תחילת הריון - עוברות את ההריון ביחד
ד"ר רז בכר, רופאת נשים ומומחית באולטרסאונד, עוברת ביחד איתכן את ההריון, יד ביד. ומסבירה מה לעשות מהרגע שגילית על ההריון שלך, כיצד לזהות סימני הריון ראשונים וכיצד להמשיך להתכונן.

הריון ראשון מה עושים?
נעים מאוד, אני ד"ר רז בכר, רופאת נשים ומומחית באולטרסאונד. אם גילית ממש לאחרונה שאת בהריון, קודם כל- מזל טוב! זהו רגע מרגש שמביא איתו הרבה שאלות, ואני כאן כדי לעשות לך סדר, כך שתוכלי להתחיל את המסע הזה ברגל ימין.
סימנים להריון בשבוע הראשון
נשים רבות מתחילות לחשוד שהן בהריון בעקבות איחור במחזור, אך ישנם גם סימנים נוספים, המושפעים משינויים הורמונלים שעובר גופך, כגון רגישות ונפיחות בחזה, עייפות מוגברת, בחילות והקאות, שינויים במצבי הרוח. מצד שני, יש נשים שלא חוות סימנים כלל, וזה לא מעיד דבר על תקינות ההריון.
דימום השתרשות – תופעה שכיחה או נדירה?
השתרשות העובר בחלל הרחם מתרחשת בימים 9-13 לאחר ההפריה ויכול להיות מלווה בדימום קל אצל 15-25% מהנשים. דימום זה לעיתים מתפרש בטעות כתחילת מחזור.
לקריאה נרחבת על דימום השתרשות לחצי כאן >>
בדיקת בטא - מה את צריכה לדעת?
BHCG זהו הורמון ההריון, שמופרש ע"י תאי הביצית המופרית (בלסטוציסט) ומתחיל לעלות בדם כשהעובר משתרש ברחם. ניתן לזהות את ההורמון בדם או בשתן (בדיקת הדם רגישה יותר מבדיקת השתן ולכן ניתן יהיה לזהות שיש הריון בשלב מוקדם יותר).
אנו מצפים לעליה ברמת ההורמון פי 1.5 עד פי 2 כל יומיים. אך האם יש צורך לבצע את המעקב הזה? לרוב לא (אלא אם רופא/ת הנשים שלך הנחו אותך אחרת).
הטווח של רמות הורמון הבטא מאוד רחב ולא ניתן לדעת לפיו את שבוע ההריון, בניגוד לבדיקת אולטרסאונד שהיא יחסית מדוייקת בשבועות 7-9.
לכן, מהרגע שאת יודעת על ההריון, יותר חשוב לבצע מעקב באולטרסאונד כדי לראות שההריון תקין.
מה לעשות מיד לאחר גילוי ההריון?
חומצה פולית – זה ויטמין (9B) חיוני להתפתחות מערכת העצבים של העובר. רוב הנשים לא צורכות כמות מספקת בתזונה, ולכן נמכר כתוסף תזונה ללא מרשם (במינון 400 מק"ג). מומלץ להתחיל לקחת 3 חודשים לפני הריון ועד לסוף השליש הראשון (אפשר להמשיך לקחת גם אחרי).
אם עוד לא התחלת לקחת, עכשיו זה הזמן, וכדאי לבקש מהרופא/ה שלך לבצע בדיקת דם לרמת חומצה פולית בדם. אם תצא נמוכה, יש צורך לקחת מינון גבוה יותר (במרשם).
לקריאה נרחבת על חומצה פולית לחצי כאן >>
בדיקות נוספות בשבועות 4-9 להריון
בדיקת דופק
אולטרסאונד ראשון בהריון
חשוב לבצע בשבוע 7-9. בשבועות אלה אנו מצפים לראות עובר עם דופק בחלל הרחם. הבדיקה יכולה להתבצע בגישה בטנית, אך מדוייקת יותר בגישה נרתיקית (מתמר ברזולוציה גבוהה יותר), משום שהעובר קטן מאוד וגודלו מספר מילימטרים בלבד.
ומה אם עדיין לא רואים דופק?
יכול להיות שעשית את הבדיקה מוקדם מדי. אם רואים עובר בגודל קטן מ7- מ"מ ללא דופק, תחזרי על הבדיקה לאחר שבוע. אם עדיין לא רואים עובר, תחזרי על הבדיקה בעוד שבועיים. בבדיקה החוזרת נצפה, בהריון תקין, לראות דופק.
בנוסף לתקינות ההריון, מודדים את אורך העובר (CRL) ובודקים ששבוע ההריון לפי וסת אחרון תואם לשבוע ההריון לפי המדידה באולטרסאונד.
בשבועות 7-9 ההערכה באוטלרסאונד היא המדוייקת ביותר בטווח סטיה של 3± ימים בלבד. לכן, במידה וקיים פער, יתכן וישנו לך את גיל ההריון לפי המדידה באולטרסאונד.
אם יש לך הריון עם יותר מעובר אחד, החל משבוע 9 ניתן לאבחן האם מדובר בתאומים זהים החולקים שליה אחת או עוברים עם שליות נפרדות- מידע חיוני להחלטה על המשך מעקב ההריון.
קביעת תור לרופא/ת הנשים שלך
כדאי לקבוע את התור הראשון מספר שבועות מאז שגילית על ההריון ועד שבוע 10 להתחלת מעקב הריון. במידה ואת לא מצליחה לקבוע תור לטווח הזה, את יכולה לפנות גם לרופא/ת המשפחה שלך לצורך קבלת ההפניות הראשוניות לאולטרסאונד ובדיקות דם ושתן.
בתור הראשון הרופא/ה ישאלו אותך שאלות על ההיסטוריה הרפואית שלך ושל משפחתך הקרובה, מקום עבודתך, הריונות קודמים, וכל זה על מנת להעריך גורמי סיכון אפשריים שיהיה צריך לבדוק במהלך הריון (למשל אם למישהו במשפחה יש סכרת, מום מולד וכו').
תקבלי הסבר על מעקב ההריון והבדיקות שיהיה עליך לבצע במהלכו, והפניות לבדיקות דם ראשוניות, אולטרסאונד, ומעקב אחות הריון.
זאת הזדמנות מצויינת לשאול כל שעל ליבך! גם אם תרגישי מוצפת במידע, תוודאי שאת מבינה את כל הבדיקות שעליך לעשות עד לתור הבא.
את יכולה לבקש שידפיסו לך "סרגל הריון". זו טבלה המסכמת את כל הבדיקות שצריך לעשות בהריון לפי התאריכים של ההריון שלך.
זה עוזר להבין מהן הבדיקות הבאות ומתי לקבוע תורים לכל בדיקה.
בדיקות מעבדה
רופא/ת הנשים שלך ישלחו אותך לבדיקת דם ושתן של השליש הראשון. ישנה רשימה של הבדיקות הנדרשות בתחילת ההריון לפי המלצות משרד הבריאות כולל ספירת דם, סוכר בצום, סוג דם וסקר נוגדנים, סרולוגיה (זיהומים כגון HIV, הפטיטיס B וסיפיליס) ותרבית שתן.
יתכן שהרופא/ה שלך ישלחו אותך לבדיקות נוספות בהתאם להיסטוריה הרפואית שלך. שימי לב שלצורך ביצוע בדיקות אלו עליך להיות בצום של 8 שעות (מים מותר), ולהביא איתך תעודה מזהה.
לרשימה המלאה של בדיקות הריון לפי שבועות לחצי >>
כמה פעמים צריך להגיע לרופא/ת נשים בהריון?
- לפי נייר העמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה יש לבצע 5 פגישות עם רופא/ת נשים בהריון:
שליש ראשון (כלומר עד שבוע 14). - שבוע 17-24 (אחרי סקירת מערכות מוקדמת),
- שבוע 24-30 (אחרי סקירת מערכות מאוחרת ובדיקות שגרה שליש שני),
- שבוע 30-36,
- לקראת מועד הלידה.
טיפ אישי - ברוב קופות החולים זמינות רופאי הנשים אינה גבוהה, אבל בהריון הכל מתוכנן וידוע מראש. לכן, אם ניתן, כדאי לתאם מראש את התורים הבאים לרופא/ת הנשים שלך עד סוף ההריון, לפי ההנחיות שתקבלי. ככה תדעי שאת מסודרת עד סוף ההריון, ותימנעי מצורך בקביעת תורים לרופאים שונים בהתאם לזמינות (דבר המקשה על מעקב הריון מסודר).
לסיכום
ההריון הוא תקופה קסומה, מלאה בהתחדשות ושינויים, אך גם תקופה של בלבול וחוסר ודאות. לכן חשוב לבחור רופא/ת נשים קבועים, שיעניקו לך מעקב הריון מקצועי ומסור, יוודאו שהעובר מתפתח כמצופה, שאת מרגישה טוב, ויתנו מענה לשאלותיך.
מעבר לליווי הרפואי, תקיפי את עצמך באנשים הקרובים לך, שיתמכו בך ויעזרו לך.
תני לעצמך זמן להתרגל, לספוג את החדשות המרגשות, ולחוות כל רגע בדרך. ההריון הוא לא רק תהליך פיזי, אלא גם מסע נפשי—והוא ייחודי לכל אחת. את יוצרת חיים חדשים, וזה מופלא!
בהצלחה!!
לכתבות נוספות:
- מחשבון הריון - חישוב גיל ההריון ותאריך לידה משוער
- מה אסור לעשות בהריון - איסורים בהריון
- הפרשות מהנרתיק בהריון - מה הצבע שלהן אומר?
- מה אסור לאכול בהריון ומה מותר? - פעם אחת ולתמיד
- בדיקת דם במקום מי שפיר - בדיקת NIPT - המדריך המלא
- התמודדות עם בחילות במהלך ההריון
- שבועות הריון
הכירי את המומחית: ד"ר רז בכר היא רופאת נשים מומחית באולטרסאונד בהריון (שקיפות עורפית, סקירות מערכות), רופאה בכירה ביחידת האולטרסאונד בבי"ח שיבא ובעלת קליניקה פרטית במודיעין. לאתר של ד"ר בכר לחצי כאן >>
מוזמנות עקוב אחרי ד"ר בכר גם באינסטגרם כאן!
או בטיקטוק כאן!