עיטוף תינוק

מה זה עיטוף תינוקות ובאיזה מצבים הוא עשוי לעזור? מתי זה רלוונטי והאם יש נכון ולא נכון כשעוטפים תינוק? כל מה שרצית לדעת על עיטוף - בכתבה שלפניך. ולסיום צירפנו גם סרטון הדרכה.
עיטוף תינוק

 עיטוף תינוק - כך תעשו זאת נכון


עיטוף תינוקות היא אחת הפרקטיקות העתיקות ביותר והשכיחות ביותר בעולם.
אם יש לך תינוק צעיר סביר שכבר נתקלת בהמלצה לעיטוף, כדרך לעזור לו לישון יותר טוב, או כאמצעי הרגעה לתינוק חסר שקט.
האם העיטוף אכן מתאים לכל התינוקות?
האם יש נכון ולא נכון כשזה מגיע לעיטוף? ומה הקשר בין עיטוף למוות בעריסה?
בכתבה הבאה אשתדל לסקור את כל הנקודות שחשוב לדעת לפני שמתחילים.

מהו עיטוף תינוק?

עיטוף הינו כריכת בד או שמיכה סביב גופו של התינוק באופן שיגביל מעט את תנועות גופו. 

למה בעולם עוטפים תינוקות?

משום שזה עובד. תינוקות עטופים בוכים פחות ושנתם פחות מקוטעת. 

כיצד עוזר העיטוף לתינוק?

  • תינוקות צעירים (מתחת לגיל 3-4 חודשים) אינם שולטים עדיין באברי גופם ונשלטים ע"י רפלקסים ותנועות בלתי רצוניות. תנועות אלה מוגברות בשכיבה על הגב, ונראה שהן מעוררות בתינוק חוסר שקט ולעיתים אפילו מעירות אותו משינה (ומי כמונו יודע כמה זה מבאס...) העיטוף מגביל את התנועה הזו ולכן מרגיע מאוד.

  • העיטוף מספק גם תחושת גבול ברורה המדמה את התחושה העוטפת של הרחם, או של ידיים מחבקות. התינוק מרגיש עטוף ולכן מוגן יותר, לעומת תחושת החשיפה האופיינית לשכיבה פרושה על הגב.

  • אצל תינוקות שנולדו במועד והם צעירים מגיל 6 שבועות*, העיטוף נותן גם תמיכה כנגד כוח המשיכה. בשבועות הראשונים התינוק עדיין מכודרר למנח כפיפה פיזיולוגי, אותו מנח כדורי ומעוגל איתו נולד - מה שהופך את השכיבה על הגב לקשה במיוחד. כוח המשיכה פורש את התינוק לאחור כשכל גופו למעשה נוטה להתעגל לפנים, וזה לא נעים ואפילו מבהיל. העיטוף יכול לעזור משום שהוא מספק לגוף המעוגל תמיכה במנח מעט יותר מעורסל. (*הכפיפה הפיזיולוגית תתרכך בהדרגה ובד"כ לאחר גיל 6 שבועות נרגיש שגופו של התינוק מגלה פחות התנגדות לשכיבה על הגב. כדאי לדעת שלשכיבה על הבטן בזמן ערות תפקיד חשוב ביציאה מהמנח הכפוף ובהיווצרות ההדרגתית של עקומות עמוד השדרה).

 

 

מהם הסיכונים בעיטוף תינוקות?

כמו בכל דבר טוב, אם לא נעשה כמו שצריך - גם בעיטוף יש סיכונים. אך אפשר להימנע מהם אם נקפיד על כללי הבטיחות.
  • חימום יתר - עיטוף יכול לגרום לתינוק שלך להתחמם יתר על המידה וזה מעלה את הסיכון להתייבשות ואפילו למוות בעריסה. במיוחד בימים חמים כדאי להוריד שכבות לבוש ולבחור בבד עוטף דק ונושם. החדר צריך להיות מאוורר ובטמפ' של 21-24 מעלות. שימו לב אם התינוק מראה סימנים של חימום יתר - הזעה מרובה, ראש רטוב, עור סמוק, נשימה מהירה מהרגיל.

  • חנק - הימנעו מלהשאיר שמיכות, כריות, בובות ובדים מסביב לתינוק. גם שמיכת העיטוף עצמה יכולה להוות סכנה אם היא משתחררת. לכן חשוב להקפיד שהעיטוף יהיה סגור היטב מתחת לגופו של התינוק, או להשתמש בשמיכות ייעודיות שמגיעות עם טיק-טק או עם סקוץ' (למרות שאני מוצאת את הסקוץ' בעייתי בגלל הרעש הנוראי שהוא מייצר...) אפשר לגלות יצירתיות ולתפור בעצמכם כפתור שיאפשר סגירה ופתיחה נוחה של הבד.

  • דיספלזיה של מפרק הירך (DDH) - בתרבויות מסוימות נהוג לעטוף את התינוק כשרגליו מיושרות, מתוך אמונה שכך יגדל ורגליו ישרות ויפות... לצערנו הרב ההיפך הוא הנכון ומנהג זה דווקא עשוי להפריע להתפתחות התקינה של מפרק הירך ולגרום לנקע, או דיספלזיה, במפרק. כדי לאפשר התפתחות תקינה יש לאפשר תנועה חופשית של מפרק הירך, במיוחד כלפי מעלה והחוצה, גם בתוך שמיכת העיטוף.

  • מוות בעריסה (SIDS) - על מנת להפחית את הסיכון למוות בעריסה ההמלצה הגורפת הינה להשכיב תינוק לישון על גבו בלבד (עד שיוכל להתהפך ולבחור בעצמו כיצד ישכב). המלצה זו מקבלת משנה תוקף כאשר התינוק עטוף. מחקר מצא כי הסיכון למוות בעריסה, בשכיבה על הבטן, הינו מוכפל כאשר התינוק עטוף. זה די הגיוני בסה"כ, משום שתינוק ששוכב על הבטן יהיה זקוק לידיו כדי להרים את ראשו במקרה הצורך. אז לעולם אל תשכיבו תינוק עטוף על הצד או על הבטן - תמיד על הגב.

איך לעטוף תינוק

הנחיות לעיטוף נכון של התינוק
(לפי ארגון הרופאים האמריקאי AAP ועמותת אורטופדיה-ילדים בצפון אמריקה):
  1. פרשו את בד העיטוף בצורת מעוין על גבי משטח ישר וקפלו פינה אחת.
  2. הניחו את התינוק על הבד, על גבו, כשראשו מונח מעבר לפינה המקופלת.
  3. ישרו את יד שמאל לצד הגוף והעבירו מעליה את הפינה השמאלית של הבד. הכניסו את הבד ברווח שבין יד ימין והגוף, והדקו אותו מתחת לגב. משקל גופו של התינוק ימנע מהבד להשתחרר.
  4. כעת ישרו את יד ימין לצד הגוף והעבירו מעליה את הפינה הימנית של הבד ומעבר לצד שמאל. משקל גופו של התינוק ימנע מהבד להשתחרר.
  5. קפלו את יתרת הבד שלמרגלות התינוק מעלה, על עבר הבטן, אך הקפידו שתתאפשר תנועה חופשית של כפיפת הירכיים. את צידי הבד אפשר להכניס מתחת לגוף התינוק כדי שלא ישתחרר.
** המלצה שלי: צפו בסרטון המצורף בסוף המאמר.
********
איך לעטוף תינוק

מתי כדאי להפסיק להשתמש בעיטוף תינוקות?

  • אם התינוק מגלה לכך התנגדות - אתם לא צריכים לוותר מיד, אפשר וכדאי לנסות סגנונות עיטוף שונים לפני שמחליטים שזה לא מתאים. אבל אם התינוק מביע בצורה ברורה שהוא לא מעוניין בעיטוף - יש לכבד זאת ולמצוא דרכים אחרות לעזור לו להירגע. לפעמים הקושי ליהנות מהעיטוף נובע מסיבות שאינן קשורות בעיטוף, כמו ריפלוקס שמפריע יותר בשכיבה על הגב, ולכן כדאי להישאר קשובים לתינוק ולא להתעקש על עיטוף רק בגלל שהוא עוזר לאחרים.

  • אם התינוק מתחיל לגלות סימנים של התהפכות מהגב אל הצד או אל הבטן - אם התינוק שלכם נהנה מעיטוף אבל מתחיל להראות סימנים (נהדרים!) של התפתחות קדימה, עיטוף כבר פחות מתאים משום שגובר הסיכון שהוא יתגלגל אל הבטן כאשר הוא עטוף, וכבר הבנו שזה מסוכן.

  • כשהתינוק מתחיל לגלות יותר ויותר תנועה רצונית ופחות תנועה רפלקסיבית, ובמיוחד רפלקס מורו - העיטוף נועד להגביל תנועה לא רצונית, אבל כשהתינוק משתחרר מרפלקסים מוקדמים ומתחיל לגלות את יכולותיו, נראה פחות תנועתיות שמפריעה לו לישון, וכדאי לאפשר לו לתרגל את השליטה בגופו.
באופן עקרוני אפשר לומר שהעיטוף מתאים לילודים מגיל 0 ועד גיל חודשיים, אם כי במקרים מסוימים הורים בוחרים להמשיך לעטוף כמה שבועות מעבר לתקופה זו. עיטוף בד"כ כבר לא מתאים מעבר לגיל 3-4 חודשים מהסיבות שפירטתי בשלוש הנקודות הראשונות.

מילה אישית על עיטוף של התינוק

עיטוף בהחלט יכול לעזור לתינוקות רכים כשהם מסתגלים לעולם החדש אליהם הגיעו, אך חשוב לזכור כי העיטוף נועד לשמש אותנו ההורים כאמצעי עזר, לא כתחליף.
תינוקות זקוקים לחיבוק ולמגע קרוב - בראש ובראשונה מאיתנו, ולא מחתיכת בד.

לכן היזהרו שלא להפוך את העיטוף למקום בו מבלה התינוק את מרבית יומו, ושמרו את הפרקטיקה הזו לרגעים בהם התינוק שלכם זקוק לחיבוק ולעיטוף אך אתם אינכם יכולים לספק זאת באותו הרגע.

התינוק צריך להיות קרוב לגוף חי כדי לווסת את מדדיו (נשימה, קצב לב, חום גוף), נישא לעיתים קרובות (כדי לחזק את שריריו ואת מערכת שיווי המשקל שלו), ובשכיבה על הבטן בזמן ערות (כדי לחזק את חגורת הכתפיים ולאפשר התהוות של עקומות עמוד השדרה).
לכן היעזרו בעיטוף - בצורה מושכלת.

ייתכן ויעניין אותך עוד:

בסרטון הבא תוכלו לראות את ההתייחסות בנוגע לעיטוף נכון שאינו פוגע במפרק הירך. 2 הדקות הראשונות מוקדשות להסבר על התופעה של דיספלזיה,
מדקה 2:07 תוכלו לראות שלושה סגנונות עיטוף אפשריים.


אשמח לקרוא תגובות, שאלות, הערות והארות - בתגובות או באופן פרטי.


הכר את המומחה: שירלי פייטלסון - מדריכת הנקה, שינה והתפתחות, מנחת מעגלי אימהות ומלווה אימהות לאחר לידה, מייסדת "המדריך המציאותי לשנת תינוקות ולהורות מקושרת"
לאתר של שירלי לחצו:    https://www.realguide.co.il/


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA