אחד נמתח ומצד שני פחות גמיש ומצב זה מעודד יצירת קרעים, הם סימני המתיחה בבטן האישה.

 

בהריון הבטן גדלה והעור בה מושפע מאותם שינויים בגוף, וכתלות בגיל ובגנטיקה המשפיעים על האלסטיות של העור, העור עובר 2 תהליכים, הוא נהיה רפוי יותר (מידלדל) וסימני מתיחה נוצרים בו.

 


 

 

מה צבעם של הפסים והאם המצב חוזר לקדמותו וצריך לתת "לטבע לעשות את שלו"?

 

אצל רוב הנשים, העור חוזר באופן הדרגתי לעצמו. כל גוף מגיב מעט שונה והחזרה תהיה הדרגתית, מהר או לאט יותר בהתאם למערכת ההורמונלית וגמישות העור של אותה אישה.

סימני המתיחה יופיעו בתחילה כפסים אדומים ואפילו סגולים ויהפכו במשך הזמן, לאחר הלידה, ללבנים עד שייעלמו לגמרי באופן טבעי אצל נשים רבות.

 

כיצד ניתן למנוע סימני מתיחה ולטפל בעור בזמן ההריון?

 

כעקרון אין מניעה אפשרית שהוכחה למניעת סימני מתיחה בהריון, מאחר ואי אפשר שלא לעלות במשקל, ואי אפשר לשלוט על התפתחות העובר או כמות מי השפיר וגדילת הבטן.

למרות שנשים רבות משתמשות במגוון רחב של תכשירים טבעיים, קרמים ומשחות בניסיון להפחית את הסיכון להתפתחות סטריאה אין הוכחות חד משמעיות על יעילותן של התערבויות אלו.

 

סקירה סיסטמית של ניסויים מבוקרים שכללו את התכשירים המפורטים למטה לא מצאה ראיות באיכות גבוהה כדי לתמוך בשימוש בתכשירים אלו כדי למנוע סימני מתיחה במהלך ההיריון: שמן זית, חמאת קקאו, חומצה הילרואנית, ויטמין A, ויטמין E, אלנטואין, calcium pantothenate , Centella asiatica extract , alpha tocopherol, collagen-elastin hydrolysates ,essential free fatty acids ,panthenol , elastin, menthol.

 

במחקר מבוקר שבוצע ב-360 נשים, בו בוצעה השוואה בין השימוש בשמן זית או תכשיר המכיל שמן שקדים,Lanolin, stearin, triethanolamine  או ללא טיפול בכלל, לא נמצא שההתערבות יעילה למניעה של סימני מתיחה בהשוואה להעדר טיפול בכלל.

 

בנוסף, חגורות בטן רבות לתמיכה בבטן משווקות לנשים בהריון, אך עם זאת, אין מחקרים שפורסמו המראים אם שימוש בחגורות בטן לפני או לאחר הלידה הינו יעיל במניעת או טיפול בסימני מתיחה

 

 

איך מטפלים בסימני מתיחה אחרי הלידה?

 

כאמור, אצל רוב הנשים סימני המתיחה נעלמים באופן טבעי ללא התערבות חיצונית בתהליך שייקח בין כמה חודשים לשנתיים, לכן ההמלצה הינה לא לרוץ לטפל מיד אחרי הלידה, ולהמתין לפחות שנה עד להתייעצות עם רופא עור.

הטיפול שרופא עור יכול להציע, בעיקר בשלב בו סימני המתיחה בגוון אדום, כולל שימוש בתרופות, כמו כן תוכלו למצוא טיפולים במכשירים כגון גלי רדיו או לייזר באופן פרטי.

 

  • טיפול תרופתי: תרופות מרשם המכילות חומצה רטינואית, כגון אדפרין ורטוויט, אפשריות אך הן אסורות בהריון וגם בעת הנקה.

  • טיפול בלייזר: בשנים האחרונות טכנולוגיית הלייזר השתפרה במגוון תחומים ויוצרו מכשירי לייזר לטיפול בסימני מתיחה. טיפולי לייזר אלו מטפלים באופן נקודתי ומטשטשים את סימני המתיחה, אך חשוב לקחת בחשבון שהטיפולים חדשים יחסית ולא מובטח כי הם יעזרו.

  • טיפול בגלי רדיו: מכשירים לטיפול בסימני מתיחה בגלי רדיו משתמשים באנרגיית גלי רדיו החודרת לתאים בדרמיס ועל ידי חימום מוקדים פנימיים מטשטשת את ה"צלקת" שיצרו סימני המתיחה. הפעולה בטוחה, אך גם במקרה זה אין הבטחה להעלמת סימני המתיחה.
    בטיפולים בטכנולוגיות מתקדמות כמו לייזר וגלי רדיו חשוב לדעת כי הטיפולים לא כלולים בסל, הטיפול הוא פרטי לחלוטין, בנשים רבות הטיפולים עוזרים, אך לא תמיד טיפולים אלו אפקטיביים. 

 

 

 

האם יש הנחיות שאתה ממליץ להיזהר מפניהן?

 

בתחום של הטיפול בלייזר, גלי רדיו וכו' אין הרבה מחקרים, מדובר בתחום חדש יחסית, והטיפולים עצמם יקרים.

חשוב לקחת בחשבון שההוצאה אולי לא תשתלם.

במידה והולכים לנסות טיפול חדשני מומלץ להגיע לרופא מטפל עם רישיון רפואה ולא לצפות למאה אחוזי הצלחה.

 

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

 

 

הכר את המומחה: פרופ' ארנון כהן - מומחה ברפואת עור ומין, שירותי בריאות כללית.

מרפאה בהוד השרון: רח' חנקין 12, הוד השרון

מרפאה בבני ברק: מכון מור, רח' ז'בוטניסקי 7, בני ברק  

טלפון לקביעת תורים לפרופ' ארנון כהן 09-7749503

אילת - אחת לחודש, לפי תיאום טלפוני בטלפון 08-6222949

לאתר המרפאה של פרופ' כהן:  

http://www.arnonmd.co.il/

 

 

בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA