התקשות הבטן בהריון

תחושת ההתקשות של הבטן במהלך ההריון יכולה להפתיע ולהלחיץ- האם מדובר בצירי לידה? למה זה קורה? המשיכו לקרוא וללמוד מהם הגורמים האפשריים להתקשות הבטן במהלך ההריון, מה ניתן לעשות ומתי צריך לפנות לטיפול רפואי?
התקשות הבטן בהריון
מדוע את חשה התקשויות של הבטן במהלך ההריון? 
התקשות של הבטן, בעיקר בבטן התחתונה, הינה תופעה שכיחה מאוד וכמעט כל אשה תחווה אותה פעמים רבות במהלך ההריון. חשוב להבדיל בתזמון ההתקשויות של הבטן בשלבי ההריון השונים. 
בשלבים המוקדמים של ההריון, החל מהשליש הראשון, הרחם גדל ומתרחב הודות לשינויים פיזיולוגיים והורמונליים. בשל כך, נמתחות מספר רצועות המקיפות ומקבעות את הרחם באגן, כמו הלימנט העגול (Round ligament). מתיחת רצועות אלו יכולה לגרום לתחושת התקשות ולחץ בשיפולי הבטן.
בהמשך ההריון, עוברך גדל והרחם מתרחב עוד יותר, ויכול לגרום ללחץ על שרירי הבטן, הסרעפת ואברים אחרים והדבר יכול לתרום לאי נוחות שאת חשה.
עם התקדמות ההריון, ההתקשויות בבטן יכולות להיגרם מסיבות נוספות. לעיתים, מדובר בתזוזות של העובר או בשיהוקים של העובר.
עם הזמן תתרגלי לזהות שמדובר בתנועות עובר שהן לרוב נעימות. בנוסף לכך, התקשויות של הבטן יכולות להיגרם מסיבות שאינן תמיד קשורות כמו גזים בהריון, פעולת מעיים או ממקור מערכת השתן.

הסיבה העיקרית המביאה להתקשויות של הבטן הן התכווצויות הקרויות ברקסטון- היקס. התקשויות אלו מתחילות בסוף השליש השני (ולעיתים כבר משבוע 20 לערך...) ונפוצות יותר בשליש השלישי והאחרון להריון. מדובר בתופעה שגרתית מאוד שתדירותה עולה עם התקדמות ההריון.
התכווצויות אלו קרויות לעיתים גם צירים מדומים. התכווצויות אלו מתאפיינות בכך שהן מורגשות לרוב כהתקשות בבטן התחתונה, כאילו הרחם מתאבן, והן בד"כ לא כואבות ואינן סדירות. 
למעשה, זוהי הדרך של הגוף שלך להתחיל להתאמן לקראת הלידה.
התכווצויות אלו לרוב גם משתנות עם שינויי תנוחה.
מצבים כמו פעילות גופנית מאומצת, יחסי מין ושלפוחית שתן מלאה יכולים להגביר ולהאיץ את תכיפות ותחושת התקשויות האלו. 

 

 

כיצד לנהוג אם את חשה התקשויות של הבטן?
התקשויות שגרתיות של הבטן התחתונה בזמן הריון יכולות להיות מציקות אך לרוב אינן כואבות ממש.
מומלץ להקפיד על מנוחה מאוזנת, שתיה מרובה- כ 2-3 ליטר ביום וגם מקלחת נעימה יכולה להפיג את אי הנוחות.
לרוב זהו מצב שגרתי ואינו מדאיג.
אבל, אם את חשה מספר התכווצויות בטווח של שעה ומדובר בשבוע הריון מוקדם- כלומר לפני שבוע 37, יש לפנות להערכה רפואית לשלול התפתחות לידה מוקדמת
אם הינך מתלבטת אם מדובר בהתכווצויות ברקטון היקס או שמדובר בצירים אמיתיים, יש לפנות לרופא. הרופא בדרך כלל יבצע בדיקות נוספות כמו בדיקה גופנית, מוניטור ואולטרסאונד של צואר הרחם (בעיקר כשמדובר לפני שבוע 34)  כדי להעריך אם מדובר בהתכווצויות שגרתיות או שמדובר בצירים המסמנים על בואה של לידה. לרוב, כל עוד ההתכווצויות אינן מתפתחות ללידה פעילה, אין לחשוש מהן ואין להן השפעה על תינוקך! 

כיצד ניתן למנוע התקשות של הבטן?
אין הרבה מה לעשות כדי למנוע התקשויות של הבטן במהלך ההריון חוץ מאשר להקפיד על שתייה מרובה ולא להגזים בפעילות מאומצת. הדבר החשוב הוא להיות ערנית לסימנים של לידה מוקדמת שאם הם קיימים יש לפנות לטיפול רפואי. 

איך תבדילי בין התקשות לבין צירי לידה?
עם התקדמות ההריון, התקשויות הבטן יעשו יותר שכיחות. בניגוד להתכווצויות ברקסטון- היקס, צירי לידה, מאופינים בהתקשויות כואבות של הבטן.
יכול להופיע גם כאב בבטן התחתונה, בגב, ולהגיע אף לירכיים. אלו הם צירי לידה. צירים מאופיינים בפרקי זמן סדירים-ובאים כל 5 עד 15 דקות ונמשכים לרוב בין 30 ל 60 שניות.
עוצמתם יכולה לעלות בהדרגה- החל מכאבי מחזור קלים ובהמשך כואבים יותר. הצירים גם אינם מושפעים משינויי תנוחה. לעיתים צירי לידה מלווים בירידת מים או בהפרשה של הפקק הרירי.
באם מופיעות לך התקשויות כואבות, סדירות, כאב חד וממושך שלא בא בגלים או אם מופיעים סימנים נוספים כמו ירידת מים, דימום או הפחתה בתנועות עובר- כל אלו סימנים המחייבים לפנות מידית לחדר לידה. 

ולסיכום, שריר הרחם במהלך ההריון מתכווץ וגורם להתקשויות אשר הינן נפוצות ושכיחות. אם את בלידה פעילה, התקשויות אלו נעשות כואבות וסדירות. בכל מקרה של ספק אם מדובר בהתכצויות ברקסטון היקס או בצירים אמיתיים, יש לפנות לטיפול רפואי מיידי. בהצלחה!

ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה: ד"ר תהילה אביטן מומחית ברפואת נשים ומיילדות בעלת התמחות על מאוניברסיטת בריטיש קולומביה ברפואת האם והעובר והריון בסיכון גבוה - בית החולים שערי צדק 02-6555999


בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA