האם להעיר תינוק ישן בשביל לאכול?

אוכל ושינה הם שני הצרכים הפיזיולוגיים הבסיסיים (אחרי נשימה) בחיינו בכלל ואצל תינוקות ופעוטות בפרט, כל נושא לחוד מעסיק רבות את מחשבותינו כהורים טריים, מתי כדאי להשכיב לישון? כמה ארוחות ביום צריך לאכול? אז תארו לכם מה קורה שאוכל ושינה נפגשים!
האם להעיר תינוק ישן בשביל לאכול?
כיועצת שינה אני לא נפגשת הרבה עם השאלה הזו. בתחום שלי ההורים יותר מודאגים שהילד שלהם מתעורר יותר מידי פעמים לאכול לכן, כששאלו אותי האם להעיר תינוק בשביל לאכול,
עצרתי רגע, ולפני שהתשובה המתבקשת קפצה לי מהפה החלטתי לצאת לשטח ולבדוק את הנושא לעומק.
 

מה אומרות על כך האמהות

 
כי אימא יודעת הכי טוב, לא? מסתבר שאימא בעיקר מבולבלת  "הסבתא אומרת קודם שינה ואחר כך אוכל", "אחות טיפת חלב אמרה לי להעיר את הילד כל 3 שעות", "יועצת שינה אמרה לי שאסור להעיר ילד ישן", "יועצת הנקה הסבירה שאם לא אניק בלילה יגמר לי החלב". מוכר לכן? ללא ספק אחת השאלות השנויות במחלוקת.
 

 

 

מה אומרים על כך אנשי המקצוע

 
שאלתי: 20 אחיות טיפת חלב, רופא התפתחותי, שתי דולות ושלוש יועצות הנקה. 
אף אשת/איש מקצוע לא תתחייב לתשובה בלי להכיר את המקרה הפרטי לעומק, אני יכולה להבין, גם ביעוץ שינה אני לא אתחייב לתשובות ללא אבחון מעמיק. כל מקרה לגופו! אבל.. בכל זאת הצלחתי לעשות קצת סדר בבלגן.
 

מתי כן ימליצו להעיר?

  • מתחת לגיל חודש לרוב בגלל יניקה לא אפקטיבית וחלשה
  • אם התינוק קטן מ-3 קילו 
  • אם התינוק לא עולה יפה במשקל 
  • אם התינוק יורד באחוזונים
  • מצב רפואי הדורש זאת, צהבת, הקאות וכו..
בהנחה שהתינוק במשקל תקין לגיל, עולה יפה במשקל וללא פתולוגיות ההנחיה של כולם (ללא יוצא מהכלל)
היא: תינוק בן חודש ויותר השוקל מעל 3 קילו - אין צורך להעיר משינה בשביל לאכול. אבל… תמיד צריך להיות ערניים ורגישים למצב התינוק אם הוא אוכל טוב, חיוני, לא מיובש ועושה קקי ופיפי.
 

מתי עוד נמליץ להעיר תינוק ישן?

 
כיועצת שינה אמליץ להעיר תינוק מעל גיל שלושה חודשים במידה והוא ישן יותר משלוש שעות רצוף במהלך היום (רק אם זה חוזר על עצמו), יכול להיות שזה סימן לבלבול של היום והלילה וכך נעזור לו להבדיל בניהם וניצור שיגרה ברורה וקבועה יחסית לאוכל ושינה. כמו כן, תינוק שישן יותר משלוש שעות ביום מפספס ארוחות ביום וייתכן וידרוש את הקלוריות בלילה.
 

אבל אולי הוא בכל זאת רעב?

 
תינוקות נולדים עם מנגנון רעב ושובע שמאפשר להם להרגיש מתי הם רעבים וצריכים לדרוש אוכל ומתי הם שבעים. תינוק רעב מתחיל להרגיש אי נוחות ויתחיל להזיז את ראשו וגופו ואף יבכה. כך תינוקות מתקשרים אתנו.
כשאנו נענים לבכי ומספקים את צרכו של התינוק, אנו מספקים גם צרכים פיזיולוגיים וגם צרכים רגשיים בו זמנית.
 
מבחינה פיזיולוגית כך אנו מעודדים התפתחות תקינה של המנגנון "רעב-שובע" והילד למד לאכול לפי דרישות הגוף שלו (איך עובד המנגנון שלכם?). מבחינה רגשית והתפתחותית זו תחילתה של תקשורת, התינוק לומד לאותת בעת הצורך ועצם ההענות לאיתות מעבירה לו מסר שיש מי שמקשיב לו, דואג לו וסומך על התחושות הפנימיות שלו – התינוק רוחש אמון וביטחון.
בנוסף, כאשר התינוק לומד כיצד לקרוא למטפל שלו ואיך לתקשר אתו הוא מקבל תחושת שליטה על חייו וסדר בעולם, האוכל מגיע כשהוא רעב, המיטה מופיעה כשהוא עייף, חיבוק אוהב כשהוא עצוב, תתארו לכם עולם אחר..
 

ואם באוכל ושינה עסקינן מה יותר מתבקש מלדבר על "האכלת חלום"

 
"האכלת חלום" - להוציא את הילד ישן ממיטתו ולתת לו בקבוק או הנקה, בזמן שהוא ישן, זאת בשביל שלא יתעורר בשעות הקרובות. אני מניחה שכבר הבנתן מה דעתי - עדיף שלא.
 
מעבר להשלכות של כל מה שדיברנו עד כה, כדאי שתדעו שלרוב האכלת חלום רק פוגעת בתהליך הטבעי שבו עם הזמן הילד ישן יותר ואוכל פחות בשעות הלילה. האכלת חלום בסופו של דבר תקבע התעוררות לשם אכילה, שבאופן טבעי הייתה נעלמת.
 
זאת אומרת – אם בדרך כלל האכלתם את ילדכם תוך כדי שינה בשעה עשר בלילה, ילדכם יתרגל לאכול בשעה הזו ויתעורר לשם כך, האכלה שבאופן טבעי הייתה נודדת לשעות מאוחרות יותר.
 
מקווה שהצלחתי לעשות מעט סדר. כמו בכל תחום ובמיוחד בעולם ההורות יש ריבוי דעות וגישות ולכן בתוך כל ההמלצות והטיפים אל תשכחו להיות קשובים לעצמכם ולילד שלכם.

מידע שייתכן ויעניין אותך:
 
אם גם אותך מעסיקות שאלות בנוגע לשנת ילדייך, מלאי שאלון אבחון – יעוץ שינה אותו מנתחת יועצת שינה מצוות נים-לו-נים, גלי מה הסיבות לקשיים בלילה וקבלי כלים פרקטיים להתמודדות עוד באותו הלילה.
 
הכר את המומחה: מרים ריפקינד ועדי יחזקאל - יועצות שינה - מלוות הורים בתהליכי יעוץ שינה, מעבירות סדנאות והרצאות בנושא שנת תינוקות ופעוטות ומדריכות הורים לקטנטנים עד גיל 5 חודשים. מרים ועדי מגיעות מעולם הטיפול הרגשי ובעלות ניסיון רב בעבודה עם ילדים.
רוצים להכיר אותן יותר? כנסו לדף הבית שלהן: נים-לו-נים - יעוץ שינה
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA