דימום בהריון ודימום השתרשות - למה זה קורה?

אין אישה שחוותה הריון ולא מכירה את החרדה והמתח הכרוכים בגילוי של דימום, בעיקר בתחילת ההריון. לא משנה אם זהו ההריון הראשון שלך או הרביעי – דימומים בתחילת ההריון הם נושא שמדיר שינה מעיניהן של נשים הרות בכל העולם. אך האם כל דימום הוא סיבה לדאגה? ומתי יש צורך ללכת לרופא? ד"ר רמי מושונוב, מנהל תחום גינקולוגיה באסותא, מסביר על דימומים בתחילת ההריון.
דימום בהריון ודימום השתרשות - למה זה קורה?

הסיבות לדימומים בהריון

על פי הסטטיסטיקה, עד 25% מההריונות מתאפיינים בדימומים בשליש הראשון. 
מרבית ההריונות בהם אובחנו דימומים קלים בשליש הראשון ממשיכים כתקנם ומסתיימים בלידה של תינוק בריא.
יחד עם זאת, דימום עשוי לעתים להצביע על בעיה ולכן אין להתעלם מדימום, גם אם קל, בעיקר בשליש הראשון להריון. אם יש לך ספק – היוועצי ברופא שלך.

הסיבות לדימומים הקשורים בהריון הן רבות ומגוונות – החל מדימומים המתחילים אף לפני אבחנה של הריון, כגון דימום המעיד על השתרשות העובר בדופן הרחם וכלה בהריון שהפסיק להתפתח.
ייתכנו גם דימומים המגיעים ממקורות שונים בגוף האישה –  צוואר הרחם, הנרתיק או מהרחם עצמו, דרכי השתן, מערכת העיכול ופי הטבעת.
דימומים עשויים להופיע בתחילת ההריון או לכל אורכו. במאמר זה נסקור סיבות לדימומים בתחילת ההריון.

 

 

כ-15% מההריונות מסתיימים בהפלה טבעית במהלך השליש הראשון ולכן ברור מדוע הופעת דימום עלולה להדאיג את האישה ההרה.
חשוב לציין כי בנוסף לאותם 15% קיימים גם הריונות שהשתרשו ברחם אך לא המשיכו באופן תקין ונפלו באופן טבעי (הריונות כימיים) ובאותם מקרים האישה כלל אינה יודעת כי הייתה בהריון.
ככל שעולה גיל האישה, אחוז ההריונות הכימיים עולה אף הוא.

דימום השתרשות

בשונה מיתר סוגי הדימומים, דימום השתרשות הוא אינו דימום פתולוגי.
זהו דימום המופיע כאשר ביצית מופרית (עובר) נודדת לתוך חלל הרחם וגורמת להפרשה חומה (דמית).
מדובר בתהליך פיזיולוגי, המופיע בחלק מהמקרים ומבשר על השתרשות ההריון ברירית הרחם.

רירית הרחם, או אנדומטריום בשמה הרפואי, היא שכבת תאים המרפדת את פנים הרחם ומתעבה בהדרגה במהלך המחצית השניה של מחזור הווסת.
שכבת התאים עשירה בכלי דם ותפקידה לקלוט את הביצית המופרית.

כאשר אין הפריה או השרשה של ביצית מופרית, רירית הרחם נושרת ונפלטת מהגוף.
זהו למעשה דימום הווסת.
אם התרחשה הפריה של הביצית, הביצית המופרית תנדוד לכיוון הרחם ותשתקע ברירית הרחם.
תהליך ההשתקעות של הביצית המופרית בדופן הרחם יוצר לעתים דימום קל משכבת הרירית.

השתרשות

אמנם אנו מכנים את התופעה "דימום", אך למעשה מדובר בהפרשה קלה ביותר בצבע חום-אדמדם, המופיעה לרוב פעם אחת ונמשכת זמן קצר.
אין מדובר בעוצמת הדימום המוכרת של מחזור הווסת.
גם מבחינת עיתוי הדימום, ניתן להבחין בהבדלים בין מחזור לדימום השתרשות – ההשתרשות מתרחשת כשבוע לאחר הביוץ, לרוב סביב היום ה-21 של המחזור.

חשוב לזכור כי ישנם לא מעט הריונות המשתרשים ברחם אך לא מתפתחים מסיבות שונות ונופלים באופן טבעי ובכל מקרה אין להסתמך על הדימום האמור כאינדיקציה להריון ומומלץ להמתין עד לאיחור במחזור בטרם תבצעי בדיקת הריון.

דימום בתחילת הריון

אילו סוגי דימומים קיימים בשליש הראשון?

להבדיל מדימום השרשה, הדימומים הבאים מתרחשים בשלב בו כבר קיימת אבחנה של הריון בבדיקת דם, בבדיקת שתן או אולטרדסואנד ולכן ההתייחסות אליהם היא כאל דימומים בתחילת ההריון.

דימומים הקשורים להריון עצמו:

הפלה מאיימת – דימום שאופייני בעיקר לשליש הראשון של ההריון ועלול להעיד על כך שההריון או העובר אינם מתפתחים בצורה תקינה וקיים סיכון כי ההריון עלול להסתיים בהפלה.
לרוב מלווה דימום זה בהתכווצויות וכאבי בטן.

הריון חוץ רחמי – לעתים דימום בתחילת ההריון עלול להצביע על הריון שהשתרש מחוץ לרחם, למשל בחצוצרה, בחלל הבטן, בצוואר הרחם ולעתים אף בתוך הרחם עצמו, אך על רקמה שאינה מתאימה להשתרשות של הריון, כמו צלקת ישנה של ניתוח קיסרי.
במקרים אלה, הדימום מעיד על הריון לא תקין ובנוסף על סכנה אפשרית לאם, כאשר לעיתים דימום זה מלווה בסחרחורות, כאבי בטן וחולשה.
חשוב לציין כי זהו תרחיש נדיר, המתרחש בכ-2% מההריונות בלבד. במקרה זה אין מנוס מלסיים את ההריון באופן כירורגי על מנת למנוע סיכונים לבריאותה של האם.

דימומים שאינם קשורים להריון עצמו:

דימום מצוואר הרחם –  השינויים ההורמונאליים המתרחשים בעת ההריון גורמים לגודש בכלי הדם שבצוואר הרחם, דבר העלול לגרום לדימום עקב שפשוף או חיכוך.
לכן פעולות אשר בעבר לא גרמו לדימומים, כמו בדיקה גינקולוגית, מאמץ בזמן יציאה או יחסי מין עשויות בעת ההריון לגרום להופעת דימום.
מדובר בדימום קל אשר אינו מלווה בהתכווצויות רחם מהסיבה הפשוטה שמקורו של הדימום אינו ברחם.
הדימום האמור אינו מסכן את ההריון אך מומלץ להיבדק על ידי רופא אשר יאשר את תקינות ההריון, יוודא כי מקור הדימום אינו מן הרחם וכן ישלול מצבים פתולוגיים של צוואר הרחם העשויים לבוא לידי ביטוי בהריון.

דימום מדרכי השתן, מערכת העיכול ופי הטבעת  –  מאחר ודימומים בהריון עלולים לנבוע ממספר מקומות בגוף ועל אף שהם אינם קשורים בהריון עצמו, גם דימומים מסוג זה יאובחנו תחילה על ידי גינקולוג ובעת הצורך תתבצע הפניה לרופא מומחה בתחום הספציפי (גסטרולוג, אורולוג או פרוקטולוג).

מתי פונים לרופא ומה בודקים?

הכלל הוא כי דימום אינו אמור להופיע בהריון תקין, לכן חשוב להיות ערניות לכל דימום שהוא, בעיקר בתחילת ההריון ולפנות לבדיקת רופא בכל מקרה של דימום על מנת לבצע בירור מסודר ולהסיר דאגה מלבה של האם.
יחד עם זאת, יש לזכור כי בדיקת הרופא נועדה לשלול מצבים נדירים יחסית וכי ברוב המקרים הדימום אינו מעיד על סכנה כלשהיא לאם או לעובר.

כאשר תדווחי לרופא הנשים שלך על הופעת הדימום, הרופא יבצע מספר פעולות שמטרתן לוודא את תקינות ההריון ולשלול מצבים העלולים לסכן אותך או העובר.
ראשית, יבצע הרופא תשאול מקיף לגבי ההריון, מחזורי ווסת קודמים, הריונות קודמים, היסטוריה רפואית, מחלות רקע, נטילת תרופות, סמים או אלכוהול וכדומה.

לאחר מכן יבצע הרופא בדיקה גופנית הכוללת לקיחת מדדים (דופק, חום, לחץ דם), בדיקה חיצונית של הבטן ובדיקה גינקולוגית שנועדה לוודא את מקור הדימום.
בנוסף, תבוצע בדיקת אולטרסאונד על מנת לבדוק את מיקום ההריון (בתוך הרחם ולא מחוצה לו), שק הריון תקין וקוטב עוברי תקין והימצאות דופק עוברי (בהתאם לגיל ההריון).
כל אלה נועדו לוודא כי ההריון תקין וכי הדימום אינו מצביע על הפלה טבעית או על הריון מחוץ לרחם.

לסיכום:
דימום בתחילת ההריון מצריך תמיד בדיקת רופא. אין להסתמך על אבחונים עצמיים או על מידע כזה או אחר ברשת ורק רופא יוכל לברר את מקור הדימום ולאשר שההריון תקין.
כאמור, במרבית המקרים בדיקת הרופא מגלה כי ההריון אכן תקין וכי אין סיבה לדאגה.

בנוסף, נשים רבות תוהות האם דימום בתחילת ההריון עלול להשפיע על תקינות בדיקות בהמשך ההריון, כמו בדיקת סקר שליש ראשון. התשובה היא כי לדימום בתחילת ההריון (בהנחה ונמצא כי ההריון תקין) אין כל השפעה על תקינותן של בדיקות הסקר בהמשך ההריון.
יש לשוב ולהדגיש כי רוב ההריונות בהם התגלה דימום יסתיימו בצורה תקינה ובלידה של תינוק בריא.
בברכת המשך הריון תקין ורגוע.


ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה:
ד"ר רמי מושונוב הוא מנהל תחום גינקולוגיה באסותא מרכזים רפואיים ומנהל מחלקת נשים באסותא רמת החייל.



בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA