15 השנים האבודות

התמודדות נכונה עם צרכי ההורות הפעילה אל מול אילוצי הקריירה בשלב "שנות הילדים הקטנים", כי רוב הנשים משנות את היקף העבודה שלהן עם לידת הילדים

15 השנים האבודות

15 השנים האבודות


אני פוגש נשים רבות בגילאי 30-50 ששואלות את עצמן שאלה מאוד מעציבה בהתייחס לעולם העבודה שלהן: "לאן נעלמו לי כל השנים האחרונות?". רבות מהן נמצאות במהלכה, בסיומה או לאחריה של תקופה שאותה אני מכנה "שנות הילדים הקטנים".

 

"שנות הילדים הקטנים" זוהי תקופה של 10-15 שנים בחיים, שמתחילה בהולדת הילד הראשון ונגמרת כאשר הילד האחרון מספיק גדול - בד"כ בגיל אמצע בי"ס יסודי - וזקוק פחות להשגחה צמודה. בשנים אלו נשים משקיעות ובצדק זמן רב ואנרגיה רבה בגידול הילדים הזקוקים להם, בדרך כלל על חשבון תחומים אחרים חשובים בחיים שלהן - קריירה, זוגיות, תחביבים, ובעיקר... על חשבון עצמן.

 

נדמה לי שאין צורך להרחיב למה חשובה העבודה שלנו וכמה חשוב מקום העבודה שלנו. אנשים שנפגשים שואלים מיד: "מה את עושה?", ולא בכדי. העבודה שלנו היא חלק מרכזי מהזהות האישית שלנו, מקום בו אנו מבלים שעות רבות מחיינו, מקום אפשרי ליצירת הישגים והצלחות, המקור לפרנסתנו, הסביבה החברתית בה אנו נמצאים ומקור חשוב למערכות היחסים החברתיות שלנו.

 

לידה בכלל ולידה של ילד ראשון בפרט, מהווים רגע מאוד מטלטל בקריירה. ע"פ מחקר שהתפרסם לאחרונה 54% מהנשים משנות את היקף העבודה שלהן עם לידת הילדים - צמצום המשרה, החלפת מקום העבודה למקום מותאם יותר להורות, הפסקה זמנית או קבועה. בקיצור, רגע מטלטל.

 

ופתאום, הילדים גדלים, ומגיע הרגע העצוב שבו נשים מגלות שאין להן בכלל קריירה. שהן במקרה הטוב הולכות לעבודה, ששווי השוק שלהן בשוק התעסוקה נמוך יחסית, שאין שום קשר בין תחום העיסוק שלהן ובין החלומות שלהן, שהן חשות - בצדק - תחושת החמצה, בזבוז ותסכול.

 

איך להימנע מתחושת בזבוז של החיים בעולם העבודה?

ישנם לפחות חמישה עקרונות יסוד חשובים:

 

לחשוב במונחים של "קריירה":

 

העיקרון הראשון והחשוב מכל הוא להחליף דיסקט ולהתחיל לחשוב במונחים של קריירה - ולא רק במונחים של עבודה, משרה, תעסוקה ופרנסה. כלומר, להתחיל "לחשוב קריירה" ולהפסיק רק "ללכת לעבודה".

מהי "קריירה"? זהו מצב שבו את יודעת מי את בצורה עמוקה, מה חשוב לך בחיים, איפה נמצא הלב שלך, מהן היכולות החזקות שלך, מהו הפוטנציאל הטמון בך - ומתוך הידיעה הזו את בוחרת לעצמך את הנתיב המקצועי הנכון עבורך, נתיב שמטרתו להשפיע לחיוב על האנושות תוך שימוש במכלול היכולות המיוחדות שלך. המילה "קריירה" מייצגת גם תמונה מרגשת ומלהיבה של העתיד, גם כיווני התפתחות הגיוניים לעתיד, גם בחירה בפועל של משרות ולימודים נכונים בדרך, וגם התמודדות עם מכשולים בדרך מחד וניצול הזדמנויות מאידך. ובקיצור - לחשוב בגדול, בהתלהבות, קדימה לעתיד.

 

לבחור קריירה, וכמה שיותר מוקדם:

 

העיקרון השני הוא להשקיע את שנות הבגרות הראשונות בבחירה מושכלת - שכלית, רגשית ורוחנית - של נתיב הקריירה לחיים. ההיגיון בבחירה מוקדמת זו הוא להתחיל מוקדם ככל האפשר בבניית ההתפתחות המקצועית בנתיב הקריירה, פשוט כי חבל על שנים שבהם סתם תבזבזו זמן בללכת לעבודה. את הבחירה נכון לעשות בשני הכיוונים בו זמנית: גם "מלמעלה למטה" – מהעתיד הבהיר יותר אחורה אל ההווה, וגם "מלמטה למעלה" - ביצירת התנסויות בהווה במטרה ליצור בהירות לעתיד שעדיין לא בהיר מספיק בשלב זה.

 

להקפיד על הכיוון, להתאים את הקצב:

 

העיקרון השלישי, אחרי שבחרתן כיוון ברור לקריירה, הוא להתאים את הקצב בנתיב תוך איזון מול שאר צרכי האמהות והמשפחה - לנוע יותר לאט, לעבוד קצת פחות - אבל תמיד תוך הקפדה על תנועה בכיוון הנכון.

ללא כיוון ברור, התוצאה תהיה תנועה אקראית, חסרת בהירות, חסרת מטרה, לעיתים במעגלים, מבזבזת זמן ואנרגיה.

 

להגיב מהר לשינויים:

 

העיקרון הרביעי נגזר ממציאות החיים הדינאמית - העולם משתנה, שוק העבודה משתנה, אנחנו משתנים - והוא מחייב אותנו לנוע קדימה באופן ממוקד תוך התמודדות עם שני סוגי דברים. הראשון - כל הקשיים והמכשולים - כל הדברים השליליים שמנסים להפריע לנו להשיג את מה שאנחנו רוצים ומחייבים התייחסות, שינויים, בחירות אחרות, ועוד. והשני - כל ההזדמנויות - כל הדברים החיוביים שצצים לנו בדרך, שאנחנו חייבים להקשיב להם ולבחון אותם, וניצול נכון שלהם מאפשר לנו להאיץ ולקצר תהליכים בדרך.

 

להתפתח ביחד ובמקביל לבן הזוג:

 

העיקרון החמישי רלוונטי לכל מי שחיה בזוגיות, והוא מאפשר להאיץ את תהליכי ההתפתחות האישיים שלך ביחד עם בן הזוג, תוך שימוש ב"עיקרון מטפסי ההרים". כאשר שני אנשים מטפסים בחברותא על הר, פעמים רבות אחד מהם משמש "עוגן" המאפשר את הטיפוס הפיזי של השני, ואז השני הופך ל"עוגן" ומאפשר את הטיפוס של הראשון. ובהקבלה, בחיי זוגיות נכון לצמוח במקביל בשתי הקריירות, כאשר לפעמים ע"פ הצורך, אחד מבני הזוג מהווה "עוגן" (ביצירת יציבות, בייצור הכנסה, בהקצאת זמן ואנרגיה להורות, וכדומה) בשעה שבן הזוג השני מטפס למעלה (לומד, מחליף משרה, נח, מתלבט וכדומה) - וההפך.

 

בקיצור, ניתן לבנות חיים בעלי קריירה משמעותית.

ניתן להתמודד עם צרכי ההורות הפעילה בשלב "שנות הילדים הקטנים" ובכלל.

הכול עניין של החלטה, בהירות, בחירה נכונה ופעולה נחושה.

 

 

הכר את המומחה: עמירם קאופמן הוא מאמן בכיר ומומחה לניהול קריירה. לחצו כאן לקבלת מתנה - הדו"ח המיוחד על "הסודות של קריירות מצליחות".

 

 

Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

 

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA