איך מכינים ילד לאח חדש במשפחה

כיצד מספרים לילד קטן שעד עכשיו היה התינוק היחיד בבית שהוא הולך להיות אח גדול בקרוב? מתי מתחילים להכין אותו? מתי לספר לו? ואיך לגרום לו להרגיש שהוא חלק מהתהליך הנפלא הזה. הכל במדריך הבא להכנת אח חדש במשפחה (או אחות).
איך מכינים ילד לאח חדש במשפחה
איך מתכוננים לאח חדש במשפחה?
הצטרפותו של ילד חדש למשפחה, במשפחות שבהן כבר קיים לפחות ילד אחד מפרה את האיזון שהיה קיים. התינוק שיוולד ישנה את מערך הכוחות שהיה קיים עד כה אצל כולם – ההורים, הסבים, הסבתות וכמובן אצל הילד הבכור שלכם.

אז איך מתכוננים ומתמודדים עם אח חדש למשפחה?
  1. שלב ההיריון -  לא כדאי ליידע את הילדים מתחילת ההיריון מאחר ומדובר בתשעה חודשים שהם זמן המתנה ארוך מאוד עבור הילדים. אז נשאלת השאלה האם בכלל ניתן להכין את הילד לבואו של התינוק?
    לילדים בגילאים צעירים יש חשיבה קונקרטית ואין להם את היכולת להבין דברים מופשטים, לכן לא באמת אפשרי להכין אותם ליום שאחרי.
    ההכנה חייבת להיות מוחשית -  אפשר לדבר עם הבטן של אמא, להראות לילד חפצים של התינוק שעתיד להיוולד, להקריא לו ספרים בנושא וכו'.
    כאשר מדברים איתו על התינוק – הימנעו מהבטחות בסגנון: "הוא יהיה חבר שלך", "איזה כיף יהיה לך", "בטוח תאהב אותו" – אני מאמינה שלא צריך להבטיח לילדים הבטחות שלא נוכל לקיים.

    כמו כן, מומלץ בתקופה הסמוכה ללידה לא לעשות שינויים גדולים נוספים כגון: מעבר דירה/ גמילה מחיתולים/ החלפת גן / מעבר למיטת מעבר.

  2. ביקור בבית היולדות – היום הגדול הגיע, את אחרי הלידה ומחכה בקוצר רוח לבואו של הילד הבכור לביקור, רגע לפני שהילד נכנס אליך לחדר שימי את התינוק בעריסה וזאת כדי שהידיים שלך יהיו פנויות לקבל אותו לחיבוק. במידה והחלטת לתת לילד מתנה – בבקשה אל תזלזלי באינטליגנציה של הילד שלך ואל תאמרי לו שהמתנה היא מ"אח שלו", הרי התינוק לא באמת נסע לקנות לו מתנה. אפשר לתת לו מתנה לרגל האירוע המרגש מכם ההורים.

  3. חזרה הביתה מבית החולים – בימים הראשונים חשוב מאוד שאבא/ סבתא /דודה / חברה יעזרו בטיפול עם הרך הנולד כדי שלך אמא יקרה תהיה האפשרות להיות עם הבכור, כדי שלא ירגיש שאמא "נעלמה" לו ברגע אחד.

     

     

  4. אל תהפכי אותו ל"גדול" – יש לנו נטייה מיד עם לידת הילד השני להפוך את הבכור שלנו לילד גדול בין לילה ולצפות ממנו שיתנהג כמו ילד גדול.
    הבכור יראה כיצד מתייחסים לתינוק קטן ויעדיף להיות קטן ולא גדול, עדיף להשתמש במילה "בוגר" ולא "גדול".

  5. שתפו, התייעצו ובקשו ממנו עזרה – הילדים שלנו צריכים להרגיש שייכים, הם רוצים להרגיש אהובים, נחוצים ויכולים. בקשו ממנו עזרה במטלות הבית לדוגמא – לערוך את שולחן ארוחת הערב, למיין גרביים אחרי כביסה ועוד שלל פעולות המותאמות לגיל הילד.
    התייעצו איתו למשל – "מה אתה רוצה לאכול ארוחת ערב חביתה או טוסט? הבחירה תהיה שלו והוא ירגיש בעל ערך וחשיבות בבית.
    ניתן לבקש ממנו עזרה גם במטלות הקשורות לתינוק ומתואמות לגילו לדוגמא – לתת מוצץ, לכסות את התינוק וכו'

  6. אל תרחמו עליו ואל תקפצו על כל דבר שמבקש – אל תוותרו על החוקים והגבולות שכבר קיימים בבית.
    תנו לילד ללמוד לחכות בסבלנות ולא לעזוב הכל ולהתפנות אליו מיידית.
    אפשר להגיד לו: מתוק, אני עוד רגע מסיימת ואתפנה אליך".

  7. תנו לו מקום לבטא את הרגשות שלו – תנו לילדכם לבטא את כל קשת הרגשות, גם אם הוא מבקש "בואי נחזיר אותו לבית חולים", "את כל הזמן עייפה ולא משחקת איתי".
    הכל לגיטימי, צריך לתת  לגיטמיציה לתחושות הקשות שלו, צריך להראות לו שהרגש שלו מקובל ומובן.

  8. נסו לא להגיד הרבה "לא ו"אסור" – יש לנו נטייה כשהבכור מתקרב לקטן (מעיר אותו, מנענע את העגלה וכו') ישר להגיב בכעס ולהגיד את המילים "לא, "אסור" ו"אל" זה עלול לגרום לילד לחשוב שהוא מהווה סכנה לתינוק החדש ושהוא עלול להזיק לו, במקום זה מומלץ לשתף אותו ולשאול אותו למה לדעתך הוא בוכה? אתה חושב שאולי הוא רעב? עייף?.
    ברגע שנשתף את הילד הבכור הוא לא ירגיש שמרחיקים אותו, להיפך הוא ירגיש תורם ובעל ערך.

  9. צפו לרגרסיה ולהתנהגויות "לא טובות" - ילדים מדברים דרך התנהגויות, את הקושי שלהם למצב החדש הם יכולים לבטא ככה: חוזרים להרטיב, מתעוררים יותר בלילה, דורשים חזרה את המוצץ, מתקשים להיפרד ועוד.
    חשוב לזכור – אין צורך להיבהל ולהיכנס ללחץ כמו שזה בא כך זה גם יילך כל עוד לא נעצים את זה ונעשה מזה עניין.

  10. תנו לו זמן משלו – מידי פעם כשניתן קחו את הילד לשעה של ביחד (אבא / אמא / שניכם יחד) לא חשוב מה תעשו העיקר שהיו רק איתו ללא כל הפרעות כך שיוכל לקבל את כל תשומת הלב ואתם תהיו מרוכזים בו.

לסיום: המתנה הכי טובה שאתם יכולים להעניק לילד שלכם זה אח /אחות (אדלר).

הכר את המומחה: דנה מצר, אמא של רומי, איתמר ואלון יועצת שינה ומדריכת הורים מסומכת.
מכוונת ומדריכה הורים בנושאים של ייעוץ שינה, גמילה מחיתולים, גיל שנתיים, גבולות, כניסת אח חדש למשפחה ועוד.
רוצים לשאול אותי שאלה?
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של דנה: https://www.facebook.com/groups/2096300893928353/
אתם מוזמנים לבקר בדף העסקי של דנה - לחצו כאן!

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA