שלשולים בהריון

אחת הבעיות הנפוצות בהריון היא קושי במערכת העיכול העלול להתבטא גם בשלשולים. אם את סובלת משלשולים בתחילת הריון, תוך כדי ההריון או שיש לך שלשולים לפני הלידה - את לא לבד! בעוד שאף אחד לא רוצה לדבר על נושא לא אטרקטיבי כמו שלשולים, חשוב לדעת איך להתמודד עם הבעיה ובמיוחד להימנע מהתייבשות, אשר מהווה סיכון ללידה מוקדמת. קבלי את המדריך המקיף לנושא הכי מכווץ בטן: שלשולים בהריון.
שלשולים בהריון

למה זה בכלל קורה

באופן כללי ולא רק בהריון, שלשול אקוטי הינו צואה עם תכולת מים גבוהה יותר מהרגיל. כתוצאה מכך, הצואה מימית או נוזלית ושיעור היציאות מוגבר. שלשול חריף נמשך לרוב מספר ימים, ולרוב מלווה גם באי נוחות וכאבי בטן הנובעים מהתכווצויות במעי.
חשוב לדעת, כי השלשול בפני עצמו אינו מוגדר כמחלה, אלא כתסמין לבעיה רפואית אחרת – התייבשות, הרעלה, זיהום, וירוס, מתח נפשי, דלקת במערכת העיכול ומחלות נוספות.
 

מה הסיבות לשלשולים בהריון?

אחת הבעיות השכיחות בתקופת ההריון היא קושי במערכת העיכול כדוגמת עצירות או שלשולים והקאות בהריון. עצירות הינה תופעה נפוצה יותר מאשר שלשולים בהריון אך ייתכנו גם שלשולים.
 
נקדים ונסביר מה הסיבות העלולות להוביל לשלשול, לא רק בהריון:
 
חיידקים: מקורם של חיידקים וטפילים כמו סלמונלה וחיידק האי קולי במזון או מים מזוהמים. הגוף תוקף את החיידקים ומתנקה מהם בעזרת השלשול.
 
וירוסים: נגיפים מסוגים שונים עלולים לגרום לשלשול וגם במקרה זה השלשול הינו פעולה טבעית, שהגוף יוצר במטרה להפטר מהחולי.
 
רגישות למזון: מי שרגיש למזונות כמו מאכלי חלב, גלוטן ועוד עלול לשלשל בעת צריכת מזונות אלו.
 
טיפול תרופתי: תרופות מסוימות עלולות לגרום לשלשול כתופעת לוואי.
 
תופעת לוואי למחלה: תסמין למחלה כרונית או חמורה אחרת.
 

אז למה שלשולים דווקא בהריון?

כל אחת מהסיבות הנ"ל יכולה לגרום לשלשול עבור כל אדם, כאשר אצל נשים הרות צריך לקחת בחשבון, כי גופן עובר תהליך הכולל: שינויים באיזון ההורמונלי, שינויים בהרגלי אכילה, היחלשות משמעותית של המערכת החיסונית, שינויים במערכות הגוף הפנימיות, לחץ ומתח נפשי – כל אלו גורמים לרגישות יתרה ועלייה בשכיחות של אי נעימויות ובעיות במערכת העיכול, וביניהם גם שלשולים, דווקא בתקופה זו.
 

 

 

טרימסטר ראשון: למה יש שלשולים בתחילת הריון?

שלשולים בשליש הראשון להריון יכולים למעשה לשמש כאחד מהסימנים שאת בהריון. בתחילת ההריון גוף האישה עובר שינויים משמעותיים, כמו גם בחילות ותופעות נוספות אשר גורמים לשינויים בהרגלי האכילה ומשפיעים באופן ישיר על מערכת העיכול.
בהתאם, בשליש הראשון להריון הבטן מתחילה להרגיש נפוחה ואת עלולה לסבול מגזים, צרבות ושלשולים. 
כמו כן, החלשות המערכת החיסונית גורמת לרגישות יתר לחיידקים ונגיפים העלולים לגרום לשלשולים.
מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בסידן וחלבונים, שתייה מרובה של לפחות ליטר וחצי מים ביממה, ותוספות כמו ברזל וחומצה פולית בהתאם להמלצת הרופא.
 

לקראת לידה: למה יש שלשולים בסוף הריון?

שלשולים בהריון בשבוע 34 והלאה, ואפילו שלשולים לפני הלידה שכיחים יותר מאשר בתחילת ההריון.
התינוק והרחם לוחצים על מערכת העיכול ושלפוחית השתן, המערכת החיסונית חלשה וייתכן כי לקראת הלידה המתח הנפשי והחרדה עולים, בנוסף יש סברה שאומרת שזוהי דרכו של הגוף להתנקות לקראת הלידה. 
מאחר ושלשולים בסוף ההריון נפוצים יותר חשוב לשים לב: שלשול עלול לגרום להתייבשות ולכן יש להקפיד לשתות הרבה, ובמידה והשלשולים לא פוסקים מומלץ לגשת לרופא בהתאם למפורט בסעיף הבא.
 

התייבשות ושלשול בהריון: סכנה ללידה מוקדמת

כאמור לעיל, שלשול גורם לאיבוד נוזלים מהיר וכתוצאה מכך קיימת סכנת התייבשות.
במקרה של התייבשות אולי תרגישי גם: עייפות, עלייה בקצב הלב, כאבי ראש, ירידה במתן שתן, פה יבש וצמא מוגבר. התייבשות עלולה לגרום לצירים ועל כן מהווה סיכון ללידה מוקדמת, לכן במידה ויש לך  שלשולים בהריון, ובמיוחד בטרימסטר האחרון להריון חשוב להקפיד על שתייה מרובה, שילוב מלחים בתזונה ובמידה וקיים חשש כלשהוא אף מומלץ לגשת לבדיקה רפואית.
 

כיצד מתמודדים עם שלשולים בהריון?

כאמור, ברוב הפעמים שלשול חריף יחלוף מעצמו, אך כדי להקל על התחושות מומלץ לנוח, חשוב לשתות הרבה ובמידה והמצב ממש לא נעים גם אחת מהאופציות הבאות:
 
תרופות: השימוש בתרופות בזמן ההריון חייב להתבצע תוך התייעצות עם רופא. ניתן להתייעץ טלפונית גם עם המרכז הטרטולוגי, מרכז המידע לתרופות בטוחות בזמן ההריון.
 
תזונה: להמשיך בתזונה מותאמת להריון, כאשר בעת שלשול חשוב מאוד לשתות הרבה, כדי להשלים את הנוזלים שהגוף מאבד ולמנוע התייבשות. כמו כן, ניתן לצמצם את התפריט למאכלים מסוימים אשר יקלו על מערכת העיכול (מפורט בהמשך).
 
ביקור רופא: חשוב לזכור כי שלשולים הם תסמין אשר מצביע על בעיה אחרת, ובנוסף הם עלולים לגרום להתייבשות מסוכנת, ולכן בכל מקרה שהם נמשכים מעבר לפרק זמן סביר של יום, יומיים או מלווים בתופעות חשודות נוספות יש להגיע לרופא לבירור.
 
תזונה בהריון: מה לאכול ומאיזה מזון להימנע אם סובלים משלשולים בהריון?
בעת ההריון התזונה המומלצת כוללת פירות וירקות שטופים היטב ומזון מבושל ולא נא, מחשש לחיידקים והרעלה אשר עלולים לגרום גם לשלשול, בין היתר. אך גם כאשר מקפידים על תזונה זו עלולים להידבק בחיידק או וירוס, ועלול להיגרם שלשול מכל אחת מהסיבות שפורטו.
 

 
אחת הדרכים להקלה על הגוף בעת שלשול בהריון, היא תזונה מתאימה:
נוזלים: הדבר הראשון החשוב כשמשלשלים בכלליות ובשלשולים בהריון בפרט, זה לשתות הרבה ולהשלים נוזלים, מינרלים ומלחים – מרקים יהוו פתרון נהדר בעת שלשול הן להשלמת הנוזלים והן להשלמת המלחים, גם חליטות צמחים יקלו על הבטן ויעזרו לה להחלים.
 
הימנעות: מומלץ להימנע ממאכלים שיכבידו על מערכת העיכול כמו מאכלים חלביים, אוכל מטוגן או מזון שמכיל אחוזי שומן גבוהים ותבשילים עתירי תבלינים; להמעיט בצריכת קפאין (כמו קולה) ולא לשתות אלכוהול, אשר אסור בכל מקרה בתקופת ההריון.
 
מזון מומלץ: אורז לבן לא מתובל וצנימים.
 
פירות וירקות: פירות אמנם פחות מומלצים כתזונה בעת שלשול למעט בננה ותפוח. ירקות כתומים מבושלים או בצורת מרק כמו גזר ובטטה מומלצים מאוד לעידוד החלמת הקיבה והמעי. 
 

מתי עלייך לפנות  לבדיקת רופא במקרה של שלשולים בהריון?

הסיכון העיקרי במקרה של שלשולים הינו התייבשות, ובמקרה של הריון מתקדם אף סיכון ללידה מוקדמת בעקבות ההתייבשות. חשוב לזכור, כי שלשולים הם הדרך הטבעית של הגוף להגן על עצמו מפני תחלואה, והוא אמור לעבור מעצמו, אך לעיתים הוא עלול להסתבך.
 
אם כך, יש לפנות לרופא לבדיקה בכל אחד מהמקרים הבאים:
  • שלשולים בתדירות גבוהה – מעל לשלשול פעם בשעתיים.
  • כל סימן אשר מצביע על התייבשות – תחושת יובש בעור ובפה, צמא מוגבר, סחרור, מיעוט עד אי מתן שתן וצבע שתן כהה.
  • דם בצואה.
  • צואה שחורה.
  • כאבים חזקים בבטן תחתונה או בפי הטבעת.
  • עלייה בחום הגוף.
  • שלשול הנמשך מעל לכמה ימים.
 
ייתכן ויעניין אותך עוד:
 
 
בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA