שיקום רצפת האגן

בין אם את בהריון או כבר אחרי לידה בטח כבר שמעת על רצפת האגן שלך וגם אם עדיין לא , הנה ההסבר שיעשה לך סדר בכל מה שאת צריכה לדעת על השרירים האלו.
שיקום רצפת האגן

רצפת האגן

רצפת האגן היא קבוצה של שרירים הסובבים את הסוגרים שלנו, פתח השתן, פתח הנרתיק ופי הטבעת.
שרירים אלו אחראים על התאפקות והתרוקנות, תמיכה באיברים הפנימיים, יציבה ותפקוד מיני. 
השרירים אמורים להשתתף בפעולות יומיומיות רבות, מאמצים ופעילות ספורטיבית, על מנת שזה יקרה רצוי להיות מודעות לכך שהם קיימים ולהכיר כיצד הם פועלים .
 
רצפת האגן

רצפת האגן במהלך ההריון

בזמן ההריון מתרחש שינוי הורמונאלי, היציבה של הגוף משתנה ומתרחשת עלייה במשקל, כתוצאה מכך שרירי רצפת האגן מתארכים וחווים עומס מוגבר מהרגיל.
אחת התחושות המוכרות בהריון היא הופעת הקושי להתאפק לשתן ולעיתים אף דליפת שתן שמתרחשת בזמן מאמץ כמו עיטוש, שיעול, צחוק, ריצה או קפיצה.
הסיבה העיקרית להופעת הסימנים האלו קשורה ביכולת השליטה ברצפת האגן, בזמן מאמץ מתרחשת עלייה בלחצים באיזור הבטן ועל שלפוחית השתן, בזמן עליית הלחץ שרירי רצפת האגן אמורים להיסגר ולתמוך כך שהשתן ישמר בפנים. במידה והשרירים חלשים או לא מתפקדים ביעילות יופיע קושי בשליטה.
חשוב לדעת שלמרות שזה שכיח ניתן ורצוי לטפל בזה כבר בהריון ובחיים בכלל. 

מומלץ להתחיל לדאוג לרצפת האגן כבר בהריון


ההריון מביא איתו גם שינויים במערכת העיכול כמו עצירות, טחורים ומאמץ בזמן יציאה, כל אלו מוסיפים לעומס המופעל על רצפת האגן, חלק משמירה על בריאות האגן תלוי בהרגלי התרוקנות, שתיה ותזונה.
שמירה וטיפוח רצפת האגן בהריון היא חשובה ביותר עבור תמיכה בגוף המשתנה, הכנה ללידה ולהתאוששות מהירה יותר אחרי הלידה.

יכול להיות שכבר שמעת על עיסוי פרינאום או על חיץ הנקבים- זה בדיוק האיזור שמחוברים אליו כל שרירי רצפת האגן. 
מחקרים מראים שכאשר דואגים לשרירי רצפת האגן כבר בהריון יהיו פחות דליפות שתן לאחר הלידה, אבל גם אם פספסת, אל תדאגי- כי אף פעם לא מאוחר להתחיל לטפל. (זה הזמן גם לספר לאמא/אחות/סבתא)

 

 


שרירי רצפת האגן בלידה נרתיקית
בלידה נרתיקית, שרירי רצפת האגן נמתחים משמעותית ולעיתים חווים גם קרעים שנתפרים ולכן לאחר הלידה יש צורך בשיקום וחיזוק ספציפי כדי להעניק את התמיכה הרצויה לגוף בחיי היומיום ובפעילות גופנית.
הגוף שלנו עובר גם תהליכים של ריפוי והתאוששות באופן טבעי אך הם לרוב לא מספיקים ויש צורך לתת התייחסות מיוחדת לשרירי רצפת האגן על מנת לשקם אותם באופן מיטבי.    

הקשר בין רצפת האגן לתפקוד המיני
הרבה נשים לא מודעות לכך ששרירי רצפת האגן תורמים לתפקוד המיני ויש חשיבות לכוח השרירים כמו גם היכולת שלהם להשתחרר ולהרפות.
למשל, כאשר השרירים מכווצים מידיי עלול להיווצר כאב בחדירה בפתח הנרתיק או בעומק, צלקות שנוצרו מקרעים בלידה נרתיקית עלולות לעורר כאב בתפקוד המיני וחשוב לטפל ולהחזיר את התנועה המלאה לאזור, ללמוד להרפות ולשחרר את השרירים לטובת תפקוד מיני מהנה.
במקרים רבים אחרי הריון ולידה יש תחושה שהנרתיק יותר רחב ורפוי וזה מקשה על ההנאה בתפקוד המיני, חלק משמעותי מהשיפור טמון בשיקום יעיל של שרירי רצפת האגן.     

סימנים עיקריים שמראים לנו שרצפת האגן שלנו זקוקה לעזרה: 


  • דליפת שתן
  • קושי בהתאפקות
  • תחושות כובד - בליטה או משיכה באיזור הנרתיק
  • קושי בשליטה על גזים או צואה
  • בריחת אויר מהנרתיק
  • קושי בתפקוד המיני וכאבים באיזור איבר המין או פי הטבעת.
חשוב לדעת שאפילו אם את לא מרגישה אף אחד מהסימנים חשוב בכל זאת לדאוג ולטפל בשרירי רצפת האגן ולמנוע התפתחות של בעיות עתידיות שמופיעות בשכיחות גבוהה מאוד בנשים בכל שלבי החיים. 
לדוגמא במחקר שבוצע בישראל ראו של 64% מנשים בשנה הראשונה אחרי לידה ראשונה היה תסמין אחד לפחות שהצביע על בעיה ברצפת האגן.

שיקום רצפת האגן – זה לא מספיק רק לכווץ

הרבה נשים שכבר שמעו את המושג "שיקום רצפת אגן" חושבות שכל מה שנותר הוא רק לכווץ את השרירים והבעיה נפתרה, אז זהו שזה לא כזה פשוט.
ידוע שכאשר מנחים נשים לכווץ את שרירי רצפת האגן הן לא תמיד מבצעות את הפעולה הנכונה, במקום זאת הן מפעילות שרירים אחרים כמו הבטן, הישבנים והירכיים.
יש נשים שמבצעות פעולה "הפוכה" של דחיפה החוצה במקום הרמה, דבר שהוא לא רצוי בכלל ודווקא מחליש את האזור.
יש נשים שמתקשות להרפות את השרירים ונמצאות במצב מכווץ מידיי וצריכות ללמוד קודם איך להרפות לפני חיזוק השרירים.
לפעמים הקושי הוא משמעותי כל כך שגם אם האישה מנסה היא לא מצליחה להפעיל את השרירים בכלל. 
במחקרים רואים שגם מדריכות פילאטיס, יוגה, מאמנות כושר ונשים בעלות מודעות גוף גבוהה לוקות בחסר בהבנה של אזור הסוגרים ותפעול יעיל של רצפת האגן, לכן לאור כל זה מובן כי אי אפשר פשוט להנחות לכיווץ של רצפת האגן ולקוות לטוב- צריך לבדוק ולטפל בשרירים בצורה ישירה.

איך מתחילים תהליך של שיקום רצפת האגן? 

(נכון להריון, אחרי לידה ולחיים בכלל)

זיהוי השרירים
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לזהות את מיקום השרירים במראה. 
רוב הנשים אף פעם לא באמת הסתכלו על איזור הפתחים באופן מכוון למטרה הזו.
התיישבי על קצה אסלה או הניחי רגל על שרפרף ותכווני מראת איפור לאיזור הנרתיק. 
אחרי שהתמקמת זהי את איזור "חיץ הנקבים" שהוא החלק הקטן שמפריד בין פתח הנרתיק לפי הטבעת.

כיווץ השרירים
נסי לבצע פעולה של סגירה של השרירים - תחושה של התאפקות, התרחקות מהתחתונים, כיווץ והרמה ותסתכלי מה קורה? אם חיץ הנקבים מתכנס פנימה סביר שביצעת פעולה נכונה.
נסי גם לשחרר ולראות שזה חזר למקום בקלות.



אם את רוצה להשקיע בעצמך ולוודא בעוד דרכים- ניתן לשטוף ידיים ולהניח בעדינות אצבע בפתח הנרתיק - לנסות לבצע איסוף כמו שנסגרות דלתות של מעלית והיא עולה מעלה אל תוך הגוף- אם השרירים פועלים תרגישי סגירה סביב האצבע והרמה שלה לתוך הגוף- ובשחרור השרירים נרפים חזרה.

תבדקי טוב טוב ששרירים אחרים לא קופצים לעזרה - כמו הישבנים או הבטן ואם כן- נסי להרפות אותם ולבודד את הפעולה סביב הפתחים ולוודא שהשחרור שלהם נעשה בקלות ובאופן מלא כי זה לא פחות חשוב.  
כשאת מתאמנת ומפעילה את השרירים- שימי לב- האם את עוצרת נשימה? רצוי להמשיך לנשום ואף לשלב הוצאת אויר תוך כדי האיסוף והכנסת אויר בשחרור (כן, זה מאתגר!) 

עוד דרך טובה להבין את הפעולה של השרירים היא לבצע את מבחן עצירת הפיפי כבדיקה ולא כתרגול שגרתי, בו את מנסה פעם אחת בלבד לעצור זרם של שתן בזמן ההטלה ואז מנסה לתרגל את אותו הדבר "על יבש". 

עכשיו שזיהיתי קצת את השרירים את יכולה להבין יותר טוב מה נמצא בתוך הגוף שלך ולעודד אותם לפעול רגע לפני עיטוש או שיעול, בזמן מאמץ כמו הרמה של תינוק או חפצים כמו עגלה, סל כביסה וכדומה ובזמן פעילות גופנית מכל הסוגים. 

ניתן גם לאבחן
אם את רוצה לקבל מענה מקיף לרצפת האגן ניתן לבצע בדיקה וטיפול במסגרת פיזיותרפיה לרצפת האגן, שם מתבצע תשאול מקיף על כל הרקע שלך- הריונות, לידות ותסמינים לאחר מכן מתבצעת בדיקה גופנית מלאה.

כל מה שעבר שינוי בהריון או אחרי הלידה- יציבה, נשימה, שרירי הבטן, מפרקי האגן ובנוסף בדיקה פנימית נרתיקית, שמתבצעת בצורה עדינה, מקצועית, לא כואבת ומותאמת לשלב שבו את נמצאת (בהריון או אחרי לידה ובכלל).

הבדיקה בפיזיותרפיה, בשונה מבדיקה גינקולוגית שגרתית מאבחנת את הפעולה של השרירים ונותנת מענה בשיקום רצפת האגן והגוף בכלל והיא למעשה הבדיקה המשלימה לבדיקה של רופא הנשים.
אל תשכחי שגם אם קיבלת הדרכה להפעיל את השרירים לא בטוח שאת מבצעת נכון כי לא רואים אותם מבחוץ!  

סרטון להמחשה של פעילות שרירי רצפת האגן
בסרטון ניתן לראות בדיקה ייחודית נוספת להערכת תפקוד שרירי רצפת האגן באמצעות אולטרה סאונד- המתמר מונח על הבטן התחתונה וניתן לצפות בזמן אמת בפעולה של שרירי רצפת האגן על ידי תנועת השלפוחית מעלה ומטה המסמלת איסוף (בעליה) ושחרור (בירידה).

בדיקה להערכת תפקוד שרירי רצפת האגן באמצעות אולטרה סאונד


ייתכן ויעניין אותך עוד

הכר את המומחה: לי סלע, בוגרת תואר ראשון ושני בפיזיותרפיה מאוניברסיטת תל אביב.
פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן, מרצה, מדריכת פילאטיס ומדריכת הכנה ללידה. בעלת קליניקה וסטודיו "אוּמא" ברמת השרון המונה צוות רחב של נשות מקצוע בטיפול ואימון נשים.  
לאתר של לי:   http://www.leesela.co.il/


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA