משכב לידה

תקופת משכב הלידה ידועה כששת השבועות שבאים מיד לאחר הלידה. אך מה בעצם המשמעות של תקופת משכב הלידה? מה התחושות שתרגישי ומה כדאי להכיר לפני שהכל מתחיל?
משכב לידה

משכב לידה - תקופת הסתגלות

בין אם ילדת בלידה טבעית בבריכה או בקיסרי חירום לכל אחת מאיתנו צפויה תקופת הסתגלות אחרי הלידה.
בתקופה זו הגוף מתאושש מהלידה, הרחם מתכווץ וחוזר לגודלו המקורי לפני ההריון, המאזן ההורמונלי משתנה והגוף נפטר מעודפי נוזלים שנאגרו בו מהלך ההריון.
הגוף עדיין חלש ובמקביל מפנה משאבים להזנת התינוק ולטיפול בו. לתקופה המתאגרת הזו, בה אישה אחרי לידה מתאוששת פיזית ונפשית, קוראים "משכב לידה" והיא נמשכת כשישה שבועות. התבוננות בחברות שבטיות יכולה לעזור לנו להבין את המשמעות של משכב הלידה.

 

 

בתקופה שלאחר הלידה, האישה נחה במיטה, התינוק מובא אליה להנקה ובשאר הזמן מטופל על ידי נשות השבט על מנת לאפשר ליולדת להתאושש ולנוח.
נשות השבט דואגות לה לאוכל, כביסה, נקיונות, לאוזן קשבת ולכל מה שהיא צריכה בעצם. נשמע כמו חלום.
בחברה המודרנית שלנו המצב קצת שונה.
במקרה הטוב, האישה תהיה אצל אמא שלה כמה ימים אחרי הלידה, בן הזוג יהיה בחופש מהעבודה כשבוע.
ברוב המקרים לאחר מכן האישה תצטרך להתמודד לבדה.
אז איך בכל זאת נוכל לאפשר לגוף להתאושש מהלידה?

איך בכל זאת נוכל לאפשר לעצמנו את המנוחה שאנחנו צריכות כל כך בתקופה הזו?
התשובה טמונה במעגלי התמיכה הנמצאים סביבנו.
חשוב מאוד להיעזר במעגלי תמיכה של משפחה וחברים, לגייס את עזרתו של בן\בת הזוג ולאפשר למי שמעוניין ויכול לעזור לנו כמו אמא, חמות, אחות או חברה טובה.
במידת הצורך יש גם אפשרות להיעזר בנשות מקצוע כמו דולות לאחר לידה שנותנות מענה ותמיכה בדיוק בשלבים האלה אחרי לידה.

תוך כמה זמן הרחם מתכווץ אחרי לידה

בתקופת ההריון אנחנו מרוכזות בעיקר במה שקורה לנו בהריון ובהכנה לקראת הלידה.
מעטות מאיתנו עוצרות לחפש מידע איך תראה תקופת ההתאוששות מהלידה.
אז בואו נדבר רגע על התקופה הזו, גם על הדברים הלא נעימים שקורים לנו אחרי לידה.
הדברים שפחות נרצה לשמוע, אבל חשוב וכדאי להתכונן לקראתם. מה צפוי לנו בתקופת משכב הלידה? מה חשוב לדעת? למה כדאי לשים לב ומתי כדאי לפנות לרופא? ננסה לעשות סדר.

דימום שלאחר הלידה

אחרי הלידה הרחם מתנקה מההריון באמצעות הפרשות דמיות שנקראות לוכיה. בשבועות הראשונים צפוי דימום חזק וסמיך, לעיתים מלווה בקרישי דם. בהמשך הדימום נחלש והופך דליל יותר עד שנעלם לגמרי.
חשוב לשים לב שדימום עשוי להתחזק אם הגוף לא נמצא במנוחה מספקת. במקרה כזה בו הדימום מתגבר או במידה ויש דימום חזק שנמשך למעלה משבועיים יש לגשת לבדיקה אצל רופא.


התכווצויות הרחם והתחדשות המחזור החודשי

במהלך משכב הלידה, הרחם מתכווץ וחוזר לגודלו המקורי (ממשקל 1 ק"ג למשקל 100 גרם). הימים הראשונים ולעיתים אף השבועות הראשונים מלווים בכאבי מחזור חזקים כתוצאה מהתכווצות של הרחם.
כאבים אלה עשויים להיות חזקים במיוחד בזמן ההנקה כיוון שההורמון שמופרש בזמן ההנקה מעורר את התכווצות הרחם. במקרה של כאבים חזקים אפשר להיעזר במשככי כאבים מתאימים.
המחזור החודשי צפוי להתחדש כ6 עד 8 שבועות לאחר לידה אצל נשים שאינן מניקות. אצל מניקות התחדשות המחזור עשויה לקחת זמן ולעיתים לוקחת גם כשנה. (חשוב לדעת שהנקה איננה משמשת כאמצעי מניעה). ייתכן והמחזור הראשון אחרי הלידה יהיה קשה יותר וילווה בדימום חזק מהרגיל.
כמו כן ייתכן ויקח זמן עד שהמחזור החודשי יחזור להיות סדיר כפי שהיה לפני ההריון.


תפרים אחרי לידה

במידה ויש לך תפרים בנרתיק בעקבות קרע או חתך, יש להקפיד לשטוף את המקום במים וסבון כמה פעמים ביום. חשוב לדעת שהתפרים נעשים באמצעות חוט מיוחד שנמס ועד תום משכב הלידה הם ייעלמו.
במידה ואת מרגישה כאבים באזור התפרים ניתן לקחת משככי כאבים.
אם האזור בצקתי ונפוח שימוש בפדים קרים יכול להקל. בבית החולים אפשר לבקש פדים עם מגנזיום ובבית אפשר להרטיב פד רגיל במים ולשים אותו במקפיא. לאחר ההקפאה להניח את הפד על התפרים.
בנוסף, אפשר להשתמש במשחות או שמנים שמיועדים לטיפול בתפרים כדי להקל ולסייע בהחלמה.
במידה וכעבור שבוע אין הקלה בכאבים יש לפנות לרופא לבדיקה.


הנקה

לאלו שבוחרות להניק צפויה תקופת הסתגלות בגזרה נוספת. בימים הראשונים של ההנקה נשים רבות מדווחות על רגישות וכאבים בפטמות. זוהי תופעה טבעית בה הגוף מסתגל למצב החדש.
אם כעבור כמה ימים יש כאב חד שנמשך מעבר לחיבור הראשוני של התינוק לשד, ייתכן וישנה בעיה בחיבור. במקרה כזה כדאי להתייעץ עם מדריכה או יועצת הנקה כדי לוודא אחיזה נכונה של השד בתוך הפה של התינוק.
אל תישארי עם הכאב הזה כיוון שהוא עלול להחמיר את הבעיה, ליצור פצעים וחתכים בפיטמה.
כמו כן הנקה לא יעילה של התינוק עשויה ליצור חסימה בצינוריות החלב. חשוב לדעת שאחרי הלידה אין עדיין חלב בשדיים, אלא קולוסטרום. זהו נוזל צהבהב וסמיך שידוע בכינוי "זהב", זאת מכיוון שהוא עשיר בנוגדנים ומרכיבים תזונתיים חיוניים לתינוק. לאחר כמה ימים השדיים מתמלאים חלב וביום השלישי צפוי להתפתח גודש. יעברו כמה שבועות עד שהגוף ילמד להתאים את כמות החלב שהוא מייצר לצרכים של התינוק.
בינתיים, חשוב להקל על הגודש באמצעות סחיטה והנקה מרובה.
במידה ומתפתחת אדמומיות בשד או עליית חום יש חשד להתפתחות של דלקת.
במקרה כזה חשוב לגשת לרופא לבדיקה. ההנקה מאפשרת לתינוק הסתגלות ומעבר הדרגתי מההזנה שקיבל ברחם לשימוש בכוחות עצמו במערכת העיכול שלו.
למרות הקשיים שיכולים להתלוות להנקה בתחילת הדרך, להזנה הזו יש חשיבות גדולה ויתרונות רבים עבור ותינוק ועבור האם המניקה. גם אם ההתחלה קשה ורחוקה מהפנטזיה שהיתה לך לגבי הנקה, תני לזה צ'אנס. הדרכה נכונה של יועצת הנקה וסבלנות עשויים להשתלם פה.


עודף נוזלים והזעת לילה אחרי לידה

לאחר הלידה הגוף נפטר מעודף נוזלים שהצטברו בגוף במהלך ההריון. לכן בתקופת משכב הלידה ייתכן ותהיה לך הטלת שתן מרובה. תופעה אחרת שקשורה גם כן היא הזעה מוגברת.
זו דרך נוספת של הגוף להיפטר מנוזלים, כך שאם את מוצאת את עצמך קמה באמצע הלילה שטופת זיעה, זו כנראה הסיבה לכך. חשוב להמשיך ולשתות הרבה מים כדי לאפשר לגוף להתנקות.


טחורים

נושא לא פופולרי, על אף שהוא רלוונטי לרבות מאיתנו. כדי להבין איך מטפלים בבעיה, קודם נבין במה מדובר.
טחורים הם ורידים שמתנפחים באזור פי הטבעת ובאים לידי ביטוי בכאב, עצירות, דימום, גירוד ו/או נפיחות מקומית. יש נשים הסובלות מטחורים כבר בהריון כתוצאה מעומס של הגוף בשליש האחרון.
אם התמזל מזלך ולא סבלת מטחורים בהריון ייתכן ותפגשי את התופעה אחרי הלידה וזאת כיוון שלחץ גדול מופעל על שרירי רצפת האגן במהלך הלידה.
לטחורים יש דרגות חומרה משתנות ולרוב נזהה אותם לפי דימום קל בפי הטבעת, תחושת אי נוחות או פשוט כשנאתר בליטה לא מוכרת בפי הטבעת.
לפני שרצים לבית מרקחת הקרוב לרכוש משחות ותכשירים למיניהם, חשוב לדעת כמה דברים שאפשר כבר לעשות: שתייה מרובה של מים ואכילה של מזונות עשירים בסיבים יסייעו לרכך את הצואה וכך למנוע עצירות שתחמיר את התופעה.
שטיפות במים בתדירות גבוהה אחרי יציאה. אמבטיה במים קרירים עוזרת לכווץ את כלי הדם ולהקל על הטחורים. בנוסף, הימנעות ממאמץ בזמן יציאות בשירותים עשויה לעזור.


נשירת שיער

עוד תופעה מוכרת ולא נעימה. אם במהלך ההריון נהנית משיער שופע, מבריק ובריא אחרי לידה קורה דבר הפוך.
שינויים במערך ההורמונאלי אחרי הלידה מאיצים את נשירת השיער.
גם מצבי חסר של ויטמינים ומינרלים חיוניים עשויים להגביר את הנשירה.
ובנוסף, מצבי חוסר שינה המאפיינים את התקופה משפיעים גם כן על תהליכים פיזיולוגים שקשורים בנשירת שיער. ייתכן ויעברו כמה חודשים מרגע הלידה ועד שתתחיל נשירת שיער.
אל תדאגי, כשהנשירה תגיע את תדעי! כמויות השיער שישארו אצלך ביד בזמן המקלחת קצת מזכירות סרט אימה אבל החדשות המרגיעות הן שלרוב אין צורך בטיפול מיוחד והדבר חולף מעצמו.
יחד עם זאת, כדאי להיות במעקב רפואי, לבצע בדיקות דם על מנת לשלול מחלות זיהומיות, בעיות בבלוטת התריס ואיתור חוסרים של ויטמינים ומינרלים חשובים.


הצפה הורמונלית, דכדוך ודיכאון אחרי לידה

תנודות במצב הרוח והתקפי בכי בלתי נשלטים, נדמה לרגע שמערכת ההפעלה שלנו השתבשה לגמרי. אם בהריון חשבנו שההורמונים משתוללים, אז אחרי לידה אנחנו מגלות שיאים חדשים.
הימים הראשונים מתאפיינים במגוון רחב של מצבי רוח, מאושר עילאי ותחושת ריחוף ועד לעצב, תחושת ריקנות ואף דיכאון. חשוב להבין קודם כל שזו תופעה נורמלית. 
נשים רבות חוות בייבי בלוז בימים הראשונים אחרי הלידה. מדובר בדכדוך קל והוא צפוי לחלוף כעבור ימים ספורים. אם התחושות הקשות לא נעלמות ומפריעות לתפקוד היום יומי ייתכן ואת מתמודדת עם דיכאון אחרי לידה.
דיכאון מלווה בתסמינים כמו תחושת עצבות, קושי לשמוח או לטפל בתינוק, בכי מרובה או לחילופין אדישות, הפרעות בתיאבון, הפרעות בשינה, חרדות ומחשבות שליליות.
כ15% מהנשים חוות דיכאון אחרי לידה וחשוב לקבל עזרה מגורם מקצועי. אל תישארי עם זה לבד. הדיכאון לא חולף מעצמו ואף עשוי להחמיר ללא טיפול מתאים.


משכב לידה אחרי לידה קיסרית

ייתכן ותקופת ההחלמה תהיה ארוכה יותר מאשר בלידה נרתיקית. כמו בכל ניתוח, גם בניתוח קיסרי, מדובר בחתך משמעותי ונדרשת מנוחה לצורך ההחלמה.
יחד עם זאת, ההמלצה היא כבר כמה שעות אחרי הניתוח לחזור לפעילות מתונה על מנת לזרז את ההחלמה. יש לטפל בחתך ע"פ המלצות הרופא, לדאוג לשטוף את המקום כמה פעמים ביום ולהחליף תחבושות.
במקרה של כאבים באזור הניתוח מומלץ לקחת משככי כאבים.
ייתכן ואחרי ניתוח קיסרי תתקשי לטפל בתינוק ולכן חשוב להיעזר במעגלי התמיכה האפשריים סביבך. במידה ואת סובלת מחום גבוה, הפרשה, אודם, נפיחות או החמרה בכאבים באזור פצע הניתוח, יש לפנות לרופא.

בסיום משכב הלידה מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא נשים. בבדיקה זו הרופא בודק שהרחם חזר לגודלו, בודק את אזור החתך במקרה של תפרים, מוודא שאת לא בהריון שוב, ומתאים גלולות למניעת הריון או אמצעי מניעה אחר במידת הצורך. יש לשים לב למקרים המחייבים התייחסות של רופא באופן מיידי:
  • דימום חריג
  • עייפות קיצונית
  • כאבי ראש חזקים
  • כאבי בטן חזקים שלא נחלשים
  • כל מצב של חום דורש התייחסות מחשש לזיהום ברחם, דלקת בשד או בדרכי השתן


והתינוק, מה איתו?

אחרי שסקרנו את מגוון המצבים הפיזיים והנפשיים שאת צפויה להתמודד איתם, אפשר להתפנות לטיפול בתינוק שהגיע זה עתה לעולם.
השבועות והחודשים הראשונים בחייו של תינוק יכולים להיות מאתגרים עבורו ועבורך גם יחד. אחרי 9 חודשים של שהייה בתנאים אופטימליים ברחם הוא יוצא אל עולם חדש ולא מוכר.
הוא זקוק לחום ולמגע שלנו כדי להרגיש עטוף ומוגן כפי שהיה עד עכשיו.

בתקופת ההסתגלות של התינוק לחייו החדשים ננסה לתת לו מענה לצרכים ועם הזמן נלמד לזהות את הסימנים שלו לרעב, עייפות וכו'. חשוב לקבל הדרכה לטיפול הראשוני בתינוק כבר בבית החולים.
הדרכה זו כוללת לרוב הנחיות בנושאים כמו לבשה, החתלה, מקלחת והאכלה.
במידה ואת זקוקה להדרכה נוספת, אל תהססי לפנות לקבל עזרה מגורם מקצועי כמו אחות או דולה אחרי לידה. גם כשמדובר בלידה שניה או שלישית, לעיתים נזדקק לרענון ואולי גם נתקל במידע חדש שלא נתקלנו בו קודם.
עם הזמן משימות תפעוליות כמו מקלחת לתינוק או התארגנות ליציאה מהבית עם התינוק יהפכו לפחות מורכבות ויהיו לחלק מהשגרה שלנו.

מה שלומך את?

יחד עם החיים החדשים שיצרנו, ההתרגשות העצומה והאושר שנכנס לחיינו, החיים שלנו משתנים ללא היכר.
בתקופה שלאחר הלידה חשוב שנקשיב לקול הפנימי שלנו וננסה לזהות מה מתאים לנו בתקופה הזה ומה פחות.
יש מי שתצטרך שקט ואווירה רגועה ונינוחה סביבה ויש מי שתזדקק לתמיכה של חברים ומשפחה סביבה כדי להרגיש בטוחה.
ייתכן שבניגוד להעדפות החברתיות שלך לפני הלידה, תעדיפי דווקא להיות לבד או בסביבה של חברה טובה. במקרים אחרים ייתכן שתחפשי קבוצה להשתייך אליה, כמו לדוגמה מעגל אימהות או סדנאות שונות שמיועדות לאימהות ותינוקות יחד.
תמצאי את המסגרת שמתאימה לך, בה תוכלי לשתף, להתייעץ ולפרוק כדי להתמודד עם התקופה הזו באופן מיטבי.

אין ספק שהשילוב בין כל מה שעובר עלינו אחרי לידה לבין הטיפול בתינוק שזה עתה נולד הוא שילוב מאתגר.
האתגר עוד מתעצם כשנוסיף למשוואה את הזוגיות שלנו שעוברת שינוי לא פשוט.
לכן כל כך חשוב לזהות את מעגלי התמיכה שיש סביבנו, למצוא אוזן קשבת, לטפל בעצמנו ולקבל עזרה מקצועית כשצריך. עם הזמן תלמדי להכיר את התינוק שלך ולענות לצרכים שלו יותר בקלות, הגוף שלך יתאושש ויתחזק כך שתוכלי להרגיש שחזרת לעצמך, או לפחות "לעצמי החדשה" שלך.  


הכירי את המומחית: מיכל בן דוד- דולה לאחר לידה, מלווה ותומכת בנשים ומשפחות בתקופה שאחרי הלידה I מדריכת עיסוי תינוקות I מטפלת בפרחי באך 
ליצירת קשר: 052-3502861


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA