הגברת כמות חלב אם

אחת הסיבות השכיחות להפסקה מוקדמת של ההנקה, או לשילוב מיותר של תמ"ל בהזנת התינוק, הינה החשש ממיעוט חלב. האם בכלל יש לנו צורך בהגברת כמויות חלב האם? ואם כן כיצד ניתן להגביר את ייצור החלב?

הגברת כמות חלב אם

בתוך מאמר זה:

מתי צריך להגביר כמויות חלב

מה גורם לירידה בכמויות החלב

כך תמנעי ירידה בכמויות החלב

איך להגביר כמויות חלב אם



הגברת חלב אם

"אולי אין לך מספיק חלב??" לו רק קיבלתי שקל בכל פעם ששמעתי את המשפט הזה, לאחר שהפכתי לאם בפעם הראשונה.
בתי, שהיתה על הנקה מלאה, גירדה במשקלה את האחוזון ה 98%, ועדיין, בכל פעם שבכתה והאפשרות עלתה מסביבתי הקרובה – התערערתי.
ואולי באמת אין לי מספיק?? והרי איך אפשר לדעת? הרי השד לא מגיע עם שנתות ומספרים... ואולי אני מרעיבה את לוחמת הסומו הקטנה שלי?

 

אחת הסיבות השכיחות להפסקה מוקדמת של ההנקה, או לשילוב מיותר של תמ"ל בהזנת התינוק, הינה החשש ממיעוט חלב.
בפועל, ברוב המקרים לחשש זה אין בסיס אמיתי.
למעשה, מרבית הנשים המיניקות מסוגלות לספק כ 30% יותר ממה שתינוקן צריך!
אך ההתנהלות הנגזרת מחשש זה עשויה להביא, בסופו של דבר, למיעוט חלב ממשי.

 

מתי צריך להגביר כמויות חלב?

לפני שנדבר על הגברת כמויות חלב, חשוב לברר- האם באמת יש צורך בכך?
במקרים רבים הציפיות שלנו אינן ריאליות וכתוצאה מכך אנחנו חושבות שאולי משהו לא בסדר. למשל:

 

 

התינוק שלי לא יורד מהידיים - תינוקות בשבועות הראשונים לחייהם הם עוברים מחוץ לרחם.
הם מנוהלים ע"י רפלקסים, וחווים את העולם דרך הגוף. הצורך שלהם במגע אנושי קרוב הינו צורך קיומי, משום שהוא מבטיח שמישהו דואג להם ולבטחונם. מסיבה זו, תינוק שרוצה להיות נישא על הידיים, בוכה כשהוא לבד בעריסה, מתעורר כשמניחים אותו – הינו תינוק נורמלי, והתנהגות זו לא בהכרח מעידה על בעיה בכמויות החלב.

 

התינוק לא יורד לי מהציצי – אם זה משהו חד פעמי שנמשך לא יותר מיומיים, סביר להניח שזה פאזה חולפת, ככל הנראה קפיצת גדילה. כשזו תחלוף התינוק יחזור להתנהלות היניקה שאת מכירה.

 

לא יוצא לי כלום בשאיבות – שאיבה לבדה אינה מדד אמין לכמויות חלב. שחרור חלב הוא תהליך הורמונלי, ומה לעשות שלהניק משאבה לא "עושה לנו את זה" כמו להניק תינוק רך, ריחני ומתוק...

 

התינוק שלי בן 3 חודשים ופתאום השד שלי נהיה ריק! – בגיל 3 חודשים יש איזון בכמויות החלב והשד עשוי להרגיש ריק בין ההנקות. זה לבדו אינו סימן לירידה בכמויות.

 

כל הנ"ל לבדם אינם סימן שחסר לך חלב! רק ביחד עם מעקב אחר משקל ויציאות נוכל לקבל תמונה שלמה וממנה להעריך אם התינוק אוכל מספיק.

 

משקל
ביומיים הראשונים לחייהם, כל התינוקות מאבדים אחוז קטן ממשקל הלידה. תוך שבועיים מהלידה, לכל המאוחר, הם מצופים לחזור למשקל הלידה, ומשם ואילך (ועד גיל שלושה חודשים) אנו מצפים לעלייה מינימלית של 150 גרם בשבוע. רוב התינוקות יעלו אף יותר מזה.

 

יציאות
מהיום הרביעי לחייו ועד שישה שבועות נצפה לראות לפחות 6 חיתולים רטובים מפיפי ו 3 חיתולי קקי. השתן יהיה חסר צבע וריח, והקקי יהיה צהוב ורך/נוזלי.

 

התנהלות ההנקה
הנקה טובה תתנהל ע"י התינוק משום שרק הוא יודע מתי הוא זקוק ליניקה. מה נחשב נורמלי? כשהתינוק מעוניין לינוק לפחות 8 פעמים ביממה (בד"כ ירצה יותר), בזמן ההנקה הוא פעיל על השד ולא ישנוני, נשמעות קולות בליעה בקצב של אחד לשניה, ובתום ההאכלה הוא נראה מרוצה.


אם התינוק אינו שבע רצון לאחר ההנקה, או לחילופין ישנוני מאוד מכדי לינוק, אינו עולה באופן מספק במשקל, ולא נותן מספיק שתן וצואה, יש חשש סביר שהוא אינו מקבל מספיק חלב.

 

מה גורם לירידה בכמויות החלב?

אם את חושדת שתינוקך אינו מקבל מספיק חלב, חשוב להבין מה עומד מאחורי הצריכה הנמוכה, ולטפל בשורש הבעיה. לשם כך כדאי לפנות לעזרה מקצועית ולעשות בירור מקיף ומלא.

אפשרות אחת היא שיש בעיה במנגנון ייצור החלב אצל האם (בד"כ על רקע הורמונלי). אפשרות זו אינה שכיחה וברוב המקרים, כשמדובר באישה בריאה, מקור הבעיה אינו ביכולת לייצר את החלב, אלא בביקוש.

 

מנגנון ייצור החלב מבוסס על ביקוש, כלומר, כשהשד ריק - קצב ייצור החלב יעלה, וכשהשד מלא - קצב הייצור ירד והגוף ינסה להיפטר מהעודפים.

במילים אחרות, שד שנשאר מלא ואינו מתרוקן – ייהפך תוך זמן קצר לשד ריק. הגורמים שיביאו לריקון לא מספק של השד הם יניקה לא יעילה של התינוק, או ניהול הנקה שגוי מצד האם.

 

 

ניהול הנקה נכון – כך תמנעי ירידה בכמויות החלב

  1. הנקה עפ"י דרישה – מתי שהתינוק רוצה וכמה שרוצה. נצפה שזה יקרה לפחות 8 פעמים ביממה. אין להגביל את משך ההנקה, ואין למשוך את הארוחות ולנסות לרווח ביניהן. להיפך, ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יגרו את השד לייצר עוד חלב, וגם יקלו על מערכת העיכול של התינוק והוא יסבול פחות מגזים וכאבי בטן.

  2. לוודא יניקה יעילה של התינוק – יש להקפיד על חיבור עמוק, להקשיב לבליעות, לוודא שהפה גדול ושהשפתיים מופשלות, שהתינוק לא מתנתק כל הזמן, לא משתנק, שההנקה אינה מכאיבה, הפטמה יוצאת שלמה ולא מעוכה, התינוק פעיל ולא נרדם זמן קצר לאחר החיבור... אם יש איזשהו ספק כדאי להזמין יועצת על מנת להעריך את איכות היניקה.

  3. ריקון השד – כל אישה והשד שלה לכן החלפת צדדים לפי השעון אינה רלוונטית. רק התינוק מחליט מתי הוא מסיים לינוק משד אחד, ואז כדאי להציע לו גם את הצד השני (ואם הוא לא מעוניין זה בסדר). יש תינוקות שמסתפקים בצד אחד, יש שצריכים לאכול משניים, ויש שזקוקים לארבע...

  4. הנקה בלילה – פרולקטין, ההורמון שאחראי על ייצור החלב, נמצא בשיאו בשעות הלילה ולפנות בוקר. הנקת הלילה חשובה לשמירה על כמויות חלב לאורך זמן. מפתה מאוד להציע בקבוק בשעות האלה אבל חשוב להבין שזה עשוי לפגוע בכמויות החלב, במיוחד בחודשים הראשונים.

  5. מוצץ ובקבוקים – צמצמי שימוש במוצץ ובבקבוק למינימום. כל צורך במציצה רצוי שינוצל לטובת יניקה כדי לבסס כמויות חלב ועליה טובה במשקל. הימנעי ממתן תמ"ל אם אין בכך צורך רפואי. כמות התמ"ל שהתינוק מקבל היא כמות שלא יוצאת מהשד שלך, וייצור החלב יירד בהתאם. אין לתת מים או כל משקה אחר!

  6. פטמות סיליקון – מפריעות לגריית הפטמות ולאורך זמן עשויות להוביל לירידה בכמויות. אל תשתמשי בפטמות סיליקון בלי להתייעץ עם יועצת הנקה, והשתדלי להיפטר מהן מהר ככל שניתן.

  7. אם תינוקך אינו יונק מסיבה כלשהי, דאגי לשאוב את החלב ולרוקן את השד בתדירות גבוהה, על מנת לשמור על כמויות חלב גבוהות עד לרגע בו יוכל לינוק. תינוק יונק לפחות 8 פעמים ביממה – אם את שואבת ולא מניקה, עליך לשאוב בתדירות דומה ואף גבוהה יותר על מנת לשמור על כמויות החלב.

איך להגביר כמויות חלב אם? מעלים את הדרישה!

בנוסף להתנהלות נכונה כפי שתוארה לעיל, אלה הדברים שיסייעו לך להעלות את כמויות החלב:

 

  1. להניק בתדירות גבוהה מאוד – להציע לעיתים קרובות, לצמצם מרווחים בין הנקות, להציע שלוק פה שלוק שם וכד'. כדאי להרבות במגע עור לעור עם התינוק, הוא יינק יותר אם יהיה "קרוב לצלחת".

  2. להחליף צדדים – להעביר מצד לצד כשקצב היניקה יורד, כמה פעמים במהלך ההנקה.

  3. דחיסות של השד – כשקצב הבליעה יורד, אפשר ללחוץ על השד בזמן שהתינוק עושה תנועות מציצה ובכך לעזור לו להוציא יותר חלב. דחיסות על השד נמצאו כאפקטיביות מאוד להעלאת הכמות שהתינוק לוקח מהשד.

  4. שאיבות – השד מייצר חלב על פי דרישה. אם תעלי את הדרישה בעזרת שאיבות בתדירות גבוהה, קצב הייצור יעלה בהתאם. חשוב לבחור במשאבה עם מנוע חזק שמתאימה לשאיבה תכופה. השאיבות לא צריכות להיות ארוכות ומטרתן אינה למלא בקבוקים, אלא להגביר את הגירוי על השד ולאותת למוח "תן לי עוד". גם שאיבה של 5 דקות עדיפה על לא לשאוב כלל.

  5. הימנעות ממוצץ – אם בסעיף הקודם שעסק בניהול ההנקה המלצתי לצמצם שימוש במוצץ למינימום, במקרה של בעיה אמיתית של מיעוט חלב וצריכה נמוכה מצד התינוק ההמלצה תהיה להימנע ממוצץ באופן כללי. הרשי לתינוקך להתנמנם עליך, להרדם, להפליץ ;-) כל הדברים הטובים האלה קורים כשמתרחשת מציצה לא תזונתית על השד, והצ'ופר הוא שבמקביל יש גירוי על השד שמעודד ייצור נוסף של חלב.

  6. גלקטוגוגים – אלה חומרים מעודדי ייצור חלב. חילבה ומורינגה הם שני הצמחים שנמצאו מחקרית אפקטיביים למטרה זו. הם נמכרים בכמוסות בבתי הטבע. אבל הם לא ישפיעו לבדם, אלא רק בשילוב עם שאיבות והעלאת הדרישה.

  7. אל תשכחי לטפל גם בעצמך – המירוץ להגברת כמויות החלב יכול להיות תובעני ואינטנסיבי. הרשי לעצמך להישען על הקרובים לך, דאגי לעזרה בבית, אל תשכחי לאכול ולשתות, פנקי את עצמך במאכלים מזינים, נשמי עמוק ונוחי מתי שמתאפשר.

אם את חוששת שתינוקך אינו מקבל מספיק חלב, פני לגורם שמתמצא בהנקה ושיכול להקדיש את הזמן לך ולתינוקך על מנת להגיע לבירור מקיף ולמענה הולם. אם התינוק מוריד ממשקלו (בניגוד לעלייה לא מספקת במשקל) יש לפנות לרופא על מנת לשלול מצב רפואי שעומד מאחורי הירידה.





ייתכן ויעניין אותך עוד:


 

הכר את המומחה: שירלי פייטלסון היא מדריכת הנקה מוסמכת, מנחה מעגלי אימהות וסדנאות להתפתחות תינוקות. הבעלים של "בית של אימהות" - מקום מפגש לאימהות ולתינוקות בתל אביב.

לאתר של שירלי:

https://www.realguide.co.il/



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA