האם מותר לעשן גראס בהריון?

הכרתם כשהייתם צעירים, היו לכם אחלה חוויות ביחד בדייטים ראשונים, בחתונה שלכם ריח הג'וינטים אפף את רחבת הריקודים ועכשיו... אתם בהריון! מה עושים עם סמים קלים כשנכנסים להריון ומה קורה כשהופכים להורים? מה הן  המשמעויות של שימוש בגראס בהריון? ומה לגבי גראס והנקה? על קונפליקטים בזוגיות, בהריון ואחרי לידה  בהקשר של שימוש בסמים קלים במאמר הבא.
האם מותר לעשן גראס בהריון?
כיצד מתמודדים עם הרגל עישון הגראס בהריון

הם זוג צעיר בסה"כ, הכירו במסיבת טבע בחו"ל, שניהם היו תחת השפעה של סמים, (מסטולים) גראס היה חלק מהזוגיות מהרגע הראשון, ולמעשה הם לא הכירו אחד את השנייה "סחים", אחרי דייטים והכרות לעומק הם עברו לגור ביחד והוא גם שלף את הטבעת.
רוב החברים שלהם מעשנים, הרי "כולם מעשנים היום", ובחתונה ג'וינטים עברו מיד ליד. היה ברור שהגראס הוא חלק מהמציאות הזוגית שלהם.

אבל אז היא נכנסה להריון...
והבעיות התחילו לצוץ. אחרי חיפושים בגוגל הסקתם שהיא צריכה להפסיק לעשן.
פתאום הוא מכיר אותה סחי וזה לא מוצא חן בעיניו, גם ככה ההריון שם אותה במצב רגיש, היא גם הורמנלית.. וגם נטולת האמצעי ששנים רבות שימש כ"תרופה" למתח,עצבנות ובכלל ג'וינטים של גראס וטבק היו מאז ומתמיד הדרך המהירה להרגיש רוגע. היא רוצה שגם הוא יפסיק לעשן, הוא לא מסכים.
אחרי ריבים וצעקות הוא מבטיח להפסיק, אבל הוא לא מסוגל ומעשן בסתר.
היא מתחילה להבין שעישון גראס הפך להיות בעייתי ובנקודת הזמן הזאת פוגע בקשר הזוגי שלהם. היא מגיעה למסקנה שהוא חייב לעבור תהליך של גמילה מגראס אבל הוא ממש לא מבין על מה היא מדברת.

עישון מריחואנה הפך להיות הדבר הנורמלי, מי שלא מעשן הוא החריג, אבל מאחורי צמח הקנאביס לכאורה הטבעי והתמים, עומדים הרבה יותר מפתרון כל הצרות ואם הזוג הזה נשמע לכם אפילו קצת מוכר, כדאי שתקראו את המאמר הבא. 

סימפטומים ותופעות לוואי בעישון גראס
  • פגיעה באינטימיות: שימוש בגראס גורם לפגיעה באינטימיות. יש שבוחרים בני זוג שמשתמשים גם הם, לעיתים זהו המקור לחיבור. עם הזמן נוצרים קונפליקטים: מי משתמש יותר, הוצאות כספיות, מה קורה כשאחד מבני הזוג רוצה להפסיק והשני לא; ובין כל הקונפליקטים גם אכזבה וכעס כשאחד מבני הזוג מוכן לסקס רק כשהוא מסטול.

  • רגשות אשמה, בושה והסתרה: רגשות אלו מופנים כלפי הסביבה הרחוקה, אבל יכולים להיות גם בתוך הקשר הזוגי עצמו. מודל אחד של קשר הוא שבן זוג אחד לא יודע על השימוש וגם אם הוא מודע הוא לא יודע על הכמות האמיתית של השימוש. במקרה הזה יש מאחורי הקלעים - התחבאות, הסתרה, סודיות ומשחקים של חתול ועכבר מסביב לשימוש. ה"לא משתמש" מתחיל באופן בלתי מודע לתפקד יותר כהורה, או כבוגר אחראי. המודל הזה מוביל לחוסר איזון, חוסר שוויון ויחסים שאינם בנויים על אמון ופתיחות. זוהי סוג של בגידה רק שאת תפקיד המאהב/ת ממלא הגראס.

  • מרמור וכעס בזוגיות: מודל נוסף הוא עם בן זוג שכן מודע לשימוש וצופה במתבונן. בן הזוג מפחד שאם יתעקש או ילחץ חזק מדי על המשתמש לעשות שינויים, הוא יגרום לקרע ואולי אפילו לפיצוץ של הקשר. אותו בן זוג מעדיף לעיתים את המשתמש כשהוא תחת השפעה, כי הוא יותר רגוע ומרוצה, יחד עם זאת הרבה מרמור ותסכול מצטבר מתחת לפני השטח מכיוון שבן הזוג מרגיש שהחיים בביתם לגמרי מחוץ לשליטתם, הגבולות שלהם נחצים והם שותפים בדבר שכבר מזמן אינו מתאים להם ואינו תואם את דרך החיים בה הם חפצים.

  • חיים בתוך בועה והזמן חומק בין הידיים: רבים מהמכורים לגראס מתארים שהם חיים את חייהם דרך מסך, הם חשים שהם צופים בחיים מהצד, לא ממש נוכחים. השימוש מחסן אותם מלהרגיש ולחוות את החיים במלואם. חיים בתוך בועה, יכולים להתנתק מהסובב אותם ולהעביר שעות על גבי שעות בעולמם מבלי לדעת לאן חמק הזמן.

  • פראנויות, חרדה ודכאון: רוב המשתמשים הם אנשים רגישים ביותר, בהרבה מאד מקרים עם נטייה לחרדה ודיכאון. העישון במקור הייתה דרך התמודדות עם קשיים רגשיים, מקור הצלה והקלה, רצון להרגיש רוגע ושלווה, להגביר את ההנאה מהרגע. הבעיה מתחילה כשהעישון אמנם פתר את הבעיות שהיו, אבל אז הוא גורם לסדרה שלמה של בעיות משלו - רמת הדיכאון והחרדה ללא השימוש הופכות להיות קיצוניות וקשות יותר ממה שהיה לפני, ורבים מדווחים שהם חווים התקפי חרדה כשהם מעשנים ולמרות זאת ממשיכים בשימוש.

  • וויתור על חלומות: אחד הדברים הכאובים בהתמכרות לגראס הוא הוויתור על חלומות ועל התעוזה לעשות שינויים, שנחוצים כדי לממש שאיפות. יש שוויתרו על קשר בריא, יש שלא מעיזים לעשות שינויים מקצועיים, יש שוויתרו על השכלה גבוהה, יש שהתנתקו מבני משפחה או שומרים על יחסים שטחיים ומרוחקים, מגוננים על הסוד של השימוש בגראס. אורנית ויינשטוק מהמרכז לטיפול וייעוץ מספרת: "מעולם לא פגשתי במסגרת טיפולית מכור לגראס שלא התחרט על בזבוז הזמן, על הפשרות שעשה בחייו כתוצאה מהשימוש, ויותר מכל על שלא טיפלו בעצמם מוקדם יותר".

  • רמת תפקוד סביר למראית עין בלבד: ההתמכרות לגראס יכולה להימשך שנים רבות מכיוון שהמכורים יכולים להמשיך לתפקד יחסית ברמה גבוהה - לא באותה רמה שהיו יכולים ללא השימוש, אך עדיין במה שנראה למראית עין כתפקוד סביר. מכורים רבים מתפקדים באופן מקצועי בעזרת שימוש בגראס במשך היום, אחרים מחכים בציפייה לרגע שיגיעו הביתה ויוכלו "להסתדר". כך או כך מערך החיים הוא יותר הישרדותי מאשר של הרגשה פנימית של מימוש ושלמות.

  • תחושת שיעבוד והרגשת כישלון: כל תופעות הלוואי מצטרפים בסופו של דבר לניסיונות חוזרים ונשנים להפסיק, ולהרגשת הכישלון הכרוכה באי היכולת. המרדף אחרי החומר, הצורך ההולך וגובר בשימוש, הניסיון להסתיר ממי שלא בעניין. רבים טוענים שזו בחירה, אל ברגעים של כנות התחושה היא יותר של שיעבוד.
בנוסף לאלו, גם הסימפטומים הבאים:
  • הוצאות כספיות
  • ראש כבד
  • עייפות
  • לחץ כשנגמר החומר
  • חוסר יכולת לעשות דברים בלי הגראס (סקס עם גראס, בילויים עם גראס וכו')
  • דחיינות
  • הזנחה
מה הקונפליקטים שנוצרים בעת עישון סמים קלים בזמן הריון ואחרי לידה?
זוג שמעשן "ירוק" באופן קבוע יתקל בבעיות רבות כשההריון יגיע, חלק מהבעיות מתוארות כאן: 
"מה הביג דיל? אז אני לוקחת שאכטה 'פעם ב' בהריון"
כשמדובר על סמים כמו הירואין וקוקאין, ואפילו במקרה של סיגריות רגילות, ברור לאדם הממוצע כי הם בעלי סיכון גבוה בזמן ההריון, לעומת זאת בכל מה שקשור בצריכת קנאביס הדעות חלוקות.
חשוב לדעת, כי מחקרים בשנים האחרונות, הראו כי כימיקלים כמו THC, המרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בקנאביס, עוברים דרך האישה ההרה לעובר, וכי תינוקות אשר נחשפו לחומרים מזיקים אלו סבלו מהפרעות התנהגות, בעיות בזיכרון ופגיעה במערכת העצבים אשר התבטאה בעמידות מופחתת לגירויים, עצבנות, רעידות בגפיים וקושי בשינה. 

"הוא לא מוכן להפסיק ביחד איתי בסה"כ ל-9 חודשים, אז גם אני לא אפסיק"
האישה נכנסת להריון וצריכה להפסיק את העישון, כדי לא לפגוע בעובר. בשלב הזה היא מבקשת מבן הזוג שיפסיק איתה, כאות להזדהות וכחלק מההריון, אבל הוא לא מבין למה גם הוא צריך להפסיק או לחילופין הוא מבטיח שיפסיק, אבל אז נתפס ששיקר. עד כה הייתה מציאות אחת, ועכשיו במצב של הריון, בני הזוג הצעירים כבר לא יכולים להתנהג כמו פעם ויש צורך בשינוי הרגלי צריכת הסמים הקלים, אבל זה לא עניין של מה בכך.

"ילדתי! סוף סוף אפשר לחזור לעשן"
תחילה, אם את מניקה, חשוב לדעת כי החומרים הפעילים בקנאביס, עוברים לתינוק בהנקה.
תינוק היונק חלב שמכיל THC, על פי האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, עלול לסבול מהתפתחות מוטורית איטית יותר, עלייה איטית במשקל וכי הוא נמצא בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה.

בנוסף, כשהילד גדל עולה השאלה החינוכית – איזה מסר אתם מעבירים לילד? האם אפשר לנהל בית תקין תוך עישון סמים? – ובעיות רבות נוספות סביב משפחה בצל ההתמכרות.

האם אפשר להיגמל מעישון גראס?
הקושי בלהפסיק הוא בלעבור תקופה מאתגרת של הסתגלות לדרך חיים שונה וחדשה.  
זה תהליך של קבלת המציאות – קבלה עצמית, התבגרות ולקיחת אחריות.
הסוד הגדול של השינוי הוגדר בתוכנית של 12 צעדים: "שנה את האנשים, המקומות והסיטואציות בחייך".
היישום של הרעיון הזה הוא אתגר אמיתי. לא פשוט בכלל.
זהו מסע אל הבלתי נודע מה שבאופן טבעי גורם לכולנו לרצות להיאחז במה שמוכר לנו, גם אם זה הרסני לגבינו.

מי שמצא את עצמו בצד השני ,זוכה בהרגשה של שחרור, חופש ועולם חדש ומלא באפשרויות.
התחושה של היכולת לבחור ולנווט את החיים מתוך בחירה ועשיית שינויים, אינה ניתנת לתיאור במילים.
הדרך לא תמיד קלה או מהנה, הנטייה להתמכרות היא לרצות לחזור למה ואיך שהיה.
השינוי הוא תהליכי ואינו קורה ברגע אחד בדיוק כמו שלא לקח רגע להתמכר.
מה שבטוח ללא כל צל של ספק: כל מי שהצליח ושם את הגראס מאחוריו, מעדיף ואוהב את עצמו  ואת החיים שלו יותר - בלי עננת העשן.

הכר את המומחה: אורנית ויינשטוק יועצת מוסמכת לטיפול בהתמכרויות. לאורנית ידע וניסיון רוב בהתמודדות וטיפול בכל סוגי ההתמכרויות. כמון כן היא מנהלת "המרכז לטיפול וייעוץ" - המתמחה בטיפול וגמילה מהתמכרויות.



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA