סקירת מערכות שלישית

בהריון? על סקירה מוקדמת וסקירה מאוחרת בטח כבר שמעת, אבל מהי סקירה שלישית? מה בודקים בסקירה זו, שלא ניתן לראות לפני? ולמה חשוב לבצעה? ד"ר אלדד קטורזה מסביר על סקירת מערכות שלישית.
סקירת מערכות שלישית

מה היא סקירת מערכות שלישית?

סקירה שלישית היא בדיקת אולטרסאונד, שמתבצעת בטרימסטר השלישי להריון ע"י רופא מומחה לאולטרסאונד. 

מה בודקים בסקירה שלישית?

לבדיקה זו מספר מטרות:
  1. התפתחות מבנית תקינה של העובר: בדיקת התקינות האנטומית של המערכות השונות של העובר בתחנה נוספת בהריון מעבר לטרימסטר הראשון והשני. הרציונל שעומד מאחוריה היא שכ10-15% מהמומים המולדים יתפתחו בטרימסטר השלישי בלבד.
    אותם מומים חדשים לא מופיעים לפני, ולכן לא ניתנים לגילוי לפני שלב זה בהריון.
    לדוגמא, המערכת האופיינית שמשתנה כל ההריון היא מערכת העצבים המרכזית, ולעיתים מופיעות הפרעות עצביות במוח או במערכת העצבים שלא באו לידי ביטוי קודם לכן כדוגמת הפרעות בהתפתחות של מעטפת המוח, ראש קטן (מיקרוצפליה), ראש גדול, דימומים וכן הלאה.
    מערכות נוספות כוללות את הכליות ומערכת השתן, מומי שלד (כדוגמת גמדות - הפרעה בהתפתחות של השלד, שבאה לידי ביטוי רק בטרימסטר השלישי ולא מזוהה קודם לכן בהריון, ומתבטאת באורך קצר של העצמות), ואף מומי לב מסוימים.

  2. התפתחות וגדילה של העובר: לבחון ולבדוק את ההתפתחות והגדילה של העובר, ולזהות האם העובר גדל למימדים תקינים או מפתח הפרעה בקצב הגדילה - עובר קטן לגיל ההריון (פיגור גדילה תוך רחמי IUGR) או עובר גדול להריון (מקרוזומיה) - שני המצבים דורשים המשך התייחסות, מעקב וניהול הריון בצורה שונה בהשוואה לעובר שהוא במימדי גדילה תקינים.

     

     



  3. כמות מי שפיר: בדיקת כמות מי השפיר, על מנת לזהות האם מתפתחת הפרעה כמו ריבוי או מיעוט מי שפיר, שיכולה להעיד על פתולוגיות כאלה ואחרות.

  4. מיקום השליה: בדיקת מיקום השליה והאם היא עשויה להשפיע על צורת הלידה. לדוגמא שליית פתח או מצבים של חודרנות שליה, בעיקר כאשר קיימים ברקע ניתוחים קיסריים.

  5. אורך צוואר הרחם: בדיקת אורך צוואר הרחם, על מנת לזהות האם קיימת סכנה או חשש מפני לידה מוקדמת.

סקירה שלישית

באיזה שבוע מבצעים סקירה שלישית?

הבדיקה מבוצעת בין שבועות 28 ל-32 להריון, ומהווה תחנה נוספת בבדיקות האולטרסאונד השגרתיות שמבצעים, על מנת לזהות התפתחות תקינה של העובר לדוגמא שקיפות עורפית, סקירה מוקדמת וסקירה מאוחרת.
בשנים האחרונות הבדיקה הפכה להיות יותר נפוצה, ומבוצעת כמעט באופן שגרתי כחלק ממעקב ההריון המקובל.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה הינה בדיקת אולטרסאונד המבוצעת ע"י רופא מומחה, ברובה בגישה בטנית ע"י מתמר אבדומינלי, אך ישנם מצבים שעל מנת לבדוק טוב יותר את מוח העובר ואת אורך צוואר הרחם נעשה שימוש במתמר ווגינלי.

מה הסיבות לביצוע סקירת מערכות שלישית? 

הסקירה השלישית מהווה בדיקה בתחנה נוספת בהריון, מאחר ורוב הבדיקות כדוגמת הסקירות, סקרים ביוכימיים ודיקור מי שפיר מבוצעים בחצי הראשון של ההריון. למעשה, אין בדיקה סדורה ומובנית נוספת, שמבוצעת בחצי השני של ההריון או בשליש השלישי. 
החשיבות של בדיקה גם בטרימסטר השלישי, כדוגמת הסקירה השלישית, מתבטאת בכך שידוע כי נדרש מעקב בהתפתחות התקינה של העובר בשלב זה לא רק בהיבט של זיהוי מומים, אלא גם בזיהוי מגוון מצבים שיכולים להשפיע על צורת ניהול ההריון, ולמעשה כדי למנוע גרימת נזק לעובר או לאישה בשליש השלישי של ההריון.

מי הנשים שמגיעות לבצע סקירת מערכות שלישית ולמה?

כיוון שקיים סיכון מסוים להתפתחות הפרעות מבניות בכל הריון, יש מי שממליצים להכניס את הבדיקה כבדיקה שגרתית בכל ההריונות.
מאחר וכיום הבדיקה לא משמשת כחלק מהפרוטוקול השגרתי של קופות החולים, חשוב לדעת כי קיימת חשיבות יתר לבדיקה זו עבור קבוצות סיכון מסוימות, כמו לדוגמא נשים שבמשפחה שלהן או בהריונות קודמים נולדו עוברים עם מומים מסוימים, או שבהריון שלהן היו ממצאים לא תקינים כמו סכרת הריונית, חשד להפרעה בגדילה של העובר, ממצאים קודמים בסקירות מוקדמות, ריבוי או מיעוט מי שפיר, חשיפה לווירוסים כדוגמת CMV – אז לבדיקה יש משקל יתר, אבל גם באוכלוסייה הרגילה יש ערך מוסף לבדיקה שגרתית וסדורה בתחנה נוספת בטרימסטר השלישי.

מדוע הסקירה השלישית לא נפוצה ומוכרת כמו סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת?

הידע והתובנות בעולם הרפואה מצטברים לאורך השנים, ובהתאם בדיקות נוספות או משתנות בהתאם לידע עדכני, אשר מתקבל ע"י מחקרים חדשים וניסיון בשטח. 
למשל בדיקה כמו שקיפות עורפית לא הייתה כלולה בסל הבריאות עד לפני מספר שנים ואף בדיקת סקירה מוקדמת עדיין לא נמצאת בסל הבריאות באופן שגרתי. 
הסקירה השלישית הופכת במשך השנים להיות פופולארית יותר, ומאחר וקיימות סיבות רפואיות חשובות לביצוע בדיקה זו, יש לצפות שגם בדיקה זו תכנס לסל בעתיד. 

מה ההבדל בין סקירת מערכות שלישית לסקירת מערכות מאוחרת?

באופן טכני הבדיקות מבוצעות בצורה דומה, המערכות השונות של העובר נבדקות בצורה סדורה, כאשר בסקירה השלישית שמים דגש על מערכות שמשתנות בעיקר בטרימסטר השלישי: המוח, השלד, הכליות ודרכי השתן והלב.

בעזרת זיהוי בעיות או הפרעות שונות בסקירה השלישית ניתן לאתר הריונות שנמצאים בקבוצת סיכון ומצריכים התייחסות רפואית שונה בהמשך ההריון ו/או במהלך הלידה, ולשפר את המצב הרפואי של העובר. 

איתור קבוצות סיכון אלו עלול להשליך על פרמטרים שונים כגון: צורת ניהול המשך ההריון, על הלידה, צורת הלידה, מועד הלידה, האם צריך צוות מיוחד שיהיה נוכח בלידה, האם העובר יצטרך טיפולים או בדיקות מיד אחרי הלידה, האם האישה צריכה ללדת במרכז עם יכולות מותאמות או צוות מתאים לממצאים שהתגלו בסקירה וכו'.

למי היית ממליץ לבצע את הסקירה השלישית?

על מנת להימנע מגילוי או אי גילוי באופן אקראי של הפרעות בעובר בטרימסטר השלישי בבדיקות כדוגמת בדיקה להערכת משקל או בדיקה לזיהוי הפרעות בגדילה, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית ובה לזהות את מגוון המצבים הפתולוגיים - ולכן המלצתי היא שכל אישה בהריון תעשה גם את הסקירה השלישית.

האם הבדיקה מכוסה בביטוח קופות החולים?

הבדיקה לא נמצאת בסל הבריאות, אך חלק מקופות החולים משתתפות בהחזרים לביצוע הבדיקה והיא הופכת להיות פופולרית יותר עם הזמן.

הכר את המומחה: ד"ר קטורזה מומחה לסקירות מערכות ובדיקות בהריון, סקירות מכוונות למח העובר ולשלילה או זיהוי הדבקה של העובר ב- CMV.
לאתר של ד"ר אלדד קטורזה:  https://www.eldadkatorza.com/

בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA