התמודדות עם מתחים וחרדות במהלך ההריון באופן טבעי

המתחים והחרדות היום יומיים משפיעים על הגוף שלנו בכל יום, אך בתקופת ההריון יש משמעות גבוהה יותר לשמור על שלווה. מחקרים מראים חד משמעית שמתח נפשי גבוה משפיע על המערכות החיוניות של העובר – במבניהן ובתפקודן.

התמודדות עם מתחים וחרדות במהלך ההריון באופן טבעי

מתחים וחרדות בהריון

אז החלטתם או החלטת להביא חיים לעולם. 
ללא ספק ההחלטה הכי משמעותית בחיים. יחד עם כל האושר, השמחה, הסיפוק , החוויה הרגשית העצומה - תקופת ההיריון היא תקופה לא פשוטה לגוף ולנפש.
האישה חווה הרבה  כ"כ הרבה שינויים  – בין אם הם חיצוניים (השמנה, נפיחות ברגליים, נשירת שיער ושאר ה"כיף") ,פנימיים (כאבים, בחילות וכיוצ"ב) או פיזיולוגים –למשל הורמונים
שמשתוללים ללא גבולות ותשישות  מתמשכת .
כל זאת ועוד ועוד - לתקופה ארוכה .בנוסף יש את הדאגות היומיומיות שלנו ושל הסביבה הקרובה אלינו – השגרה , החדשות ....
 
המתח משפיע על הגוף
ההשפעות  על הגוף של מתח נפשי לא מטופל המתגבר לחרדות ודכאון ידועות  מזה שנים והמחקרים המוכיחים את הקשר  הישיר
והמנגנונים הפיזיולוגים למחלות שונות  הולכים ומתרבים. כולנו צריכים לטפל בזה (רצוי בדרכים טבעיות, ללא תופעות לוואי -יש הרבה מאוד כלים !)
אך אצל נשים בהריון קיים סיכון נוסף – ההשפעות על העובר .מחקרים מראים חד משמעית שמתח נפשי גבוה משפיע על המערכות החיוניות של העובר – במבניהן ובתפקודן.
לאחרונה אף  מצאו קשר למחלות והפרעות (כגון קשב וריכוז) גם במהלך הילדות והמשך החיים. הריון הוא תהליך גופני, פיזי – אבל מאוד מושפע מתחושות האישה.
אפשר לראות  למשל את ההשפעה בצורה בולטת אצל נשים שחוו הריון מספר פעמים וכל מהלך הריון היה שונה. לכל אישה יש את מה שיותר משפיע עליה ומה שפחות.
 
בדר"כ  זה שילוב של כמה גורמים ביחד .כמו כל טיפול באדם , רצוי שכל אחת תטפל בגורמי המתח האישיים שלה – בדרך שמתאימה לה, לאופייה, לצרכיה, לנסיבותיה.
לדוגמא - יש הריונית  שקבלת מידע בנושא מסוים (חיסונים למשל) ירגיע אותה  וייתן תחושת שליטה ,ויש הריונית שטיפול במגע (אצל מומחה לתקופת הריון כמובן) יעשה את העבודה. 
אני אנסה לתת כאן  כמה  כלים טבעיים  כלליים  המוכחים מחקרית שיכולים לסייע להפחתת המתח ברמה  יומיומית  קלה ליישום:
 

 

 

תזונה 
אישה המחליטה להיכנס להריון  חייבת להיות מודעת לחשיבות התזונה שלה עוד יותר מהרגיל וגם לקחת  תוסף פרנטל מרגע התכנון.
יש להקפיד על תזונה מסודרת ובריאה שממלאת את כל הצרכים של האם והעובר יחדיו! ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן בריאות, סיבים תזונתיים - רצוי להתאים תפריט אישי עם איש מקצוע.
הרבה הריוניות נמנעות מכל מיני מזונות מסיבות שונות (שמעתי ש...קראתי  ש...)– שלא תמיד נכון להימנע מהם!
בטח שלא תשעה חודשים - נוצרים חסרים תזונתיים המשפיעים פיזית ונפשית.

העלאת סרוטונין – אכילת פחמימות מורכבות (בדגש על מורכבות לעומת הפשוטות הריקות מערך תזונתי ) מעלה את רמת הסרוטונין (סרוטונין – הורמון מוליך עצבי בעל מספר תפקידים – ביניהם וויסות מצב הרוח). מקור פחמימות מורכבות רצוי – דגנים מלאים וקטניות.
כאשר רמתו במוח גבוהה – מצב הרוח משתפר והרעב פוחת .
רמה נמוכה של סרוטונין משפיעה על: מצבי רוח, חרדה, דיכאון, תוקפנות, חוסר שקט, קושי להירדם, ירידה ביכולת הזיכרון והריכוז).

אומגה 3 -  משהו פשוט ליישום מלבד התוסף – להוסיף בתזונה מקור צמחי לאומגה 3 כמו זרעי פשתן ,זרעי צ'יה - בסלט, ביוגורט וכו' (לא לחמם), אגוזי מלך. חוסר באומגה 3 גורם למגוון שינויים והפרעות  במצב הרוח עד לדיכאון. אומגה 3 היא חומצת שומן  חיונית (=אינה מיוצרת ע"י הגוף, חייבים לקבל אותה מהתזונה)
שבדר"כ בתזונה המערבית הממוצעת קיים בה חוסר. משתתפת בהמון תהליכים בגוף (במערכת החיסון למשל ) –
ביניהם בניית קרום התא, חשובה לפעילות התקינה של המוח  ושל הרישתית -ומכאן חשיבותה הרבה ללקיחה כתוסף החל מרגע התכנון,גם  בתקופה האחרונה של ההיריון וחודשים ראשונים לאחר הלידה.
לשומנים של ממברנת תאי המח יש אפיניות גבוהה ל DHA. התינוקות זקוקים לה. חלב אם מספק אומגה 3 +DHA שלא מסופקת בתמ"לים שיש בשוק!
 
פעילות גופנית 
הוכח מחקרית שפ"ג בהריון גורמת לנשים לסבול פחות משינויים במצב הרוח ולהפגת המתח הנפשי .
כמובן שמלבד הפגת המתח לפ"ג בהריון  חשיבות ויתרונות נוספים רבים : שיפור הכושר הגופני, הורדת עומס מהמערכת
הלבבית וכלי הדם (שלך ושל העובר. במחקר גדול בו נבדקו  עוברים בני 24-36 שבועות מצאו שבזמן שקצב הלב של האם עלה תוך כדי  פ"ג מתונה,
חלה האטה בקצב הלב של העובר. האטה= שיפור בתפקודי הלב שלו),וויסות השמנה,
החלמה מהירה יותר מהלידה, שמירה על יציבה, הפחתת/מניעת ל"ד נמוך, מניעת סוכרת הריון, הפחתת סיכוי ללידה מוקדמת וניתוח קיסרי ועוד.
 
בפ"ג יש להקפיד על: בדיקת רופא ומעקב שלו, להימנע מעומס חום וסביבה חמה ולחה – זו סכנה גדולה , לא פעילות אינטנסיבית עצימה (גם אם את רגילה מלפני)
ובלי עומס חיצוני- לא ריצה וקפיצה לא משקולות עדיף שחייה (לא חזה) כך יורד העומס של המשקל או הליכה על שפת הים .עומס במיוחד להפחית בטרימסטר הראשון,
בלי שיעורי מדרגות – כי מרכז הכובד משתנה ואחוז הנפילות עולה, להקפיד יותר על שתיית מים, לעשות הפסקות (להתאוששות וירידת חום),
הימנעות מתנועות חדות, לא להתאמן כשאת תשושה/חולה. רצוי גם לעבוד בשיטה שמחזקת שרירים טבעתיים (פאולה למשל)–
החזקה טובה של הרחם והכנה לפני הלידה, חיזוק רצפת האגן מסייע גם לשיקום לאחר הלידה.
 
ארומתרפיה 
בשמנים אתרים הדריים ( תפוז, לימון /למון גראס / אשכולית, מנדרינה, מליסה, ברגמוט) – יש חומרים פעילים בעלי השפעה נפשית מובהקת –
מרוממים את מצב הרוח ,נוגדי דכאון ,משקמים את מערכת העצבים. שתי דרכים קלות לשימוש -  להדליק במבער ובנוסף לרחוץ את הגוף עם סבון הדרים אתרי של אחת החברות שמשתמשות בחומרים טבעיים בלבד(אין באמת הרבה כאלו).
חשוב לציין שלא שמים את השמנים האלה ישירות על העור וגם לא להיחשף לשמש לאחר שימוש- רצוי להשתמש בערב.
מעבר לזה, לא להשתמש בשמנים ובפורמולות שמנים ללא ליווי מטפל !הרבה  שמנים אסורים לשימוש בהריון וצריך לדעת בדיוק מכיוון שהם נכנסים לזרם הדם.
 
צחוק
צחוק הנובע מהומור והנאה משפיע גם נפשית וגם פיזית. בזמן צחוק יש ירידה בשחרור הורמוני סטרס (מה שגם מחזק את מערכת החיסונית) ועלייה בשחרור אנדרופינים .
יש אינספור מחקרים המוכיחים  את הקשר. לאחרונה למשל נבדק הקשר בין ליצנות רפואית בזמן הפרייה – הייתה עלייה של 34% של קליטת ההריון! תנסי להקיף את עצמך באנשים שמצחיקים 
אותך (תמיד טוב) ובמקביל לצפות בקומדיות מצחיקות, מופע סטנד – אפ , יוגה צחוק (מותאמת להריון).
 
סקס
הרבה נשים לא מרגישות סקסיות בהריון (בעיני זה הדבר הכי סקסי שיכול להיות אצל אישה! יותר מבלונד ויותר משני גושי שומן). מילה שחוזרת על עצמה בתיאור – " לוויתן".
עם דימוי כזה קשה להרגיש נשית וסקסית. לעיתים  יש גם חשש מ"לפגוע בעובר" – טעות נפוצה , אין קשר. 
כ"כ הרבה סיבות למה כן בריא וחשוב לקיים יחסי מין בזמן הריון – סיבה לדוגמא :בזמן סקס  משתחררים אנדרופינים (משככי הכאבים הטבעיים של הגוף,) 
ואקוסיטוצין -גם הוא משכך כאבים ומשרה שינה . ההורמונים שלך משתוללים ואת לא במחזור ! תיהני ! (זה הזמן לגוון בתנוחות) ספק אם הגבר שלך יסרב, 
וזה גם מראה לו  שעם כל השינויים האלה – מצבי רוח וכו' - האינטימיות בינכם עדיין חשובה ולא נפגעת. 
 
שיתוף
האישה לרוב היא זו שמטפלת בהכל ובכולם – עבודה, בן זוג, ילדים, הורים, בית, סידורים, חברים ו....אין הנחות בהריון ! הנחה /מנוחה .
אותו העומס, רק שהתווספו כאבים, תשישות ושאר ה"תענוגות". ממה שיצא לי לראות (אני בטוחה שיש כמה גברים שיחלקו עליי) – ביחס למה שאת חווה את לא מתלוננת "יותר מדי".
"כדי שלא יימאס לו מתלונות שלי " , "ואם אתלונן – מה כבר הוא יכול לעשות " . את סובלת. לפעמים בשקט ולפעמים פחות.
 
אבל חשוב – לשתף, לשתף, לשתף! כן זו חוויה מדהימה-אך קשה. אין מקום "לשמור בבטן "– בבטן יש עכשיו מקום לדבר אחד בלבד!
אם בסביבה הקרובה אין מישהי לשתף איתה חופשי – בהרבה מקרים הרבה יותר קל  לשתף עם גורם חיצוני. מטפל שיודע להכיל בלי גבול.
פסיכולוג/ית/ מטפלת שבמקצועה מלווה נשים בהריון/ נטורופת/ית (במקרה כזה מלבד הפאן הנפשי תהיה גם עבודה על אורח חיים בריא) וכיוצ"ב.
שיתוף עם גורם חיצוני יסייע בפתרון הבעיות שצצות .לדוגמא - אם המתח הנפשי  קשור במערכת היחסים עם בן הזוג - צריך לפתור את הבעיה בהקדם
האפשרי מכיוון שהמתח משפיע על העובר. מטפל טוב יידע לזהות את מקור המתח  ולתת מענה.
 
אסיים במה שתמיד נכון , לכל אחד ואחת, בכל תקופה שהיא ! זה לא פחות חשוב מכל אחד מהכלים שציינתי עד עכשיו : לנסות להימנע ממשהו או מישהו שגורם
לנו מתח בחיים ולהשקיע יותר זמן ואנרגיה במי שעושה לנו טוב או מה שעושה לנו טוב –
פעילות גופנית /הליכה על חוף הים/ מדיטציה (מותאמת להריון)/ יוגה (מותאמת להריון) / ציור / כתיבה 
(יומן בזמן הריון הוא רעיון מעולה ומזכרת לילד)/ בישול ואפייה / יצירה וכיוצ"ב.


ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה: מיכל ינאי , נטורופתית מוסמכת  אתר – www.tevaworld.co.il 
 

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA