בצקות ברגליים בהריון - טיפול והתמודדות

בצקות ברגליים במהלך ההריון היא תופעה די נפוצה ובהחלט לא נעימה. מעבר לכך היא יכולה להעיד גם על בעיות רפואיות שכדאי לבדוק. אז כיצד מתמודדים עם בצקות ברגליים במהלך ההריון וכיצד מטפלים?
בצקות ברגליים בהריון - טיפול והתמודדות

למה הרגליים מתנפחות בהריון ומה ניתן לעשות?

נכון, בספר הפילפילים, של אלונה פרנקל מסופר על משפחת אמא פילפילה החמודה שבהריון, אבל אף אחד לא אמר לך שבהריון  הרגליים שלך עלולות להפוך באמת לרגלי פיל...
 

אז למה זה קורה – למה יש בצקות בהריון?


בהריון, חלים שינויים הורמונליים שגורמים לגוף לצבור נוזלים, כדי להרחיב את הגוף ולהכין אותו לקבלת עוד נפח, נפח הדם עולה כדי לספק עוד מזון וחמצן לעובר.
בשל כך, רוב הנשים חוות בצקת- נפיחות שמופיעה בכל הגוף אך מתמקדת בעיקר ברגליים. הבצקת מופיעה בעיקר סביב שבוע 20-27, ותמשיך לרוב עד הלידה ומעט אחריה.
 

 

 

עוד גורמים שמשפיעים על בצקות במהלך ההריון

  • חום - בהריונות קיץ לרוב המצב יותר חמור בשל התרחבות כלי דם ועליה בחדירות שלהם.
  • גודל ומשקל הרחם - לוחץ על אזורי יציאת הוורידים מהאגן לכיוון הרגליים ומפחית את יכולת הניקוז הורידי מתוך הרגל. 
  • עליה במשקל - גורמת ליותר עומס על המערכת הוורידית, אבל אין זו סיבה להתחיל דיאטה, פשוט לאכול בריא ואם יש ספק- להתייעץ עם דיאטנית קלינית בעלת רשיון משרד הבריאות.

רוב הבצקות הן תופעה נורמלית ואינן מהוות סכנה ממשית, אולם בצקת יכולה להעיד גם על מצבים רפואיים שמחייבים התערבות: סכרת הריונית ורעלת  הריון. לכן חשוב בביקור במרפאת נשים ליידע את הרופא בנוגע לבצקת.

המאפיין העיקרי של הבצקת הוא שהיא גומתית. כאשר לוחצים עם האצבע- נשארת גומה במקום הלחיצה. משמעות הדבר שמדובר בבצקת שהיא ברובה נוזל- וזה דבר טוב, כי איתה ניתן להתמודד יותר בקלות.

טיפול והתמודדות עם בצקות בהריון

טיפולים לניקוז בצקות כגון פיזיותרפיה ללימפאדמה או מסאז׳ לימפתי יכולים להקל על הבצקת אך לזמן מוגבל, לאחר כמה זמן הבצקת תחזור.
מה שניתן לעשות הוא לתת תמיכה חיצונית למערכת הורידים של הרגליים בזמן שהן למטה , ובזמן מנוחה להרים אותן לגובה הלב לפחות.

איך עושים את זה? גרביים אלסטיות עד הברך או גרביון מיוחד להריון(שלא לוחץ על הבטן) יעזרו למערכת הורידים להתמודד עם העומס בשעות ערות (אין לגרוב גרביים אלסטיות בשינה).
בזמן ישיבה- התנהגי כמו קאובוי והניחי את הרגליים על השולחן.

בשכיבה- הגביהי את הרגליים, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להניח ערימת ספרים בצורה מדורגת מתחת למזרון, כך שגם בשכיבה על הצד הרגליים למעלה, ולא תבעטי מתוך שינה את הכרית שהנחת מתחת לרגליים.

פעילות גופנית כמו שחיה, וכן הליכה או התעמלות במים-גם כן מומלצת. פעילות גופנית בהריון שלא במים- רצוי לבצע עם גרביים אלסטיות- הגרב לוחצת מבחוץ, בזמן שהשרירים מעסים את הרקמה הבצקתית מבפנים.

בשעות הלילה, בעיקר אם לא גורבים גרביים אלסטיות במהלך היום, הנוזלים מהרגליים חוזרים לתוך מערכת הדם ויתכן שתקומי מספר פעמים במהלך הלילה לשירותים. גריבת גרביים ביום, תפחית את התופעה וכך תזכי לשנת לילה רצופה יותר, דבר שאת עלולה להתגעגע אליו לאחר הלידה.

כתוצאה מהבצקות, בשילוב עם עליה בהורמון ״רלקסין״ שגורם לגמישות במפרקים, מספר הנעליים עלול לעלות. לכן קניית נעליים בזמן ההריון לארוע שיהיה אחריו- אינו רעיון טוב כל כך. מניעה חלקית של התופעה ניתן לעשות על ידי גריבת גרביים אלסטיות, נעילת נעליים תומכות והדוקות (לא לוחצות).

הבצקת לאחר הלידה

לאחר הלידה תתכן הרעה בבצקות למשך מספר ימים עד שבועיים, גם נשים שלא סבלו מבצקות בהריון עלולות לקבל בצקות בימים שלאחר הלידה, לרוב הן חולפות.
במהלך החודשים הראשונים הגוף משתנה, מתקרב לאט למצב דומה למה שהיה לפני הלידה.
כאשר משקל הגוף חוזר להיות קרוב למשקל שלפני הלידה, והרגליים עדיין נפוחות, רצוי לבדוק את העניין אצל רופא כלי דם.
ישנם ליקויים בכלי דם וכלי לימפה שמתעוררים בעקבות ההריון והלידה, במקרים אלו המענה יכול להיות המשך שימוש בגרביים, טיפול פיזיותרפיה או טיפול פולשני (ניתוח, זריקות וכיו"ב)

ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה: שומי אחיטוב סלע, פיזיותרפיסטית מוסמכת, בוגרת אוניברסיטת בן גוריון בנגב 1998.
מוסמכת לטיפולי פיזיותרפיה ללימפאדמה (ניקוז לימפתי) באסכולת פולדי, גרמניה. 
בעלת קליניקה פרטית מזה 10 שנים בתחום זה ובתחומים נוספים: שיקום רצפת אגן, טיפול בשווי משקל וסחרחורות ושיקום נוירולוגי.
לאתר של שומי אחיטוב סלע:
לעמוד הפייסבוק של שומי לחצו כאן!


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA