טסיות דם בהריון

את הולכת לבדיקות דם בבוקר, מחכה בדריכות לתוצאות וכשהן מגיעות עוברת עליהן ביסודיות. פתאום את רואה את זה – בדיקת טסיות הדם שלך נמוכה מהנורמה. אם בימים רגילים לא היית מייחסת לזה חשיבות, הרי שבהריון כל חריגה קטנה שולחת אותך לחיפוש בגוגל וגורמת לך לדמיין תרחישי אימה. האם באמת יש ממה לדאוג? ד"ר גיל פומפ, מומחה להריון בסיכון עושה סדר בדברים.

טסיות דם בהריון

מהן טסיות דם ומה תפקידן בהריון?

טסיות דם, או תרומבוציטים הם תאי דם שתפקידם לסייע במערכת הקרישה.
כאשר כלי דם נפגע או נקרע, הטסיות מצטברות במקום הפגיעה ויוצרות מעין פקק העוצר את הדימום.
במקביל, הטסיות משחררות חומרים מעודדי קרישה.

מה קורה לרמת הטסיות בהריון?

רמת הטסיות בדם נמדדת באמצעות ספירת דם, כאשר ערכים נורמליים של טסיות נעים בין 150 אלף ל-450 אלף טסיות לכל מיקרוליטר של דם.
במהלך ההריון, מתרחשים בגופך שינויים רבים, ביניהם עליה בנפח הדם שגורמת לדילול בריכוז הטסיות בתוכו.
בנוסף, יש גם הרס מוגבר של טסיות הדם בהריון.


 

 

האם כל ירידה בטסיות בהריון מצביעה על בעיה?

ירידה ברמת הטסיות בעקבות הריון, או בשמה הרפואי טרומבוציטופניה (טרומבוציטים=טסיות, פניה=מעט) של הריון היא תופעה נורמלית לחלוטין המתקיימת בכ-4% מההריונות.
אישה הרה עם רמת טסיות של 150 אלף למיקרוליטר בהחלט נמצאת בטווח הנמוך יותר של הסקאלה, אך עדיין אין הדבר מצביע על בעיה בריאותית.

טרומבוציטופניה בהריון

ערכים חריגים של טסיות בדם ללא תסמינים אחרים אינם מהווים תמרור אזהרה וברוב המקרים יקבע הרופא כי מדובר בטרומבוציטופניה פיזיולוגית של ההריון.
במקרה זה אין צורך בטיפול ואין סכנה להריון, לאם או לעובר.

טסיות דם נמוכות בהריון

מתי יש צורך בבירור רפואי נוסף?

במקרים בהם בנוסף לערכים נמוכים של טסיות בבדיקת דם, קיימים תסמינים כמו נטייה כללית לדימומים (לדוגמה, דימומי חניכיים וריריות) או שמופיעים אצלה שטפי דם גם לאחר חבלה קלה, יש צורך בבירור רפואי נוסף.

בדיקת רופא נועדה לשלול תופעות שכיחות פחות, העלולות להיות קשורות עם רמה נמוכה של טסיות בדם – הראשונה נקראית ITP והיא מצב המטולוגי בו נוגדנים של האם גורמים להרס מוגבר של טסיות, בעיקר בטחול.
ITP אינו נגרם על ידי ההריון עצמו, אבל מכיון שמופיע בעיקר אצל נשים צעירות בגיל הפוריות, יש לחשוב גם על האפשרות הזאת.

ITP היא מחלה המטולוגית של מערכת החיסון עם שכיחות נמוכה של 1 עד 3 הריונות מתוך 1000, כלומר, פחות מעשירית מכל המקרים של טסיות נמוכות בהריון נגרמים כתוצאה מ-ITP. אבחנה של ITP תיעשה דרך הפניה  להמטולוג שיבצע בירור, כאשר רופא הנשים המטפל מתרשם מאפשרות זאת.

בנוסף, ייתכן שהרופא המטפל יבחר להרחיב את הבירור של רמת טסיות נמוכה, בעיקר כדי לשלול מחלות רקע נדירות יותר, כגון מחלות אוטואימוניות (התוקפות את המערכת החיסונית), מחלות זיהומיות וכדומה אשר אינן קשורות להריון אבל גורמות לירידה בטסיות הדם. גם כאן ייבדקו תסמינים אחרים מלבד הערכים הנמוכים של הטסיות, כמו נטיה לדימומים ולחבלות, חום מתמשך וכדומה.

כאמור, אותן מחלות כרוניות הינן לא שכיחות ואפילו נדירות, כך שבאופן כללי, המסר המתבקש הוא מסר של הרגעה.
 
ברוב המוחלט של המקרים, ירידה ברמת הטסיות שאינה מלווה בסימפטומים נוספים אינה מעידה על בעיה רפואית ואינה מצריכה טיפול רפואי. בכל מקרה של ספק, מומלץ תמיד להתייעץ עם הרופא המטפל, אשר יפנה אותך בעת הצורך למומחה להריון בסיכון לביצוע בירור מקיף הכולל בדיקות דם, ייעוץ המטולוגי על פי צורך והערכת גורמי סיכון למחלות זיהומיות, כרוניות ואחרות. אך לרוב, כשמדובר בממצא יחיד, הרופאים אינם מתרגשים במיוחד.

יש לי ערכים נמוכים של טסיות – מה זה אומר?

אמנם הבנו כי ערך נמוך של טסיות דם בתור ממצא בודד לא מצביע על מחלה, אך את בטח עדיין תוהה האם יש לכך השפעה על מהלך ההריון או הלידה. במידה ונשללו מחלות רקע או מצבים רפואיים אחרים, לרוב התשובה תהיה שלילית.
 

טסיות בדם ואפידורל

כאמור, רמת טסיות נמוכה הינה ממצא די שכיח בהריון, אך רק ברמות נמוכות מאוד של כ 50 אלף ומטה,יש לכך משמעות קלינית.
בשל החשש לדימומים באיברים פנימיים במהלך הלידה ישנה גישה של מתן עירוי טסיות דם כאשר הרמות נמוכות מאוד. 
לגבי אפידורל, במידה והגעת לחדר הלידה ונמצאו אצלך ערכים נמוכים במיוחד של טסיות ייתכן ולא תוכלי לקבל אפידורל.
הסיבה היא שמתן אפידורל מצריך דקירת חוט השדרה ומאחר ומחסור בטסיות עלול לגרום לנטיה לדימום, יש סיכון בהיווצרות דימומים בחוט השדרה.

לשאלה מהי הרמה שמתחתיה לא תקבלי אפידורל אין תשובה חד משמעית. לכל בית חולים הסטנדרט שלו, אך לרוב מדובר בערכי טסיות היורדים מ-100 אלף טסיות למיקרוליטר דם ובמקרים אחרים גם 80 אלף ואפילו פחות. מומלץ לברר זאת עם בית החולים בו את מתכננת ללדת.

אמנם מדובר בויתור כואב, תרתי משמע, אך את יכולה להתנחם בכך שאין הדבר מעיד על שום בעיה עם ההריון או עם העובר ושצפויה לך לידה טבעית או לחילופין, שתוכלי לבקש משככי כאבים אחרים כגון טשטוש.
גם כאן מומלץ להתייעץ מראש עם בית החולים ולברר מהן האלטרנטיבות לשיכוך כאבים.

האם כל ממצא של טסיות נמוכות מונע קבלת אפידורל?

עוד לפני שתתחילו לחפש בגוגל מחלות שונות ומשונות, דעו לכן שבחלק מהמקרים בהם נתקלים בתשובה של מיעוט טסיות, הריכוז הנמוך יכול לנבוע מ"בעיה טכנית" שבה הטסיות נמצאות בצברים (כלומר צמודות זו לזו) והמכשיר האוטומטי שסופר טסיות לא מזהה אותן.
במקרה בו מתקבלת תוצאה חריגה שאינה מתאימה לבדיקות דם קודמות שביצעת, בדרך כלל מבצעים ספירת דם חוזרת הנבדקת באמצעות מיקרוסקופ.
לצורך העניין, אפילו שתיה מרובה של מים לפני בדיקת דם יכולה לדלל את הדם באופן זמני ולתת ערכים נמוכים בבדיקה. מסיבות אלה, ממליצים לנשים המתקרבות למועד הלידה שלהן להיות מצוידות בספירת דם מעודכנת מהחודש האחרון. כך, אם תתקבל בדיקה חריגה בבית החולים סמוך ללידה, תוכלי להראות לצוות תוצאות בדיקה קודמות לשם השוואה.

לסיכום:

רמת טסיות נמוכה בהריון היא מצב שכיח, וברוב המוחלט של המקרים אינו קשור לבעייתיות בהריון או בלידה.
בעת הצורך, הרופא המטפל או מרפאת הריון בסיכון, בשילוב עם ייעוץ המטולוגי ישאפו לשלול מצבים רפואיים פחות שכיחים. 
בכל מקרה, ההמלצה היא להיות ערניות לתחושה הכללית שלכן, לנטייה לדימומים ולחבלות וכמובן להתייעץ עם הרופא המטפל שלכן במידת הצורך.
מומלץ גם להמשיך ולעקוב אחר ערכי הטסיות לאחר הלידה על מנת לוודא את עלייתן ההדרגתית בחזרה לנורמה ולפנות לייעוץ המטולוג במידת הצורך.
מאחלים לכן המשך הריון רגוע ולידה קלה.

ייתכן ויעניין אותך גם:

הכר את המומחה: ד"ר גיל פומפ הוא מנהל תחום רפואת נשים במרחב בית שמש, קופ"ח מכבי ומומחה בגינקולוגיה, מיילדות והריון בסיכון גבוה. 
לאתר המרפאה הפרטית של ד"ר גיל פומפ לחצו כאן.


בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA