נפלאות התנועה: חצי שנה ומעלה

הילדים תנועתיים ועצמאיים יותר וכן, גם נופלים יותר. זוהי חלק מההתפתחות התקינה ותהליך ההתרחקות מהקרקע לקראת עמידה והליכה

נפלאות התנועה: חצי שנה ומעלה

במאמרים הקודמים התמקדנו בגילאי 0-7 חודשים והפעם נתמקד בגילאי 6 חודשים ומעלה. למה החודשים חופפים זה לזה? פשוט מאוד, כי לכל ילד קצב התפתחות משלו.


6-12 חודשים: "לטיול יצאנו..."

זהו השלב בו אנחנו מתחילים לצפות מהקטנטנים "להעסיק את עצמם" והם, מצידם, כבר מתחילים למצוא דרכים להתקדם ולהגיע למחוז חפצם. הם גם גדלים ונהיים כבדים יותר ולכן לרוב נחזיק אותם פחות עלינו. אולם גם כשתינוק כבר מתחיל לנוע לבדו, מתהפך וזוחל, עדיין יש חשיבות לתנועה עלינו. אנחנו יכולים לאתגר אותו במשחקי איזון, נפילות עדינות ותנועות גדולות יותר ממה שהוא יכול "לייצר" בעצמו ובכך להמשיך ולשכלל את היכולות שלו. התגלגלות הופכת לסיבוב סביב ציר, לזחילת גחון ואז לעמידה על שש. זו כבר התרחקות מהקרקע שצריכה להגיע עם הרבה בטחון בעצמי וביכולות שלי. בטחון שנעלה לו תוך כדי תנועה ועמידה באתגרים שונים.

 

 

זהו גם השלב בו מתחילה להשתכלל המוטוריקה העדינה, במקביל למוטוריקה הגסה: המגע העמוק והלמידה ממרקמים שונים בכפות הידיים בעת זחילה על שש מאפשרים מעבר לחיזוק חגורת הכתפיים, גם תחושה טובה יותר של כפות הידיים. נוצרת "מפה" מדוייקת במוח שמאפשרת תכנון תנועה ושימוש מדוייק יותר להמשך, כשהתינוק יצטרך להשתמש בכל אצבע בנפרד לפעולות עדינות. לכן זחילה על שש היא כה חשובה להמשך.

 


 

  • טיפוס על פוף, ערימת כריות או סתם שרפרפים וקופסאות בגבהים שונים ייצרו תנועתיות טובה יותר בחלק המרכזי והפחות פעיל של הגוף, יחזקו ויאזנו את השרירים הזוקפים והכופפים.
  • אפשר לייצר ערסל מאולתר ממנשא או כל בד גמיש אחר – לאחוז בשני הקצוות ולנדנד מצד לצד. כמובן שאם יש ערסל אמיתי זה כיף עוד יותר גדול.
שנה פלוס: "אבא'לה בוא ללונה פארק!"

עמידה! הקרקע מתרחקת, הבסיס צר ונפילות הן עניין שבשגרה. פעוט שחווה וממשיך לחוות תנועה (כן, לנו זה מתחיל להיות כבד, אבל אפשר לעזור לו לייצר תנועה גם בלעדינו) יוכל לאזן את עצמו טוב יותר גם בתנועה- כשילדים אחרים מתנגשים בו במשחק בגן, כשהוא צריך לבצע פעולות תוך כדי תנועה (זריקת כדור, קפיצה ) וכו'.
על מנת לעמוד ולעשות צעדים ראשונים צריך, בנוסף למערכת שיווי משקל מפותחת, גם רצון, סקרנות ומוטיבציה לחקור את העולם ולהתרחק מההורה. ככל שאנחנו יותר תנועתיים, כך הבטחון, והרצון להתנסות גדלים – מה שמוביל לעוד תנועה.

  • בגן השעשועים: לאתגר! לעודד את הילדים לטפס על המגלשה מלמטה למעלה, להתגלש על הבטן עם הראש כלפי מטה, בנדנדה להושיט להם צעצוע מכיוונים שונים או לשלב עצירות פתאומיות וכו'.
  • על הכתפיים: זה בדרך כלל התפקיד של אבא אבל אמהות, גם אתן יכולות לנסות! יש לאחוז אותם ב"חיבוק" באיזור הגב התחתון או לגדולים יותר – באגן או ברגליים.

 

העולם המודרני שלנו פחות תנועתי מבעבר. הילדים יושבים שעות ארוכות והוהורים מייחסים חשיבות למוטוריקה עדינה יותר מאשר למוטוריקה גסה. זכרו שמותר לא לאהוב ספורט, אבל החל מגיל לידה תנועה במהלך היום תסייע להתפתחות טובה יותר, להתמודדות טובה יותר עם הסביבה וגם לשינה טובה יותר בלילה.

כשמדובר בתנועה, היצירתיות והאומץ שלכם הם הגבול. כשהגוזל נהנה מקרוסלות, התנדנדות "גבוה" בנדנדה – ואחר כך גם רכבות הרים (!), תדעו שעשיתם עבודה טובה.

 

 

הכר את המומחה: דקלה שלום היא אמא של יונתן בן ה-6 ותומר בן השנתיים וחצי. מדריכת ליווי התפתחותי ומנהלת "חיוכים- הבית לחוגי תינוקות" בפתח תקוה. לאתר של דקלה.

 

 

Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA